Vogelexcursie Drentsche Aa 30 mei 2024

Verslag Groeps vogelexcursie Drentsche Aa 30-5-2024

Groeps vogelexcursie Drentsche Aa op 30 mei 2024

Twee weken later gepland kon vandaag de Groeps vogelexcursie Drentsche Aa van 18.30-21.15 uur plaatsvinden. Nu was er geen regen en onweer, zoals twee weken eerder wel het geval was, maar 19 °C , windkracht 2 en alleen bewolking.

Hemelgeit mekkert boven ons hoofd

Met een klein groepje vogelliefhebbers gingen we ‘los’ op de parkeerplaats. Hier zongen Koekoek, Merel en Tjiftjaf en liet een Grote Bonte Specht zich zien. We liepen naar het vlonderpad en zagen daar Boerenzwaluw en Huiszwaluw foerageren boven het veld, en ontdekten een Rietgors op een rietstengel. Terwijl een Houtduif in een boom zat vlogen Nijlganzen over. Iets verderop, in het stukje bos, hoorden we Fitis en Zanglijster zingen en zagen we een Boomkruiper omhoog gaan in een boom. Een Roodborst en Zwartkop hoorden we ook zingen, maar die lieten zich te kort of niet zien om door de deelnemers gezien te worden. We liepen langs een veldje waar een aantal runderen in het water stond, en een Gekraagde Roodstaart zich steeds liet horen.

Een Boompieper liet zich wel mooi bekijken, terwijl hij zich al zingend als een parachuutje naar beneden liet glijden. Ook een Roodborsttapuit zat mooi in een boomtopje, zodat iedereen deze even door de telescoop kon bewonderen. Plotseling hoorden we het mekkerende geluid van een Watersnip, veroorzaakt door zijn speciale staartveren tijdens de vlucht. Toen we omhoog keken zagen we hem, al mekkerend rondes vliegen boven ons hoofd. We genoten even van deze ‘hemelgeit’ (we bevonden ons waarschijnlijk wel in zijn territorium), voordat we verder liepen.

Paartje Goudvink laat zich mooi zien

Aan de overkant van het pad hoorden we in de verte een Sprinkhaanzanger en dichterbij een Winterkoning. De Sprinkhaanzanger zagen we niet, wel een Blauwe Reiger en Spreeuw.

Toen we op de brug waren aanbeland, en stonden te kijken naar een oudere beverdam, kwam een paartje Goudvink vlak voor ons in een boom zitten. Ondertussen zong een Bosrietzanger een paar meter verderop (die liet zich niet zien) en vloog een Buizerd voorbij.

Tussen de Koolmezen door liepen we even naar een stukje met beversporen, en gingen toen terug naar het zandpad langs het diepje.

Bever in beeld en net geen natte sokken

Direct aan het pad zong een Vink uit volle borst. Iets verderop keken we even bij het punt waar de diepjes samenkomen en tot onze verrassing zag een deel van de groep een Bever met zijn kop boven het water uitsteken. Leuk, helaas had niet iedereen het gezien.

We liepen verder en waagden het erop dat we over de brug konden. Door de kwel was de route behoorlijk drassig, maar met een helpende hand kon iedereen de brug bereiken, zonder natte sokken te krijgen. Op de brugleuning zat een Witte Kwikstaart, die natuurlijk snel opvloog. Iets verderop zagen we Zwarte Kraai en een Gierzwaluw vliegen en hoorden we een Grasmus zingen. In de nesten van de Ooievaars waren hier en daar de koppen van jonge dieren zichtbaar, en zo nu en dan kwam er een oudervogel overvliegen.

We liepen door en kwamen weer bij de parkeerplaats, waar we afsloten met een Pimpelmees. Met elkaar hadden we een fijne avond gehad met een paar leuke waarnemingen.

Waargenomen soorten

1 Nijlgans – Alopochen aegyptiaca
2 Gierzwaluw – Apus apus
3 Koekoek – Cuculus canorus
4 Houtduif – Columba palumbus
5 Watersnip – Gallinago gallinago
6 Ooievaar – Ciconia ciconia
7 Blauwe Reiger – Ardea cinerea
8 Buizerd – Buteo buteo
9 Grote Bonte Specht – Dendrocopos major
10 Zwarte Kraai – Corvus corone
11 Pimpelmees – Cyanistes caeruleus
12 Koolmees – Parus major
13 Boerenzwaluw – Hirundo rustica
14 Huiszwaluw – Delichon urbicum
15 Fitis – Phylloscopus trochilus
16 Tjiftjaf – Phylloscopus collybita
17 Bosrietzanger – Acrocephalus palustris
18 Sprinkhaanzanger – Locustella naevia
19 Zwartkop – Sylvia atricapilla
20 Grasmus – Curruca communis
21 Winterkoning – Troglodytes troglodytes
22 Boomkruiper – Certhia brachydactyla
23 Spreeuw – Sturnus vulgaris
24 Zanglijster – Turdus philomelos
25 Merel – Turdus merula
26 Roodborst – Erithacus rubecula
27 Gekraagde Roodstaart – Phoenicurus phoenicurus
28 Roodborsttapuit – Saxicola rubicola
29 Witte Kwikstaart – Motacilla alba
30 Boompieper – Anthus trivialis
31 Vink – Fringilla coelebs
32 Goudvink – Pyrrhula pyrrhula
33 Rietgors – Emberiza schoeniclus