Deelnemers groeps vogelexcursie Drentsche Aa vogelweek 2016

Verslag van de groeps vogelexcursie Drentsche Aa tot Noordlaarderbos Vogelweek 2016

Groeps vogelexcursie Drentsche Aa tot Noordlaarderbos

Verzamelen voor de vogelexcursie

De groeps vogelexcursie Drentsche Aa tot Noordlaarderbos op 21 mei 2016 was de tweede vogelexcursie die Birds4You.nl georganiseerd heeft in het kader van de Nationale Vogelweek 2016. Het was een vogelexcursie met op relatief korte afstand een verscheidenheid aan biotopen met daarin de bijbehorende vogels. Nadat de deelnemers zich gemeld hebben op de carpoolplaats van de A28 bij de Punt is het om 18.55u tijd om te vertrekken voor de groeps vogelexcursie Drentsche Aa tot Noordlaarderbos. Met een beperkt aantal auto’s rijden we de laatste paar kilometers naar de startplaats van de excursie bij het Okkenveen. Hier begint een fietspad waarbij je de mogelijkheid hebt dwars door het stroomdal van de Drentsche Aa naar het Noordlaarderbos te lopen. Het leuke is dat halverwege, tussen enkele meanders van de Drentsche Aa, een bosgebiedje en plas dras plekken zijn. Hierdoor krijg je een grotere verscheidenheid aan vogels op een beperkt oppervlak.

Op weg naar de Drentsche Aa

Al direct na  het uitstappen uit de auto laat een Buizerd zich mooi zien, terwijl hij tijdens zijn jacht lastig gevallen wordt door een paar Zwarte Kraaien. Goed te zien is het verschil in grootte en vorm tijdens de vlucht voor de deelnemers. We lopen verder over het fietspad. Halverwege het startpunt en de Drentsche Aa ligt aan de linkerkant een bosje en de rechterkant bestaat uit weide met enkele grazende Koeien. Het bosje geeft een goede gelegenheid de zang van een aantal zangvogels door te nemen en de kenmerkende alarm roep van de Grote Bonte specht. Verder kunnen we met de telescoop mooi een aantal Roodborsttapuiten en Grasmussen observeren. Als we verder lopen vliegen er plotseling aan de andere kant van de Drentsche Aa een aantal grote witte vogels op. Het blijken Lepelaars te zijn, die foerageren in het plas dras gedeelte. Een erg leuke waarneming hier, en zeker geen dagelijkse kost in dit gebied. In de verte laat een Veldleeuwerik zijn zang mooi horen en een aantal Graspiepers zijn ook met nadruk aanwezig. Langzaam vordert de wandeling en ondertussen scheren grote groepen Boerenzwaluwen om en over ons heen. Een Koekoek maakt in de verte al luidkeels zijn aanwezigheid kenbaar.

Bij de Drentsche Aa

We komen aan bij de Drentsche Aa en zien een mannetje Rietgors luidkeels zingend in het riet, ook erg mooi door de telescoop. Dan komt de Koekoek plotseling aangevlogen en gaat op een meter of dertig afstand in een boom zitten. Even lijkt het erop dat ze (het is een vrouwtje) al snel weg wil vliegen, maar nee, ze gaat er gelukkig nog eens echt goed voor zitten in de top van de boom. Uitgebreid laat ze zich observeren door verrekijker en telescoop: prachtig om te zien en nu al een hoogtepunt van de vogelexcursie terwijl we nog niet halverwege zijn! Na een minuut of vijf vliegt ze op, maar gaat zelfs nog dichterbij in een boom zitten. We krijgen een laatste kans om haar goed te zien tot ze roepend weer vertrekt.

We vervolgen onze weg, en komen aan bij het plas dras gedeelte. Tot ons grote geluk blijken er nog twee Lepelaars aanwezig samen met een aantal Bergeenden, Tureluurs, Kieviten, een grote groep jonge Grauwe Ganzen, een Grote Canadese Gans en enkele stellen volwassen Grauwe Ganzen. Iedereen krijgt de mogelijkheid uitgebreid de Lepelaars door de telescoop te bewonderen. Prachtig om deze majestueuze vogel hier zo dichtbij te mogen zien. Door alle mooie vogels begint de tijd al iets te dringen en we lopen snel verder richting het Noordlaarderbos.

Het Noordlaarderbos

We komen aan bij de rand van het Noordlaarderbos en langs de bosrand krijgen we prachtig een Boompieper te horen en te zien, welke zijn zang en kunsten vertoont vanuit een Eik. Terwijl de wandeling vordert langs het heideveld horen we de Gekraagde Roodstaart, de Grote Bonte specht een nog veel meer vogels welke zich thuis voelen in het bos en de bosrand. Op het veld de Roodborsttapuit, met een Pijpenstrootje als uitval basis voor zijn jacht op insecten. Aan het einde van het pad slaan we af dieper het bos in. Hier horen we nog meer vogels van het bos, zoals de Merel en de Zanglijster, begeleid door het koeren van de Houtduif. De Grote Bonte Spechten maken het af met hun roepjes en geroffel op dode boomtakken.

Als we op even pauzeren komt de hoofdprijs van het bos in beeld, drie Appelvinken zitten in de top van een Lariks. Hun specifieke roepje heeft hen al verraden. De schuwe vogels vliegen al vrij snel op maar we krijgen ze een eindje verderop weer in beeld. Het licht wordt echter minder, en hierna wordt het echt tijd om de terugweg te aanvaarden. We komen weer uit bij de rand van het bos waar een aantal Reeën in het veld staan te grazen. Plotseling laat een Vos zich zien en kunnen we mooi toeschouwen hoe hij soepeltjes door het veld loopt, op zijn jacht naar prooi.

We lopen terug langs het fietspad. Helaas de Lepelaars zijn gevlogen, maar bij de brug krijgen we in een flits de IJsvogel in beeld, een mooie afsluiting van een prachtige vogelexcursie.

 

Waargenomen soorten groeps vogelexcursie Drentsche Aa tot Noordlaarderbos

1 Grote Canadese Gans – Branta canadensis
2 Bergeend – Tadorna tadorna
3 Krakeend – Anas strepera
4 Wilde Eend – Anas platyrhynchos
5 Zomertaling – Anas querquedula
6 Lepelaar – Platalea leucorodia
7 Aalscholver – Phalacrocorax carbo
8 Buizerd – Buteo buteo
9 Kievit – Vanellus vanellus
10 Wulp – Numenius arquata
11 Tureluur – Tringa totanus
12 Houtduif – Columba palumbus
13 Koekoek – Cuculus canorus
14 IJsvogel – Alcedo atthis
15 Zwarte Kraai – Corvus corone
16 Koolmees – Parus major
17 Veldleeuwerik – Alauda arvensis
18 Boerenzwaluw – Hirundo rustica
19 Fitis – Phylloscopus trochilus
20 Zwartkop – Sylvia atricapilla
21 Tuinfluiter – Sylvia borin
22 Grasmus – Sylvia communis
23 Winterkoning – Troglodytes troglodytes
24 Spreeuw – Sturnus vulgaris
25 Merel – Turdus merula
26 Roodborsttapuit – Saxicola rubicola
27 Witte Kwikstaart – Motacilla alba
28 Graspieper – Anthus pratensis
29 Vink – Fringilla coelebs
30 Geelgors – Emberiza citrinella
31 Ooievaar – Ciconia ciconia
32 Pimpelmees – Cyanistes caeruleus
33 Tjiftjaf – Phylloscopus collybita
34 Gekraagde Roodstaart – Phoenicurus phoenicurus
35 Boompieper – Anthus trivialis
36 Grote Bonte Specht – Dendrocopos major
37 Goudhaan – Regulus regulus
38 Boomkruiper – Certhia brachydactyla
39 Zanglijster – Turdus philomelos
40 Roodborst – Erithacus rubecula
41 Appelvink – Coccothraustes coccothraustes

Verder nog waargenomen tijdens de groeps vogelexcursie Drentsche Aa tot Noordlaarderbos

Ree
Vos

 

Wil je ook zo’n leuke vogelexcursie? 

Klik dan hier >>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.