Privé vogelexcursie Lauwersmeer 28 april 2025
Door: Gids Henk de Lange
Alle foto’s zijn gemaakt door Henk de lange
Om 9:30 heb ik afgesproken met twee deelnemers voor een Privé excursie door het Lauwersmeer van 3,5 uur. Het weer is goed de temperatuur loopt op tot 19 graden vandaag en in het gebied stond maar weinig wind en dat is gunstig voor de rietvogels. Ik haal de deelnemers op bij de B&B D’ Olle Pastorie in Vierhuizen. Ze hebben er zin in, en hebben er al een paar dagen wandelen op zitten.

We beginnen bij het Jaap Deensgat. Naar de hut lopend al een paar fanatiek zingende Rietzangers die zich prachtig laten zien. Op de natte platen Tureluur en Zwarte Ruiter. Als we er staan komen er nog hele slierten Brandganzen aangevlogen en strijken er neer, vele honderden zijn het, misschien wel duizend bij elkaar.

Op het water Wintertaling, Slobeend en Krakeend. Bij de verhoging van het “roodkeelplasje” zien we ook twee Baardmannetjes heen en weer vliegen en kunnen die kort bekijken. De Roerdomp laat zich ook af en toe horen.

In de verte vliegt nog een Bruine Kiekendief man voorbij. Ook roept de Rietgors een paar keer, maar laat zich niet zien. In de hut zelf broeden Boerenzwaluwen die lekker kwetteren en je om de oren vliegen. Ook zit er een Witte Kwikstaat op een nestje en heeft een Winterkoning een nest van een Boerenzwaluw gekraakt.

We rijden door naar de volgende kijktoren. Aalscholvers en Knobbelzwanen wat verder weg. Op de plas een Fuut en Meerkoeten. Als we weer een paar honderd meter verder rijden, duikt er in één keer een Bokje achter een slootje naar beneden. We zoeken nog even, maar helaas is die te laag en te diep in de sloot verdwenen, we kunnen niet aan de andere kant kijken van de sloot met rietkraag.
Weer iets verder nog voor het informatiecentrum van SBB horen we prachtig de eerste Nachtegaal zingen. Een deelnemer maak er even een mooie opname van en daarna vliegt die laag in de bosjes weg. We rijden door naar het restaurant bij Suyderoogh, wie weet zit er nog een Grote Karekiet. Deze zit er helaas niet maar wel een Cetti’s Zanger, deze laat zich ook erg goed horen, prachtig!

Hier vliegen naast Boerenzwaluwen ook Huiszwaluwen rond. Ook horen we de Bosrietzanger, ook al weer terug uit Afrika! Verder horen we ook de Rietgors Tjiftjaf, Fitis, Rietzanger, Zwartkop, Vink en Kleine Karekiet. Een Buizerd zit op een lantaarnpaal bij de ingang van het park.

We rijden nu door naar de haven van Lauwersoog, maar onderweg horen we nog weer een Nachtegaal en ditmaal tegelijk een Tuinfluiter en een Zwartkop. Kun je mooi het verschil horen.

Bij de Haven zitten slechts 6 Steenlopers op een balk naast de stijger. Daarnaast zit een Visdief op de paal. Bij het broedponton “de Sternstee” is het een drukte van belang, Visdieven vliegen af en aan met visjes in de bek. Nog niet om te voeren , maar de mannetjes om de vrouwtjes te imponeren. Ook scholeksters zijn in de haven aanwezig, net als Kleine Mantelmeeuw, Zilvermeeuw en Kokmeeuw.

Na de koffie met koek, die er goed in gaat rijden we nog richting de Ezumakeeg. De route rijden we via de Bantpolder. Veel Grutto’s en Kieviten op het land, waarvan sommigen broeden zo te zien. Ook Scholekster en Tureluur. Op een paaltje zit een Graspieper en de Veldleeuwerik laat zijn mooie zang horen en zit later zichtbaar op het land. De Rosse Franjepoot die hier de laatste paar dagen gemeld was is niet meer te zien. Naast de Brandganzen ook nog de nodige Rotganzen, waarvan er een aantal wegvliegen.

Als we de weg naar de Ezumakeeg in rijden zit er een groepje rammelende Hazen bij elkaar. Een stukje naar links ontdekt de deelnemer 2 Regenwulpen in het grasland.
Op Ezumakeeg-noord zitten veel Kluten en een paar Steltkluten. Ook enkele Kemphanen en een Bosruiter, Tureluur en Bergeenden. Als we de linkerkant opkijken schroeft er een vrouwtje Blauwe Kiekendief omhoog boven de rietkragen en verdwijnt uit zicht. De Roerdomp laat zich hier ook nog en keer horen. Een mannetje Zomertaling zit in ruste, met de kop in de veren.

En als laatste kijken we nog bij Ezumakeeg-zuid, Hier wel honderden Kemphanen, de meeste vrouwtjes. Maar ook soms een mooi wit, bruin of zwart exemplaar van de mannetjes. Ze lopen nog niet echt te pronken, denk dat ze nog even wat opgevet moeten worden voordat de hormonen op gaan spelen en ze een prachtig schouwspel ten toon spreiden met hun balts en “kemp” gevechtjes. Een Torenvalk zit in een struikje. En er staan ook nog wat Grutto’s tussen de Kemphanen, vrouwtjes, niet zo mooi op kleur dan de exemplaren die we zo straks ik het veld zagen staan. Achterop het water staan ook een paar Grote Zilverreigers en vele honderden eenden ver weg.

En na deze prachtige paar uur breng ik de deelnemers naar Hornhuizen, waarvandaan ze nog een paar dagen langs de kust lopen tot aan Noordpolderzijl. Ze geven aan genoten te hebben van de excursie en denken er aan nog eens terug te komen in Groningen, ze vonden het hier mooi! “T ’kon minder” zoals we dat hier in Groningen zeggen 😉.
Soortenlijst:
- Fuut
- Aalscholver
- Roerdomp
- Grote Zilverreiger
- Blauwe Reiger
- Knobbelzwaan
- Grauwe Gans
- Brandgans
- Rotgans
- Bergeend
- Nijlgans
- Wilde Eend
- Krakeend
- Slobeend
- Wintertaling
- Zomertaling
- Kuifeend
- Bruine Kiekendief
- Blauwe Kiekendief
- Buizerd
- Torenvalk
- Waterhoen
- Meerkoet
- Scholekster
- Kluut
- Steltkluut
- Kievit
- Steenloper
- Tureluur
- Zwarte Ruiter
- Grutto
- Regenwulp
- Bokje
- Kemphaan
- Kokmeeuw
- Zilvermeeuw
- Kleine Mantelmeeuw
- Grote Mantelmeeuw
- Visdief
- Houtduif
- Koekoek
- Veldleeuwerik
- Boerenzwaluw
- Huiszwaluw
- Graspieper
- Witte Kwikstaart
- Winterkoning
- Roodborst
- Nachtegaal
- Paapje
- Merel
- Zwartkop
- Braamsluiper
- Rietzanger
- Cetti’s Zanger
- Kleine Karekiet
- Bosrietzanger
- Fitis
- Tjiftjaf
- Pimpelmees
- Baardman
- Ekster
- Kauw
- Roek
- Zwarte Kraai
- Spreeuw
- Vink
- Putter
- Rietgors