Privé vogelexcursie Lauwersmeer 21 december 2024
Door: Gids Henk de Lange
Alle foto’s zijn gemaakt door Henk de lange
Vandaag ga ik een halve dag op stap met 2 personen uit Groningen en een vriend van hun uit Amsterdam. De man uit Groningen heeft deze excursie cadeau gekregen van zijn vrouw voor zijn verjaardag. En zo kunnen ze met zijn drieën onder dezelfde boeking mee met dit uitstapje in de natuur, het blijft een leuk cadeau zo!
Omdat ze in Groningen wonen haal ik ze bij de voordeur op rond 8:30 waarna we richting het Lauwersmeer rijden. Onderweg daar naar toe kijken we in één van de dorpen of de Ransuilen er al zitten, maar helaas ze zijn er nog niet. Maar ja je rijdt er toch langs 😊, dan kan ik het niet laten om het even te proberen, je weet maar nooit. Wel verder onderweg zien we twee Nijlganzen voorbij vliegen.
Tegenover Ulrum slaan we een landweggetje in, waar vaak wel Wilde en Kleine Zwanen foerageren. En we hebben geluk er zit een mooie grote groep van Wilde en Kleine Zwanen op het land vlak voor een boerderij.
Er zitten er tientallen, de meeste zijn Wilde Zwanen, net een slag groter dan de Kleine Zwanen en hebben meer geel op de snavel, dat zijn de beste kenmerken om ze een beetje uit elkaar te houden. We tellen maar 3 jongen in de hele groep die er nu staat.
Als we er een tijdje staan te genieten komen er ook nog eens een aantal aanvliegen en landen erbij op het land, op dat moment wordt er ook nog even een beetje getrompetterd! Bij de aanvliegende groep zaten wel weer een paar jonge vogels.
Ik zag afgelopen weken al ergens een bericht voorbij komen dat bij de eerste tellingen blijkt dat er dit jaar niet veel jongen zijn grootgebracht, wat wel noodzakelijk is om de soort op peil te houden.
We rijden verder en komen onderweg nog een groep van een tiental Kramsvogels tegen die voor ons uit in de bomen vliegen. We rijden door naar het Jaap Deensgat en parkeren daar de auto.
Lopend naar de vogelkijkhut zien we in de verte aan de overkant alles op de vleugels gaan, dat duidt meestal op gevaar, te hopen is op een Zeearend natuurlijk, maar helaas kunnen we de boosdoener niet vinden. Wel een paar Grote Mantelmeeuwen aan de overkant, maar daarvan vliegt de boel niet op. Aan onze kant wordt overigens kort een mannetje Blauwe Kiekendief gezien die naar beneden duikt en daarna uit het zicht verdwijnt.
Een Waterpieper vliegt op van het natte land als we er langs lopen. Naast enkele soorten eenden als Smient, Bergeend en Wilde Eend is het vrij rustig hier op dit moment. Aan de overkant zit wel een Grote Zilverreiger. Een Buizerd zit op een alleen staand boompje te rusten.
We rijden door naar de volgende kijktoren bij de Vlinderbalg. Als we uitstappen zit er een vrouwtje Grote Zaagbek op een plasje en vliegt iets later weg. We gaan de toren op en zien dan nog eens een paartje Grote Zaagbek wegvliegen, Ze gaan allemaal in het water aan de overkant van de doorgaande weg zitten.
Op het plasje zit ook een Dodaars en een mannetje Brilduiker, die beiden voor de helft van de tijd onder water verdwijnen. Aan de overkant van de weg zitten wel veel eenden verder weg, Krakeenden, Smienten en Kuifeenden in ieder geval. Toch weer een paar leuke wintersoorten zo.
We rijden daarna verder richting de haven van Lauwersoog en stoppen nog even langs het “Nieuwe Robbengat”. Hier zwemmen ook nog een paar Brilduikers en twee Dodaars. Ik maak een paar foto’s van een paartje Brilduiker en zie zelfs later op de foto’s dat het mannetje aan het baltsen was, wist niet dat ze dat in deze tijd van het jaar ook al deden, ik had het nog nooit gezien in het najaar in ieder geval. Maar prachtig zo te zien. De deelnemers vinden het erg leuk, een aantal nieuwe soorten voor hun en dat goed te zien.
Bij de haven aangekomen stoppen we eerst even op de hoek van de dijk en de Waddenzee, daar waar een klein strandje is. Daar lopen een paar Steenlopers op, zo ook op de basaltblokken. Op een gegeven moment vliegt alles op en weg, naast de Steenlopers ook en aantal Scholeksters. Verderop op de dijk zie ik waarom dat zo is, daar is een Smelleken neergestreken, die kort daarna ook wegvliegt met een boom om ons heen laag over het water richting “pierenend”.
Wij rijden daar ook naartoe dus wie weet komen we hem nog tegen. In de haven zitten een aantal Aalscholvers en een Dodaars, de Middelste Zaagbek is helaas niet te zien als we er naar zoeken. Wel de nodige Steenlopers op verschillende plekken in de haven. Het is ook even tijd voor een bakje koffie met iets lekkers en daar genieten we ook even van. Er staat hier overigens geen enkele auto bij pierenend, dat heb ik nog nooit gezien zo rustig is het hier, en tot nu toe ook nog geen enkele vogelaar tegengekomen, zal iedereen aan het kerstinkopen aan het doen zijn, gezellig in de supermarkt?
Na de koffie gaan we weer verder en rijden nu richting Paesens-Moddergat. Langs de Bantpolder komen we de eerste vogelaars tegen, een auto stop even en komt van de andere kant, zij hebben alle groepjes Brandganzen al afgekeken maar de gisteren gemelde Roodhalsgans niet gevonden.
We rijden door en scannen toch even de groepjes af, je weet maar nooit, want als je de Roodhalsgans op de rug ziet tussen de Brandganzen dan is er grote kans dat je die over het hoofd zien, maar wij zien hem ook niet. Wel veel Wulpen ook op het land.
Naast de vele Brand en Grauwe ganzen ook Kolganzen, Toendrarietganzen en de eerste Rotganzen dichter naar de dijk toe. In de verte ook weer erg veel wulpen op het land en er vliegt een vrouwtje Blauwe Kiekendief.
Ik stel voor om ook even een snelle check te maken bij de Velduilen plek, twee weken geleden stond dit nog helemaal onder water, maar nu is het weer droog en het water gezakt, laat nu de Velduilen maar terugkomen dan. Er zitten o.a. veel Bergeenden maar verder is het vrij rustig hier.
In Paesens parkeren we de auto en lopen de dijk over naar het prachtige gebied daarachter. Ook hier is het water weer helemaal weg. Als we de pier oplopen komt er een grote groep vogelaars van achteraf de pier teruglopen, we gaan hier eerst maar even naar links op het hoekje van het wad kijken.
Daar zien we Steenlopers en een paar Oeverpiepers op de grond. Iets verder een groepje Fraters wat telkens even opvliegt en weer neer strijkt. Ook kleine groepjes Spreeuwen foerageren hier.
Inmiddels is de grotere groep vogelaars richting ons gelopen en gaan wij terug en lopen nu de pier verder af in de hoop om Sneeuwgorzen te zien. Op de plasjes in het land zit naast de Krakeenden wel een Kleine Zilverreiger.
Voor ons uit lopen nog twee mensen, waarvan de en ook een camera heeft, ze blijven af en toe even langer stil staan, ik zeg al tegen de deelnemers, die kijken vast naar de Sneeuwgorzen 😉. Verder vliegen nog een aantal Oeverpiepers telkens voor ons op, uit het aanspoelsel wat op de dijk ligt. Ik hoor ook een Tureluur een paar keer roepen, maar we zien die niet.
Als we de andere twee mensen bijna genaderd zijn zien we voor hun in een keer een groepje van een stuk of 14 vogeltjes opvliegen, ze komen onze kant op, en ja hoor het zijn ze de Sneeuwgorzen. En zo kunnen we ze prachtig van dichtbij bekijken, ze zijn op zich niet zo schuw als je ze maar rustig benadert. De deelnemers vinden dit ook prachtige vogels en hadden ze ook nog nooit eerder gezien.
Na deze mooie plek wil ik als laatste nog even de Ezumakeeg laten zien. We rijden via Ezumazijl en stoppen even kort op het sluisje, er komt verder niets aan. Daar zien we op het water twee mannetjes Grote Zaagbek zwemmen en duiken.
We rijden nu de dijk over de Ezumakeeg in en zien links een groepje Reeën, die nu erg donker van kleur zijn. Op Noord zie ik veel mensen staan, dus we gaan eerst even richting zuid kijken. Het water staat nog aardig hoog, dus weinig slikplaatjes. Op het water wel een aantal Pijlstaarten te zien die tekens op de kop hangen, waardoor je de puntige staart mooi kunt zien. Groepen Kieviten vliegen ook voorbij.
Daarna gaan we even op noord kijken, er staan nu iets minder mensen. Een Bruine Kiekendief vliegt hier voorbij. De mensen die we tegenkomen zeggen al dat ze niet vertellen wat ze gezien hebben, hoezo?
Als we bij de bankjes komen staan daar nog twee vogelaars met de telescoop op iets gericht. En met vol enthousiasme verteld de ene man dat die net zijn eerste echte “twitch” heeft gemaakt! Het is dezelfde man die we in de Bantpolder tegen kwamen, die toen even stopte.
En zo kunnen wij allemaal even door zijn telescoop kijken naar de Rosse Franjepoot, geweldig! Dat we met zo’n topper kunnen afsluiten had ik ook niet gedacht. En met deze prachtige zeldzame soort verlaten we de Ezumakeeg en gaan tevreden huiswaarts, waar ik de deelnemers weer netjes bij de voordeur uit afzet.
Ze danken me voor het begeleiden en zeggen dat ze weer veel opgestoken hebben en mooie vogels hebben gezien tijdens de excursie. Ook de gebieden vonden ze prachtig om te leren kennen, tot nu toe waren ze er alleen langs heen gereden op weg naar Schiermonnikoog.
Soortenlijst:
- Dodaars
- Fuut
- Aalscholver
- Kleine Zilverreiger
- Grote Zilverreiger
- Blauwe Reiger
- Knobbelzwaan
- Wilde Zwaan
- Kleine Zwaan
- Kolgans
- Toendrarietgans
- Grauwe Gans
- Brandgans
- Rotgans
- Bergeend
- Nijlgans
- Wilde Eend
- Krakeend
- Pijlstaart
- Slobeend
- Smient
- Wintertaling
- Kuifeend
- Brilduiker
- Grote Zaagbek
- Bruine Kiekendief
- Blauwe Kiekendief
- Buizerd
- Torenvalk
- Smelleken
- Waterhoen
- Meerkoet
- Scholekster
- Kievit
- Steenloper
- Tureluur
- Grutto
- Rosse Franjepoot
- Kokmeeuw
- Stormmeeuw
- Zilvermeeuw
- Grote Mantelmeeuw
- Waterpieper
- Oeverpieper
- Kramsvogel
- Ekster
- Kauw
- Roek
- Zwarte Kraai
- Spreeuw
- Vink
- Sneeuwgors