Geplaatst op Geef een reactie

De Kleine Alk van heel dichtbij op de Breezanddijk.

Kleine Alk Breezanddijk 2015

De Kleine Alk.

Tussen oktober en februari is er geregeld een Kleine Alk (Alle alle) in ons land te vinden, en dan voornamelijk aan de kust. Sinds twee weken zat er al eentje aan de Breezanddijk, halverwege de Afsluitdijk. De weersvoorspelling was gunstig, dus zijn we vandaag die kant opgereden. Het was bijna windstil, zonnig, en de Kleine Alk zwom op een meter of 10 voor ons. Perfect te zien dus!

Kleine Alk Breezanddijk 2015
Kleine Alk

Zeekoet

Ten opzichte van de Zeekoet, die we twee weken ervoor hadden gezien, was deze vogel duidelijk kleiner (ongeveer half zo groot) en met een veel kortere en dikkere snavel. Ook de tekening van de veren op de vleugels was anders dan bij de Zeekoet. In eerste instantie zwom hij wat heen en weer, later ging hij op ‘voedseljacht’, wat bestaat uit steeds onderduiken, op zoek naar plankton.

We hebben zowel foto’s gemaakt d.m.v. digiscoping, als ook met de telezoomlens. Uiteraard hebben we daarna nog een rondje gelopen om te kijken wat voor vogels zich in de omgeving ophielden. We stuitten daarbij o.a. nog op Koperwiek, Dodaars, Tafeleend en Brilduiker.

Terug bij de auto werden we aangeschoten door Debby Doodeman, die onderzoekt wie de vogelaars in Nederland nou eigenlijk zijn. Het leek ons leuk om aan dit onderzoek mee te werken en zijn benieuwd naar haar bevindingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.