Geplaatst op Geef een reactie

IJsduiker op het Leekstermeer in Drenthe

IJsduiker Leekstermeer Drenthe

IJsduiker op het Leekstermeer in Drenthe

Afgelopen december was de eerste keer dat ik een IJsduiker (Gavia immer) had waargenomen, in Zeeland op het Veerse Meer. Te kort gezien om een foto van te kunnen nemen. Gisteren hoorde ik dat er ook eentje vlakbij Groningen zat, op het Leekstermeer. Ik had wel zin in vogels kijken op mijn vrije dag, dus ben er naar toe gereden.

Andere vogelaars

Ter plekke bleken er een drietal vogelaars te staan, die het dier zochten. Ze hadden de IJsduiker eerder op de ochtend gezien, waren daarna in de auto gaan zitten om weer wat op te warmen, en wilden deze bijzondere wintergast graag nog een keer zien. Een van hen vertelde dat deze soort slechts 1 keer eerder op het Leekstermeer was waargenomen, in 1985. Normaal gesproken is hij alleen aan de kust te zien, als hij al in Nederland te zien is.

Vogels kijken is geduld hebben

Het heeft zo’n drie kwartier geduurd voordat de vogel zich weer liet zien. Ondertussen spotte ik ook nog een man Nonnetje (Mergellus albellis) en een vrouw Brilduiker (Bucephala clangula). Opeens zag een van de ander vogelaars (we stonden er inmiddels met z’n zevenen) het dier drijven. De vogel liet zich mooi zien. Er stond een behoorlijk harde wind, dus ik had de digiscoping set niet meegenomen. Wel heb ik een foto met mijn mobieltje los voor het oculair van de telescoop genomen. Niet erg scherp, maar genoeg als bewijsfoto. Even later zwom hij een vaart in waardoor hij uit het zicht verdween. Toch mooi gezien! Op de terugweg naar de auto zag ik nog een man Brilduiker vrij dichtbij zwemmen. Ik blijf dat mooie eenden vinden! Lekker uitgewaaid en mooie vogels gezien. Je kunt het minder treffen op een vrije dag…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.