Birding Tour Lauwersmeer December 6 2024

Privé vogelexcursie Lauwersmeer 06-12-24

Privé vogelexcursie Lauwersmeer 6 december 2024

Door: Gids Henk de Lange

Alle foto’s zijn gemaakt door Henk de lange

Vandaag heb ik afgesproken met twee deelnemers uit Cardiff in Wales. Ze willen graag dat ik hen het Lauwersmeergebied laat zien met de daarbij behorende vogels. In het winterseizoen hebben we wat andere soorten vogels voor een deel dan in het voorjaar, en daar zitten mooie soorten tussen.

De afspraak was dat ik ze om 9 uur zou ophalen bij hun verblijfadres in Winsum. Echter de eerste winterstorm diende zich aan met op de Wadden zelfs tot windkracht 9, welke ook bij het meetpunt in Lauwersoog is gemeten. We hebben daarom telefonisch overlegd en de starttijd om 11:30 laten ingaan, na de middag zal de wind ook wat gaan liggen en zou het grotendeels droog blijven.

En zo rij ik om 11 uur thuis weg en kijk eerst nog even of ik de Ransuilen in Sauwerd in de boom aan zou kunnen treffen. Tussen de waaiende takken zie ik er kort eentje, maar denk dat ze dieper tussen de takken zitten aan de achterkant van de boom, meer uit de wind. Maar dan moet je het terrein van de mensen op lopen en dat doe ik niet. Dus helaas slaan we dit over.

Toendrarietganzen met op de achtergrond Wilde en Kleine Zwanen

Rond 11:30 stappen de beide deelnemers in, ze hebben er echt zin aan ondanks het ruigere weer. Ik zelf ook wel en zo rijden we richting Lauwersmeer. Ze willen graag Toendrarietganzen zien en er houden zich op de landerijen hier kleine hoeveelheden op. De meesten zitten meer in het oosten van de provincie en in Drenthe, verder het binnenland in, daar gaat het om tienduizenden, terwijl het hier om tientallen gaat tot enkele honderden wellicht.

Ter hoogte van Ulrum zien we rechts van ons een groep zitten en zo hebben we al meteen een wenssoort te pakken. Daarvoor zitten ook wat Kieviten, een paar Steenlopers en een Bonte Strandloper.

Wilde en Kleine Zwanen

Als we de kleine weggetjes volgen richting Lauwersmeer komen we ook langs een hele grote gemengde groep Wilde en Kleine Zwanen. Schat zo’n 70 Wilde en 10 Kleine Zwanen. Ook hier strijken op een gegeven moment Toendrarietganzen op het land ernaast neer op kaal akkerland.

Van achter een keet kijken naar Wilde en Kleine Zwanen, en Toendrarietganzen

Net achter een bouwkeet staan we een beetje uit de wind en verdekt zodat de Zwanen zich niet verstoord gedragen en rustig door foerageren. Prachtig gezicht.

Op de voorgrond twee Kleine Zwanen, met daarachter Wilde Zwanen, Grote zilverreiger en een juveniele Zeearend

En zo komen we via een rondje door de Westpolder weer op de weg naar Lauwersoog(N361) terecht. We zetten de auto vlak bij de kazerne neer en lopen richting de vogelkijkhut bij het Jaap Deensgat. Normaal zitten hier wel veel ganzen, maar nu is het erg leeg. Ver weg vliegt wel een Blauwe Kiekendief (vrouw) voor de bosrand. Het water is ook aan deze kant erg onstuimig. Op het Roodkeelplasje zit zelfs ook niets. De deelnemers lopen door naar de hut toe en zelf verplaats ik de auto een stuk langs het parallel weggetje bij het infobord, zodat zij daartoe naar door kunnen lopen.

Ik loop zelf ook even naar de vogelkijkhut en daar hebben ze al twee Zeearenden aan de overkant ontdekt, een tweede wenssoort. In ieder geval een juveniel zie ik zelf, die af en toe wordt belaagd door Zwarte Kraaien zo op afstand te zien. Op het water o.a. Wilde Eend, Krakeend, Slobeend en Bergeend, op de kant Kieviten en Zilverplevier. De donkere lucht houdt de regen tot nu toe nog even bij zich, of ze drijven net van ons af zodat we het nog steeds droog houden.

Brilduikers, vrouw en man, Dodaars

Bij de volgende kijktoren bij de Vlinderbalg zijn wat Knobbelzwanen en Kuifeendjes te zien en een Dodaars op een plasje aan de andere kant van de weg. Als we genieten van een kopje koffie met iets lekkers, is er ook een Cetti’s zanger te horen.

Daarna stoppen we bij het “strand Brilduiker” waar we inderdaad een grote groep zien zwemmen alleen wel heel ver weg voorbij het strandpaviljoen. Daar voorbij, kijken we nog een keer aan het water, daar waar je met een bootje het water in kan. Echter we zijn nu net te ver weg aan de andere kant, maar er vliegen vervolgens wel een aantal Brilduikers langs. Helaas geen Nonnetjes nu, maar die hadden ze gisteren al gezien, nu zijn het nog vooral vrouwtjes die te zien zijn, Februari is een betere maand.

We rijden door naar de haven. Het regent inmiddels ook en de wind waait hier nog behoorlijk. Omdat de wind de vogels naar de kust blaast is er altijd kans op leuke zee soorten, zoals duikers.

Hoog water langs de dijk waar meerdere Dwergmeeuwen langs vliegen

In de haven zelf zien we alleen eerst een Dodaars. Op zee nog niet veel. Naast een elektriciteitshuisje staan 4 vogelaars uit de wind over zee te turen. Sommigen zitten er al een tijd, en hebben o.a. IJseend, Parelduiker, Roodkeelduiker en Kuifduiker gezien. We staan er een paar minuten en dan komen al wel een paar Dwergmeeuwen langs vliegen, met de donkere ondervleugel.

Middelste Zaagbek(man) en de pier onder water lopend

We rijden door naar het eind van de pier en op de weg rennen de Steenlopers voor ons uit. In de haven zelf zien we nu wel mooi een Middelste Zaagbek (man) telkens duiken naast Aalscholvers. Aan het eind van de pier lopen een aantal Paarse Strandlopers langs de waterkant en ook een groter aantal Steenlopers. De Waddenzee opkijkend ziet een van de deelnemers nog een Zwarte Zee-eend en een Eider, en vliegen weer een aantal Dwergmeeuwen voorbij evenals Zilvermeeuwen en Kokmeeuwen. De pier die je normaal op kunt lopen staat nu bijna onder water zo hoog wordt het water door de wind opgestuwd.

Steenlopers met Tureluurs en Bonte Strandlopers ertussen, op de achtergrond Bergeenden

Omdat we een aantal uren minder hebben door de storm, gaan we weer verder en stoppen we nog even net na de sluizen om daar over de Waddenzee te kijken. En nu ziet een deelnemer een Kuifduiker in zee dobberen. Als we er dichterbij proberen te komen drijft die helaas steeds verder de zee op, zodat een foto er niet in zit.

Paarse Strandlopers en Steenlopers

We rijden via het parallel weggetje langs de Bantpolder en hopen hier de Strandleeuweriken te zien die hier de laatste dagen gemeld zijn. Wel o.a. veel Smienten op het land en veel Brandganzen.

Smienten, Goudplevieren en Brandganzen

Op het laatste stukje van de Bantswei rijdend zitten veel Goudplevieren tussen de Kieviten en Spreeuwen op het land. Over ons heen vliegt een groepje vogels waarvan we vermoeden dat het wel eens Strandleeuweriken konden zijn, ze strijken een stukje achter ons neer in het lange gras. Een deelnemer dacht er even eentje herkent te hebben, maar helaas met zekerheid kunnen we het nog niet vaststellen. Wel een Veldleeuwerik ook hier.

Wulpen

We rijden nu richting Peazens/Moddergat over de “Alddyk” en zien grote groepen Brand en Rotganzen op het land. Ook heel veel Wulpen zitten hier.

groep Fraters

Bij Peazens aangekomen gaan we de dijk over, en wat ik zie is ontzettend veel water, zelf heb ik het hier nog nooit zo nat gezien. Hier doen we nog een poging om de Strandleeuweriken te zien, die hier wel vaak te zien zijn. Aan de rand van de waterplassen zitten gigantisch veel Scholeksters, met nog van alles daartussen.

Erg hoog water wat hard weg stroomt, Steenloper, Paarse en Bonte Strandloper

We lopen toch een eindje de dijk op en zien enkele groepen van tientallen Fraters rondvliegen. Langs de waterkant vliegen ook groepjes Steenlopers en Bonte Strandloper. Ik moet er bij zeggen dat het hier nog ontzettend hard waait, wat het kijken niet altijd even makkelijk maakt, zeker met een telescoop niet.

Vele honderden Scholeksters waar van alles tussen zit, maar er staat te veel wind om rustig te kijken nu

Verder de dijk oplopend treffen we een groep van zeker 20 Sneeuwgorzen aan. Inmiddels begint de tijd ook te dringen en ik stel voor een stuk terug te lopen en dan een stukje langs de kwelder te lopen tot je weer bij de hoge dijk bij Moddergat uitkomt. Een Watersnip vliegt zigzaggend weg.

Bonte Strandlopers

Ook een goed stuk voor de Strandleeuweriken, maar nu niet helaas. Wat er wel gebeurd is dat een van de deelnemers mij roept en dat er van achter ons een Parelduiker langs komt vliegen, geweldig! Er zitten hier echt ontzettend veel vogels, maar je moet even meer tijd hebben en minder wind. We komen hier ook maar twee mensen tegen, normaal wandelen hier veel meer mensen. Maar zo hoog water en die ruige zee is toch ook prachtig om te zien!

Sneeuwgorzen en de Parelduiker

En zo lopen we terug naar de auto en rijden we nog snel even langs de Velduil boulevard, maar hier staat het water ook mega hoog, dat overleeft geen muis hier en is de Velduil dus ook niet te zien dit keer.

En zo rijden we al als het langzaam donkerder begint te worden nog naar de Ezumakeeg, dat moet ik ze toch even laten zien, voor mij toch de topplek van het Lauwersmeer. Er zwemmen hier honderden Slobeenden en ook enkele Pijlstaarten en in het halfdonker zwemt er ook een Wilde Zwaan. Ook nog een groepje Dwergmeeuwen vliegt voorbij. In de verte ontstaan zwermen van duizenden Spreeuwen die hun slaapplek opzoeken bij het vallen van de avond. Een Buizerd vliegt op uit een boom en als we de Ezumakeeg uitrijden vliegt er nog een IJsvogel voor de auto langs.

En met deze laatste mooie soort eindigt de excursie vandaag en breng ik de deelnemers terug naar hub verblijf in Winsum. Ze bedanken mij en hebben echt genoten van deze uren vogels kijken, zoals ik dat zelf ook beleefd heb. Ik wens hun een goede terugreis morgen en wie weet komen ze nog eens terug bij rustiger omstandigheden en in een ander jaargetijde. 

Soortenlijst:

1 Parelduiker
2 Kuifduiker
3 Dodaars
4 Fuut
5 Aalscholver
6 Kleine Zilverreiger
7 Grote Zilverreiger
8 Blauwe Reiger
9 Knobbelzwaan
10 Wilde Zwaan
11 Kleine Zwaan
12 Kolgans
13 Toendrarietgans
14 Grauwe Gans
15 Brandgans
16 Rotgans
17 Bergeend
18 Wilde Eend
19 Krakeend
20 Pijlstaart
21 Slobeend
22 Smient
23 Wintertaling
24 Tafeleend
25 Kuifeend
26 Eider
27 Zwarte Zee-eend
28 Brilduiker
29 Middelste Zaagbek
30 Zeearend
31 Blauwe Kiekendief
32 Buizerd
33 Meerkoet
34 Scholekster
35 Zilverplevier
36 Goudplevier
37 Kievit
38 Paarse Strandloper
39 Steenloper
40 Bonte Strandloper
41 Tureluur
42 Wulp
43 Watersnip
44 Kokmeeuw
45 Stormmeeuw
46 Zilvermeeuw
47 Grote Mantelmeeuw
48 Dwergmeeuw
49 Houtduif
50 IJsvogel
51 Veldleeuwerik
52 Strandleeuwerik
53 Merel
54 Cetti’s Zanger
55 Ekster
56 Kauw
57 Roek
58 Zwarte Kraai
59 Spreeuw
60 Frater
61 Sneeuwgors