Groeps vogelexcursie Noordsche veld vogelweek 2016

Verslag van de groeps vogelexcursie Noordsche veld Vogelweek 2016

Groeps vogelexcursie Noordsche veld vogelweek 2016

In het kader van de Vogelweek 2016 organiseerde Birds4You.nl een tweetal groeps vogelexcursies waarbij de beginnende vogelaar kennis kon maken met het vogels kijken, maar ook voor de gevorderde vogelaar was deze excursie interessant. De groeps vogelexcursie Noordsche veld Vogelweek 2016 was de eerste excursie, op vrijdag 20 mei 2016 bij Norg. De keuze voor deze locatie was vanwege het aantal verschillende biotopen op een relatief kleine afstand van elkaar, met de daarbij behorende vogels. De nadruk tijdens deze excursie lag niet zozeer op het waarnemen van een zo groot mogelijk aantal verschillende vogels, maar vooral de herkenning en het voorkomen van de vogels in de verschillende gebieden.

Bos bij het Noordsche veld

Om 19.30u vertrekken wij te voet vanaf de parkeerplaats in het bos naast de Peergroup. Het weer is prima, nauwelijks wind, en zelfs een voorzichtig zonnetje. Het eerste deel van de vogelexcursie gaat door het bos bij het Noordsche veld. Tijdens dit deel van de excursie ligt de nadruk op de zang van de vogels en de herkenning hiervan. Er wordt ruim de tijd genomen om de verschillende vogels te herkennen aan hun zang en roep, waarbij tijdens het vervolg van de wandeling herhaaldelijk de mogelijkheid is het geleerde in praktijk te brengen. Enkele soorten welke de revu passeren zijn: Geelgors (Beethoven), Zanglijster (3x herhalend geluid), Roodborst (Rommelig liedje), Matkop en Zwartkop. Het blijkt voor veel deelnemers in eerste instantie moeilijk om uit de kakofonie van zang de juiste vogel te destilleren maar in de loop van de wandeling gaat dit steeds beter. Wanneer wij de bosrand naderen is er een verrassing, overvliegende Raven laten hun kenmerkende krassende roep horen. En het beschaafde roepje van de Goudvink klinkt boven ons. In de verte roept de Koekoek ons al toe.

De Peestermaden

Deelnemers vogelexcursie Noordsche veld vogelweek 2016
Deelnemers vogelexcursie Noordsche veld vogelweek 2016

Na het bos komen wij uit bij het veld en steken we door naar de Peestermaden en het Oostervoortsediep. Maar voor wij hier zijn hebben we een mooie kijk op een Raaf welke verderop in het veld zit en bij het opvliegen zijn kenmerkende ruitvormige staart goed laat zien. Enkele tegen de overliggende boswal grazende reeën maken het plaatje compleet. Terwijl we verder lopen maken de deelnemers aan de vogelexcursie kennis met de Roodborsttapuit en Grasmus welke zich door de telescoop goed laten bewonderen. Erg leuk is dat de Koekoek even langs komt en zelfs op relatief korte afstand in een boom gaat zitten zodat iedereen er even van kan genieten. Erg mooi is het Sperwerachtige voorkomen deze vogel te zien als deze weer opvliegt en vertrekt richting het Noordsche veld. Wij gaan ondertussen ook verder terwijl we uiteraard ook oog houden voor de vogels onderweg.

Het Noordsche veld

Langzamerhand bereiken wij het de rand van het Noordsche veld en lopen verder naar de Noord-West kant. Een Grote bonte specht laat zich mooi zien en de verrassing is een Vos welke op jacht is op het veld, lastig gevallen door een furieuze Kievit. Op de hoek van het bos en het veld klinkt plotseling een geraas in de boom en een Eekhoorn vliegt een Eik in. Kort daarna klinkt het roepje van de Appelvink, en warempel, twee Appelvinken zitten in de top van een Berk. Helaas blijven ze hier maar kort zitten en vliegen ze al snel verder het bos in.  Wij gaan verder naar de ingang van het heideveld omdat een Geelgors man zich hier prachtig laat horen en zien. Door de telescoop is deze in volle glorie te aanschouwen, terwijl hij zijn Beethoven deuntje laat horen.

Bij het scannen van het heideveld op vogels valt het oog op een roofvogel, in een boomtopje in de verte. Snel de telescoop gericht en een prachtige Boomvalk man laat zich in alle rust aanschouwen. Voor veel deelnemers is dit de eerste keer dat ze deze prachtige roofvogel te zien krijgen en dit is een waardige afsluiting van deze vogelexcursie. Tevreden lopen we allemaal terug naar de parkeerplaats waar de auto op ons wacht. Dat de deelnemers genoten hebben blijkt wel uit de opmerking “Wanneer weer?”.

Ik hoop dat jullie genoten hebben van het verslag van de Groeps vogelexcursie Noordsche veld Vogelweek 2016 en uiteraard mag er commentaar of een review gegeven worden. Ook vind ik het leuk als jullie met de knoppen rechts op de pagina deze willen delen of liken via de Social media.

 

Waargenomen vogelsoorten groeps vogelexcursie Noordsche veld vogelweek 2016

1 Wilde Eend – Anas platyrhynchos
2 Buizerd – Buteo buteo
3 Boomvalk – Falco subbuteo
4 Houtduif – Columba palumbus
5 Koekoek – Cuculus canorus
6 Grote Bonte Specht – Dendrocopos major
7 Raaf – Corvus corax
8 Matkop – Poecile montanus
9 Koolmees – Parus major
10 Veldleeuwerik – Alauda arvensis
11 Tjiftjaf – Phylloscopus collybita
12 Zwartkop – Sylvia atricapilla
13 Grasmus – Sylvia communis
14 Winterkoning – Troglodytes troglodytes
15 Boomkruiper – Certhia brachydactyla
16 Merel – Turdus merula
17 Zanglijster – Turdus philomelos
18 Grote Lijster – Turdus viscivorus
19 Roodborst – Erithacus rubecula
20 Roodborsttapuit – Saxicola rubicola
21 Graspieper – Anthus pratensis
22 Vink – Fringilla coelebs
23 Putter – Carduelis carduelis
24 Goudvink – Pyrrhula pyrrhula
25 Appelvink – Coccothraustes coccothraustes
26 Geelgors – Emberiza citrinella

Verder nog waargenomen tijdens de groeps vogelexcursie Noordsche veld Vogelweek 2016:
Ree
Haas
Vos
Eekhoorn

 

Wil je ook zo’n leuke vogelexcursie? 

Klik dan hier >>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.