Geplaatst op Geef een reactie

Lauwersmeer: Rosse Franjepoot, Zeekoet en Paarse Strandloper.

De Rosse Franjepoot in het Lauwersmeer bij de Ezumakeeg Zuid.

Het was alweer een paar weken geleden dat we het Lauwersmeer hadden bezocht, en met een melding van een Rosse Franjepoot (Phalaropus lobatus) was het vogeldoel voor vandaag gemakkelijk gekozen. Het gaat hier om een doortrekker, die in zeer kleine aantallen NL aandoet. Hier zou het zelfs om drie individuen gaan. In de kijkhut Ezumakeeg-Zuid bleek een groep vogelcursisten uit Assen te staan, dus de hut zat vol.  Buiten de hut was ruimte genoeg, maar bleken de vogels net even weggevlogen te zijn. Toch even speuren door de telescoop, en ja hoor, daar waren er twee in de verte te zien. Foto’s maken was lastig door de grote afstand en vrij stevige wind, maar we hebben een poging gewaagd.

Rosse Franjepoot
Rosse Franjepoot

Vogel nummer drie hebben we niet meer gezien, maar de beide andere dieren waren een genot om naar te kijken: iets minder druk in hun gedrag dan Grauwe Franjepoten, maar toch nog zeer beweeglijk, als ze foerageren in het water. De cursisten in de hut hadden ook door dat we de vogels in beeld hadden, dus die kwamen ook nog even langs om ze door de telescoop te kunnen bekijken.

Zeekoet in de haven van Lauwersoog

Ter plekke hoorden we dat er in de haven van Lauwersoog een Zeekoet (Uria aalge) zou ronddobberen. Ook een leuke soort, dus daar zijn we ook naar toe gegaan. Deze zat iets dichterbij.

Zeekoet
Zeekoet

Paarse Strandloper

Aan de andere kant van de pier zat nog een Paarse Strandloper (Calidris maritima) tussen de Steenlopers en de Scholeksters. Altijd leuk. Al met al was het weer een bezoekje wat de moeite waard was. Lauwersmeer, tot de volgende keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.