Verslag van de Groeps vogelexcursie Blauwborsten en moerasvogels Onlanden op 10 april 2025.
Met 7 enthousiaste vogelliefhebbers uit de provincie Groningen vond vandaag een groepsexcursie plaats in de Onlanden. We gingen van 9.00-12.00 uur op zoek naar Blauwborsten en andere moerasvogels. Het zonnetje liet verstek gaan, helaas, het was een grijze ochtend, met windkracht 3 en 7-10 ℃.
Blauwborsten laten zich horen en zien en Zomertaling ligt te slapen
We begonnen met een korte uitleg over de ontwikkeling van het gebied, en hoorden alvast een paar vogels zingen: Tjiftjaf, Merel, Koolmees en Zwartkop. Daarna begonnen we aan de rondwandeling in het stuk van de Onlanden waar de meeste verschillende soorten vogels zijn gezien.

Na een paar huis-tuin- en keukensoorten (Houtduif, Pimpelmees, overvliegende Kokmeeuw, Fitis, Wilde Eend, Grauwe Gans en Fazant) zagen we langs de waterrand een Kemphaan lopen, gevolgd door een Tureluur. Ondertussen kwam een Aalscholver overvliegen, en toen diende de eerste Blauwborst zich al zingend aan.


We keken natuurlijk ook even over het water, en vonden daar Wintertaling, Kuifeend en een vrouwtje Nonnetje. Een Boerenzwaluw vloog langs en een Witte Kwikstaart liet zich ook even zien. Bij het bruggetje waren weer andere soorten zichtbaar, hoewel veel eenden lagen te slapen, zoals veel Wintertalingen, en een Pijlstaart en een mannetje Zomertaling. Ook Bergeend, Fuut en Nijlgans waren van de partij.


Net na het bruggetje liet de eerste Rietzanger van zich horen, diep verstopt in het Riet. Een Zwarte Kraai, een Kievit en overvliegende Watersnip lieten zich beter zien. Een Rietgors liet zich horen en heel even zien, en uit het Riet klonk het bijzondere, ratelende geluid van de Snor (deze liet zich niet zien). in de verte zagen we een Bruine Kiekendief vrouw vliegen, en even later ook het mannetje. Ook een Blauwe Reiger en Spreeuw kwamen overvliegen, voordat we afbogen naar het fietspad. Ondertussen hadden we ook al weer een aantal Blauwborsten gehoord en gezien.


Zingende Snor door de telescoop
Langs het fietspad hoorden en zagen we Graspieper zingen en in een slootje dreven Knobbelzwaan en Krakeend. Bij een volgend stukje water zagen we Meerkoet en een overvliegende Grote Zilverreiger. We hoorden weer een Snor zingen en één van de deelnemers ontdekte deze in een wilgenstruikje. De Snor liet zich mooi bekijken door de telescoop.


We keken vanaf de brug even over het water bij de stuw, maar vonden daar geen nieuwe soorten.


We bogen af naar de grasdijk en zagen bij de boerderij Grote Canadese Ganzen en Scholeksters lopen, en toen we omhoog keken bleek een Lepelaar voorbij te vliegen. Iets verderop zat een grote groep Brandganzen in het veld en ontdekten we ook een Gele Kwikstaart. Aan de andere kant van de dijk kwam een jonge Lepelaar aanvliegen, die in het water ging foerageren.




Zomertaling is wakker en Lepelaars doen een dutje
Er werd een Ekster gezien en een Winterkoning gehoord toen we van de grasdijk het zandpad opgingen. We gingen natuurlijk ook even het paadje in naar het vogelkijkscherm, waar de meeste deelnemers nog nooit waren geweest. Onderweg zagen we een mannetje Zomertaling, die zich even goed liet zien.


Hier bleek een groep van 6 slapende Lepelaars te staan, en na enig speurwerk vonden we ook een slapende Tafeleend. Ook stond een tweetal Grutto’s in het water te foerageren.






We liepen terug over het vlonderpad en keken nog even over een stukje wat droog was komen te vallen. Hier zagen we Waterhoen en een Witgatje, wat helaas snel opvloog en uit beeld verdween. Er zaten Huismussen op het pad en in de boom en niet veel later waren we bij de parkeerplaats aanbeland. We sloten de excursie af met een kop koffie/thee en een stuk Drentse Turf. Iedereen gaf aan dat ze het een erg leuke excursie hadden gevonden met veel verschillende vogels. En met minimaal 10 Blauwborsten had de excursie ook deze keer zijn naam eer aangedaan.
Waargenomen soorten
1 Grote Canadese Gans – Branta canadensis
2 Brandgans – Branta leucopsis
3 Grauwe Gans – Anser anser
4 Knobbelzwaan – Cygnus olor
5 Nijlgans – Alopochen aegyptiaca
6 Bergeend – Tadorna tadorna
7 Zomertaling – Spatula querquedula
8 Krakeend – Mareca strepera
9 Wilde Eend – Anas platyrhynchos
10 Pijlstaart – Anas acuta
11 Wintertaling – Anas crecca
12 Tafeleend – Aythya ferina
13 Kuifeend – Aythya fuligula
14 Nonnetje – Mergellus albellus
15 Fazant – Phasianus colchicus
16 Houtduif – Columba palumbus
17 Waterhoen – Gallinula chloropus
18 Meerkoet – Fulica atra
19 Fuut – Podiceps cristatus
20 Scholekster – Haematopus ostralegus
21 Kievit – Vanellus vanellus
22 Grutto – Limosa limosa
23 Watersnip – Gallinago gallinago
24 Witgat – Tringa ochropus
25 Tureluur – Tringa totanus
26 Kemphaan – Calidris pugnax
27 Kokmeeuw – Chroicocephalus ridibundus
28 Aalscholver – Phalacrocorax carbo
29 Lepelaar – Platalea leucorodia
30 Grote Zilverreiger – Ardea alba
31 Blauwe Reiger – Ardea cinerea
32 Bruine Kiekendief – Circus aeruginosus
33 Ekster – Pica pica
34 Zwarte Kraai – Corvus corone
35 Pimpelmees – Cyanistes caeruleus
36 Koolmees – Parus major
37 Boerenzwaluw – Hirundo rustica
38 Fitis – Phylloscopus trochilus
39 Tjiftjaf – Phylloscopus collybita
40 Rietzanger – Acrocephalus schoenobaenus
41 Snor – Locustella luscinioides
42 Zwartkop – Sylvia atricapilla
43 Winterkoning – Troglodytes troglodytes
44 Spreeuw – Sturnus vulgaris
45 Merel – Turdus merula
46 Blauwborst – Luscinia svecica
47 Huismus – Passer domesticus
48 Gele Kwikstaart – Motacilla flava
49 Witte Kwikstaart – Motacilla alba
50 Graspieper – Anthus pratensis
51 Rietgors – Emberiza schoeniclus
- Groeps vogelexcursie Drentsche Aa 15 mei 202530,00
Nog meerdere plaatsen beschikbaar.
Nog meerdere plaatsen beschikbaar.
- Vogelexcursie Onlanden196,90
Kies zelf een gewenste datum.
Kies zelf een gewenste datum.
- Vogelexcursie Zuidlaardermeer179,00
Kies zelf een gewenste datum.
Kies zelf een gewenste datum.