Geplaatst op Geef een reactie

Dagje vogels kijken Lauwersmeer

Oehoe Lauwerzijl, dagje vogels kijken Lauwersmeer.

Een dagje vogels kijken Lauwersmeer

Een dagje vogels kijken Lauwersmeer, daarvoor waren de condities vandaag prima: een vrije dag, maximaal windkracht 5, nauwelijks regen en een temperatuur van 6 graden Celcius (dat laatste had wat hoger gemogen). Op weg naar het Lauwersmeer reden we via Lauwerzijl, waar sinds eind november de Oehoe (Bubo bubo) weer scheen te zitten. Bij de desbetreffende boerderij hoorden we gelijk het kenmerkende ‘oehoe’-geluid, toen we uit de auto stapten. We wisten dus dat we goed zaten, en een minuut later zagen we het dier in de boom zitten. Leuk! De vraag is alleen of het een escape is of niet, daar zijn de meningen over verdeeld. We hebben er in ieder geval een paar foto’s van gemaakt door de telescoop (digiscoping).

Vogels kijken Oehoe Lauwerzijl Lauwersmeer
Oehoe Lauwerzijl

Via de Zoutkamperril zijn we langs het Jaap Deensgat gereden. De waterstand in het gebied was ontzettend hoog, waardoor de plekken, waar normaal veel vogels te zien zijn, onder water stonden. De vogelkijkhut hebben we daar maar overgeslagen. Bij de Vlinderbalg stuitten we op een paartje Baardmannen (Panurus biarmicus), foeragerend op de rietpluimen, al zwiepend in de wind. Ook deze vogels hebben we met digiscoping vastgelegd. Door het bewegen van de rietstengels bleek dit best nog een lastig klusje.

Vogels kijken Baardman-man Lauwersmeer.
Baardman man Lauwersmeer.
Vogels kijken Baardman vrouw Lauwersmeer
Baardman vrouw Lauwersmeer.

 

 

 

 

 

 

 

Daarna verder via de Marneweg naar de Hornhuisterpolder gereden. Ter plekke bleken er veel Wulpen en Bergeenden te zijn en een Zwarte Zee-eend. Helaas ontbraken de Bonte Kraaien, waar we daar op gehoopt hadden, deze zitten hier vaak in de winter.

Lauwersoog

De volgende stop was de haven van Lauwersoog. Hier zitten vaak meerdere soorten steltlopers, waarvan de Paarse Strandloper wel een hele leuke is. Het was hoog water (vloed), en er liepen veel mensen, dus het aantal vogels was vrij gering. Wel een aantal Steenlopers en Scholeksters, maar geen Paarse Strandlopers. Het verrassingselement was hier een Grijze Zeehond, die vlak bij de pier steeds zijn kop boven water uitstak. Altijd leuk, al is het geen vogel. Doordat het net ging regenen hebben we hem niet op de foto gezet.

Even voorbij de sluizen hebben we in het Lauwersmeer gekeken. Onze aandacht werd getrokken door 12 Blauwe Reigers, op de plek waar normaal gesproken een kolonie Aalscholvers zit. We zijn uitgestapt, en uiteraard ook even rondgekeken naar andere vogels en daar twee Toppers (Aythya marila) gevonden, tussen de Kuifeenden.

Vogels kijken Topper vrouw Lauwersmeer
Topper vrouw Lauwersmeer met Kuifeenden
Vogels kijken Topper vrouw Lauwersmeer
Topper vrouw Lauwersmeer

 

 

 

 

 

 

 

Even verderop ligt de Bantpolder. Hier zitten in de winter altijd grote aantallen ganzen. Tussen de Brandganzen zat helaas geen Roodhalsgans. Daar hadden we toch stiekem op gehoopt. Maar ja, het Lauwersmeer is geen dierentuin!

Ezumakeeg Noord en Zuid

Op naar Ezumakeeg Noord. Daar troffen we nog veel eenden aan, waaronder Pijlstaarten. Bij Ezumakeeg Zuid zagen we vanaf de parkeerplaats, aan de andere kant van de weg, vlakbij in het land, een jagende Velduil (Asio flammeus). Prachtig! Helaas werd het te donker om deze nog op de foto te krijgen, maar hij liet zich gedurende lange tijd heel mooi zien door verrekijker en telescoop.

Op de terugweg viel ons oog op een grote zwerm Spreeuwen, welke in prachtige wolken heen en weer vlogen en de bomen lieten doorhangen onder hun gewicht. Het leek alsof de bomen weer vol in blad stonden, maar elk blad bleek een Spreeuw te zijn…

We vervolgden onze weg en kwamen weer langs de plek van de Oehoe. Deze bleek nu boven de akker aan het jagen te zijn. Wat een mooi einde van deze dag vogels spotten!

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.