Geplaatst op 1 reactie

Ringsnaveleend in Appingedam

Een Ringsnaveleend in een vijver in Appingedam

Ringsnaveleend in Appingedam wie had dat verwacht? Vanaf 11 februari 2017 werd er een Ringsnaveleend (Aythya collaris) in Appingedam gemeld. Ook dit keer ging het dus weer om een vogel die hier normaal gesproken niet voorkomt. Dit is een Noord-Amerikaanse soort, die sporadisch als dwaalgast in Nederland te vinden is. Het gaat dan eigenlijk altijd om een enkel dier, wat uit de koers geraakt is.

In dit geval ging het om een mannetje, gelukkig, aangezien de mannetjes bij vogels over het algemeen mooier van kleur zijn dan de vrouwtjes. Logisch, die felle kleuren: daarmee proberen ze de aandacht van de vrouwtjes te trekken, en elkaar af te troeven. Opvallende kleuren bij de vrouwtjes zou een lager broedsucces opleveren omdat ze op het nest dan te veel opvallen voor predatoren. In zo’n geval is een goede schutkleur (meestal dus bruintinten) handiger.

Een mannetje Ringsnaveleend lijkt nog het meest op een mannetje Kuifeend. Ook een vrij kleine eend, zwart met lichte vleugelstreep en een blauwgrijze snavel met zwarte punt. De grootste verschillen zitten in de kleur van de vleugelstreep en de snavel. Bij de Kuifeend is de vleugelstreep duidelijk wit, bij de Ringsnaveleend een stuk grijzer. De Kuifeend heeft geen wit op de snavel, de Ringsnaveleend heeft duidelijke witte ringen op de snavel (vandaar ook de naam). Bovendien is de vorm van de kop verschillend: de Ringsnaveleend heeft een spitse kruin in plaats van een kuif.

Ringsnaveleend man in Appingedam
Ringsnaveleend man in Appingedam

Drukte in Appingedam

Er waren die zondag meer vogelaars op deze bijzondere eend afgekomen. Het scheen de derde keer sinds het jaar 2000 te zijn dat deze soort in de provincie Groningen te zien was. Zelf had ik deze soort één keer eerder waargenomen, twee jaar eerder in Vlaardingen. Dat was toen echter op veel grotere afstand. Deze vogel was met het blote oog tussen de andere eenden uit te halen, en al prima te zien met de verrekijker. Door de telescoop was het dus echt een feest om naar het mooie beestje te kijken!

De vogel bleek in een vijver rond te zwemmen, tussen heel veel Meerkoeten, Kuifeenden, Krakeenden, Kokmeeuwen en een paar Knobbelzwanen. Het had al een tijdje gevroren, dus veel water in de omgeving was bedekt met ijs. Die vijver lag nog gedeeltelijk open, waardoor de vogels vrij dicht bij elkaar zwommen. De Ringsnaveleend zwom er rustig tussendoor, en op een gegeven moment begon hij zichzelf uitgebreid te poetsen.

Ringsnaveleend Appingedam 12 februari 2017 Birds4You.nl

Echt schuw was het dier dus niet. Het viel wel op dat de eend dichterbij kwam zwemmen als de vogelaars en fotografen op de hurken, knieën of billen zaten. Van staande mensen aan de kant werd hij schijnbaar toch een beetje zenuwachtig.

Vogels kijken Groningen
Ringsnaveleend

Na een hele poos kijken, fotograferen en filmen vonden we dat het genoeg was en zijn we rustig binnendoor terug naar Groningen gereden, onderweg nog speurend naar andere leuke vogels. Dit keer geen ‘lifer’, maar gewoon een hele leuke soort om nog een keer gezien te hebben!

 

 

 

 

 

 

1 gedachte over “Ringsnaveleend in Appingedam

  1. Hallo!

    Wat een leuke blog, de informatie was zeer nuttig!
    Rinsnaveleend is een van de mooiste vogels.
    Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.