Geplaatst op Geef een reactie

Dannemeer een vogelparadijs in wording.

Geoorde Fuut met jong Dannemeer Groningen

Dannemeer bij Groningen

Relatief dicht bij Groningen ligt een mooi nieuw vogelgebied Dannemeer, met bijzondere soorten zoals: Zwarte Ibis, Witwangstern en Steltkluut. Dannemeer is een onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) van Midden-Groningen, ’t Roegwold. Het gebied is in de eindfase van de ontwikkeling. Voormalig landbouw gebied is omgevormd tot natuurgebied, waardoor het een stuk aantrekkelijker wordt voor allerlei soorten vogels. Her en der zijn er nog graafmachines druk in de weer. Op zondag staan ze stil, en is het er relatief rustig, op de vele fietsers na.

Witwangstern

Er was een melding gedaan van een Witvleugelstern (Chlidonias leucopterus) vlakbij Woudbloem, en die hadden we dit jaar nog niet gezien, dus gingen we daar eerst naar op zoek. Helaas bleek deze onvindbaar. Wel vloog er vlak voor ons een Witwangstern (Chlidonias hybridus) over de weg. Ook een leuke soort! Daarna zijn we doorgereden naar Dannemeer zelf.

Witwangstern Dannemeer
Witwangstern Dannemeer

Daar was het een drukte van jewelste met al die vogels. Ook daar de nodige Witwangsterns en een aantal Zwarte Sterns (Chlidonias niger), allemaal druk foeragerend in het ondiepe water.

Zwarte Ibis

Na een eindje lopen kwamen we op de plek waar ik al eerder de Zwarte Ibis (Plegadis falcinellus) had gezien. Ook nu was hij weer druk aan het foerageren tussen de Pitrus. We hadden geluk gehad, want even later vloog hij op naar de andere kant van het Dannemeer.

Zwarte Ibis Dannemeer
Zwarte Ibis Dannemeer

Steltkluut

Daarna was het de beurt aan de Steltkluut (Himantopus himantopus). Op dat moment waren er twee exemplaren te zien. Eerder had ik daar al vier van deze mooie vogels gezien. Heel anders dan de gewone Kluten die er ook zaten. Ook zwommen er heel veel Geoorde Futen (Podiceps nigricollis) met jongen rond. Fijn dat deze soort hier zich zo thuis voelt!

Dannemeer Steltkluut
Dannemeer SteltkluutWe hebben het fietspad nog een stuk gevolgd, en zagen onderweg nog Putter, Lepelaars, Wintertalingen, een Torenvalk, Gele Kwikstaarten, Kemphanen en nog veel meer eenden en ganzen van verschillende soorten, en nog veel meer. De Oeverzwaluwen waren verdwenen. Waar het een aantal weken ervoor nog een drukte van jewelste was bij de Oeverzwaluwenwand, was het nu rustig.

We gaan hier binnenkort zeker weer eens kijken. Veel mooie vogels, en het gebied is nog volop in ontwikkeling.

Dannemeer Geoorde Fuut
Geoorde Fuut

Mocht je het leuk vinden om ook eens te kijken naar de Zwarte Ibis en Witwangstern in Dannemeer met een privé-excursie, laat het dan even weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.