Kraanvogelexcursie verslag Diepholz 2016

Kraanvogelexcursie verslag Diepholz 2016

Kraanvogelexcursie verslag

Op weg

Een dag Duitsland, met veel Kraanvogels in het vooruitzicht, daar hadden we zin in! De personenbus was de avond ervoor al gehaald, we hadden ’s ochtends nog verse broodjes gehaald en koffie gezet, en de rest hing af van de deelnemers. Iedereen was mooi op tijd aanwezig, zodat we om 10.00 uur met twee man en vijf vrouw sterk konden vertrekken. De weersvoorspelling was in de loop van de week steeds beter geworden, dus we hadden er alle vertrouwen in.

De bus reed prima en er was al snel een ‘schoolreisjes gevoel’ bij de deelnemers aanwezig. Er werd onderling over mooie vogelplekken in Nederland gesproken, waarbij er van alles werd genoemd, aangezien er zowel mensen uit het Westen als uit het Noorden van het land in de bus zaten.

In Duitsland werd even een  korte pauze ingelast, waarbij de koffie en koek goed in de smaak vielen. Ondertussen werden al de eerste leuke vogels gezien: Sperwer en een mannetje Blauwe Kiekendief.

De eerste Kraanvogels

Op de bestemming aangekomen waren er een dertigtal Kraanvogels aan het foerageren op een akker. Veel ouderparen met één of twee jongen, herkenbaar aan de bruinere kleur. Ook stonden er een Grote Zilverreiger en een Blauwe Reiger, waardoor de grootte van de Kraanvogels nog beter uit kwam. De telescoop werd goed gebruikt door de deelnemers. Een aantal van hen had nog nooit een Kraanvogel in het wild gezien, dus dan is het prachtig om de dieren zo goed door een telescoop te kunnen bekijken.

Verderop in het weggetje waren ook Kraanvogels aan het eten zoeken, en was het ook voor ons zelf lunchtijd. We hadden van alles meegenomen, dus iedereen kon zijn of haar eigen broodjes naar wens beleggen. Ondertussen werd er nog druk naar de Kraanvogels gekeken, en was er weer een Blauwe Kiekendief te zien.

kraanvogel paar Diepholz
kraanvogel paar Diepholz tijdens de lunch.

De magen waren toen gevuld, maar de deelnemers werden alleen maar hongeriger naar meer Kraanvogels. Enkele tientallen waren niet meer genoeg… We zagen verderop een grote groep landen, dus zijn daar naar toe gereden. Minimaal 500 stuks op een akker! En even verderop nog een akker met minstens net zoveel dieren. Een prachtig gezicht, al die grijze vogels met de bomen in herfstkleuren op de achtergrond.

Kraanvogelexcursie groep Kraanvogels in het veld
Kraanvogel groep in het veld.

Het was inmiddels tijd om naar een van de veengebieden door te rijden waar ze zich ’s avonds verzamelen. Terwijl we naar de parkeerplaats toe reden zagen we nog een Klapekster in de boom zitten. Ook die soort had een aantal nog nooit gezien. We waren mooi op tijd op de eindbestemming. Natuurlijk namen we even een kijkje in de uitkijktoren: leuk voor het uitzicht, maar niet voor de Kranen. Ook de korte rondwandeling was even lekker om te doen. En ook nu weer een Blauwe Kiekendief.

Kraanvogelexcursie deelnemers
Kraanvogelexcursie deelnemers
Kraanvogelexcursie verslag Diepholz
Overvliegende Kraanvogels tijdens de vogelexcursie bij Diepholz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De zon was nog niet onder of de eerste vluchten met Kraanvogels begonnen het veen in te vliegen. In lange slierten in V-vorm vlogen ze over ons heen. Ondertussen riepen ze met verschillende geluiden naar elkaar. Wat een fantastische belevenis! En het ging maar door, de ene groep na de andere. We hebben ze niet geteld, maar het waren er duizenden. Volgens een officiële telling zijn er die dag 11.073 Kraanvogels in het betreffende veen gevlogen. Er waren er dit seizoen nog nooit zoveel geweest, dus we waren er op een topdag!

Vogelexcursie Kraanvogels in vlucht.
Vogelexcursie Kraanvogels in vlucht.

Na drie kwartier waren de meeste vogels binnen gevlogen, en werd het al aardig donker. Tijd voor een laatste kop thee/koffie en koek, en toen was het tijd voor de terugreis. Net als op de heenweg ook hier weer een omleiding, maar dat leverde slechts een korte vertraging op. Om 20.10 uur waren we weer terug. We hadden overdag geen spatje regen gezien, en met een temperatuur van een graad of acht hebben we ook geluk gehad. Iedereen had het een hele leuke dag gevonden, en veel meer Kraanvogels gezien dan verwacht. En één van de deelneemsters zal de volgende ochtend met een heel ander gevoel haar Kraanvogel-kimono hebben aangetrokken 😉

Groeten van Andrea

 

 

Waargenomen soorten tijdens de Kraanvogelexcursie

1 Fazant – Phasianus colchicus
2 Blauwe Reiger – Ardea cinerea
3 Grote Zilverreiger – Ardea alba
4 Blauwe Kiekendief – Circus cyaneus
5 Sperwer – Accipiter nisus
6 Buizerd – Buteo buteo
7 Torenvalk – Falco tinnunculus
8 Kraanvogel – Grus grus
9 Holenduif – Columba oenas
10 Houtduif – Columba palumbus
11 Klapekster – Lanius excubitor
12 Zwarte Kraai – Corvus corone
13 Glanskop – Poecile palustris
14 Spreeuw – Sturnus vulgaris
15 Merel – Turdus merula
16 Kramsvogel – Turdus pilaris
17 Koperwiek – Turdus iliacus
18 Roodborst – Erithacus rubecula
19 Graspieper – Anthus pratensis
20 Vink – Fringilla coelebs
21 Groenling – Chloris chloris
22 Putter – Carduelis carduelis