Geplaatst op Geef een reactie

Kleine Burgemeester in Lauwersoog haven

Lauwersoog haven Kleine Burgemeester

Lauwersoog haven en de Kleine Burgemeester een in Nederland zeldzame meeuw.

Kleine Burgemeester in Lauwersoog haven. Dat was 50 kilometer verderop, dus vrij dichtbij voor een nieuwe soort voor de levenslijst! Ook al zou het nog om een jonge vogel gaan, een 1e winter, dat maakte niet uit. Voor zijn grote broer, de Grote Burgemeester, hadden we een tijd geleden wat verder moeten rijden, naar Scheveningen. De Kleine Burgemeester (Larus glaucoides) broedt in Groenland en Noord-Canada, en is vrij zeldzaam in Nederland, en dan ook nog vooral in de wintermaanden.

Op zondag 22 januari hadden we tijd om die kant op te gaan. De vogel had er al drie dagen gezeten, dus we hoopten dat hij er nog steeds zou zijn. Het was gezellig druk in de haven van Lauwersoog, zoals op zondag altijd het geval is. Veel dagjesmensen maken daar in de omgeving dan een uitstapje en gaan daarna even een gebakken visje eten in de haven.

Dagjesmensen

De haven van Lauwersoog is een populaire bestemming voor een dagje uit, en tussen de dagjesmensen ontdekten we al snel een aantal vogelaars. Herkenbaar aan de auto’s die zomaar ergens op het haventerrein geparkeerd stonden, met daarbij een groep mensen (voornamelijk mannen), die door hun verrekijker, telescoop of camera stonden te koekeloeren. Ook zij kwamen voor de Kleine Burgemeester, en hadden hem net nog in beeld gehad. Na een paar minuten kwam de vogel tussen de vissersboten doorvliegen en ging precies voor ons op een paal zitten. Welleswaar aan de andere kant van het water, maar toch mooi te zien. BINGO! Hij was duidelijk te onderscheiden van andere meeuwen door het ontbreken van de zwarte stukken op staart en vleugels.

Kleine Burgemeester
Kleine Burgemeester

Uiteraard zijn we ook nog even verder gereden, naar het Pierenend. Daar zitten altijd steltlopers op de blokken in het water langs de dijk. Hier waren mooi een aantal Steenlopers te zien, en na enig speurwerk liet ook een Paarse Strandloper zich zien.

Steenloper Lauwersoog haven
Steenloper Lauwersoog haven
Paarse Strandloper haven Lauwersoog
Paarse Strandloper haven Lauwersoog

 

 

 

 

 

 

 

En als klap op de vuurpijl zagen we toen de Kleine Burgemeester nog op een paal zitten, nog dichterbij dan de vorige keer. Hij trok zich niets aan van de auto’s die vlak voor hem langs reden.

 

Kleine Burgemeester haven Lauwersoog
Kleine Burgemeester haven Lauwersoog

Ook wij hebben die middag in Lauwersoog afgesloten met een bakje kibbeling in de haven. Een nieuwe soort mag best gevierd worden, vonden we.

Een dag later is de Kleine Burgemeester gevangen en geringd, en op 27 januari is hij voor het laatst in de haven gezien.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.