Geplaatst op Geef een reactie

IJsduiker en Grote Burgemeester

Grote Burgemeester in Scheveningen.

Twitch van de IJsduiker en Grote Burgemeester.

Gisteren waren we al naar Zeeland gereden, vandaag was het tijd voor het vervolg van onze mini-vakantie: het twitchen van de Grote Burgemeester en de IJsduiker.

Het eerste doel was het vinden van de IJsduiker (Gavia immer)  die een dag eerder nog gemeld was. Bij het Veerse meer aangekomen bleken er behoorlijke golven te staan, en zagen we in eerste instantie wel veel Futen, Aalscholvers en Kuifduikers zwemmen, maar nog geen IJsduiker. Wel waren er een aantal windsurfers bezig op de plek waar hij gisteren voor het laatst was waargenomen. Van een geringde Zwartkopmeeuw hebben we tussendoor nog even een foto genomen.

Zwarkopmeeuw met ring
Zwarkopmeeuw met ring

We waren al bang dat het niet zou gaan lukken met de IJsduiker, totdat we hem ineens in de telescoop kregen, op een flinke afstand. Een mooi dier, waar we graag een foto van zouden willen maken. Dit leek beter te gaan lukken vanaf een andere plek, maar toen we daar waren aangekomen bleek de IJsduiker onvindbaar. Wel stoven er weer windsurfers heen en weer… Helaas geen foto’s dus.

Daarna nog even op de Brouwersdam gekeken, voordat we naar Scheveningen reden voor de volgende soort. Harde wind, weinig vogels in het water, dus vrij snel door.

In Scheveningen was al een aantal dagen een Grote Burgemeester (Larus hyperboreus) te zien in de haven. Voor ons een nieuwe soort, dus we hoopten deze aan te treffen. Ter plaatse waren meer vogelaars aanwezig. De vogel zat even verstopt achter een boot, maar liet zich daarna een aantal keren goed zien. We hebben foto’s gemaakt d.m.v. digiscoping.

Grote Burgemeester in Scheveningen.
Grote Burgemeester in Scheveningen.

Ook scharrelden er een aantal Steenlopers op de kade, die niet erg schuw waren. Ook leuk.

Ter plekke hoorden we dat er even verderop in de haven een geringde Grote Aalscholver zou zitten, een ondersoort van de Aalscholver. Die bleek niet aanwezig op dat moment, helaas. We hebben alle poten van de aanwezige Aalscholvers aan een nauwkeurig onderzoek onderworpen met de telescoop, en nog gekeken naar een afwijkende snavelbasis. Het waren allemaal gewone Aalscholvers, dus misschien was de grote net even aan het vissen.

Hoewel het al later was dan we gepland hadden, zijn we toch nog via de locatie van de Ross’ Gans bij Hilversum gereden. Het bleek niet mogelijk te zijn daar vlakbij de auto neer te zetten, en het werd al te donker, dus zijn we maar naar Groningen doorgereden. In twee dagen 3 leuke nieuwe soorten gezien. Ieder zijn of haar hobby 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.