Geplaatst op Geef een reactie

Humes Bladkoning in de Huttenheugte

Humes Bladkoning Huttenheugte

De Humes Bladkoning

Een Humes Bladkoning in de Huttenheugte, dat klinkt toch vreemd. Wat doet een zeldzaam vogeltje nou tussen de bungalows van Centerparcs? Ok, er staan bomen en stuiken rond de bungalows, en de meeste gasten zullen zich vooral tussen de bungalow en het zwembad verplaatsen. Dus in de tuinen zal het in de wintermaanden rustig zijn. Schijnbaar rustig genoeg voor de Humes Bladkoning (Phylloscopus humei) om er van 4 t/m 20 december door te brengen. Misschien zelfs langer, maar dan zonder opgemerkt te zijn. Deze soort broedt in Centraal Azië, en komt in de wintermaanden zo nu en dan als dwaalgast in Nederland.

Voor mijn vriend en mij was het een nieuwe soort, dus die wilden we ook wel eens zien. In de vogelgids stond al dat hij vooral op geluid goed van de gewone Bladkoning te onderscheiden was. Ook in het verenkleed zitten er verschillen tussen de soorten, maar die zijn in eerste instantie minder duidelijk. Bovendien moet je het dier dan wel kunnen zien. Zoeken op geluid leek handiger.

Een slagboom

Op zaterdag 18 december hadden we tijd om een bezoekje te brengen aan de Humes Bladkoning. Bij de ingang van het Centerparcs De Huttenheugte bleek dat er een slagboom voor de ingang van het park zat. Dicht uiteraard.  De portier keek niet op van mijn vraag of we de vogel konden zoeken, en liet ons gelijk door de slagboom. Helemaal aan de andere kant van het park werd hij steeds gemeld, dus daar zijn we naar toe gereden. Het laatste stukje nog lopen en dan achter de bungalows langs naar de rand van de grote plas die in het midden van de Huttenheugte ligt.

Binnen 5 minuten liet de Humes Bladkoning zich horen. Dan weet je in ieder geval waar je moet zoeken. Op een gegeven moment zagen we hem boven in de takken van een naaldboom druk heen en weer scharrelen, op zoek naar eten.  Te donker voor een foto, helaas. Gelukkig vloog hij even later naar een stuikje aan de waterkant. Hier was hij duidelijker te zien, dus hebben we een foto geprobeerd te maken. Dit was gemakkelijker gezegd dan gedaan, aangezien het een druk beestje is. Het dier opjagen wil je natuurlijk ook niet, dus houd je afstand en hoop je maar dat er een foto scherp genoeg is om te vergroten.

Humes Bladkoning
Humes Bladkoning

Gevlogen

Even later vloog hij verder weg, en vonden we het welletjes. We waren nog niet weg, of de volgende vogelaars kwamen er al aan lopen. We hebben hen gemeld dat het dier er nog zat, en dat we de plek hadden ingevoerd. Volgens mij hebben zij hem ook gezien. Het viel ons trouwens op dat er al veel bomen en struiken omgezaagd waren, en er nog veel van een merk waren voorzien om nog om te zagen.

Twee dagen later was de laatste waarneming van het dier, daar. Hierbij werd al vermeld dat er veel lawaai was van de snoeiwerkzaamheden en de bladblazers. Misschien zit hij er nog, maar ik geef hem groot gelijk als hij een rustiger plekje heeft opgezocht. Ik ben benieuwd of hij ooit weer terugkeert naar het gebied waar hij eigenlijk hoort.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.