Verslag Vogelexcursie Wintergasten, op 26 januari 2019. Deze groepsexcursie vond plaats bij Vennebroek en het Friese Veen, van 10.00-12.15 uur. Na een week met sneeuw, behoorlijke vorst, ijzel en regen was het vandaag een dag met regen, bij een graad of 6, en windkracht 4.
Om 10.00 uur stonden de deelnemers klaar om op stap te gaan. De stemming was opperbest, ondanks de lichte regen en de opmerking van één van de deelneemsters: ‘We zullen vast niet veel vogels zien, want er zat vanochtend ook niks in mijn tuin’. ????
Groene Specht door de telescoop
Het weiland met het ooievaarsnest was leeg, zelfs geen Nijlgans te zien. Dus op naar de overkant van de weg, naar Vennebroek. De primeur was voor een Houtduif, en ook Vink en Zwarte Kraai lieten zich al snel zien, en een Boomklever liet zich horen. In het weilandje vloog een Groene Specht naar een boom, waar deze even op de stam bleef zitten. Door de telescoop was de groene kleur en het rode petje van het dier prachtig te zien. Ook zaten er Koperwieken in het land, en kwam een Grote Bonte Specht voorbij vliegen.
We liepen verder en zagen in een ander landje een aantal Fazanten lopen. We vervolgden onze weg over het paadje naar de vogelkijkhut. Hier lagen nog wat gladde restjes sneeuw, dus moesten we even goed opletten waar we liepen.
Zeearend bij het bevroren Friese Veen
Vanuit de vogelkijkhut keken we over een kale ijsvlakte. Waar een week eerder nog volop eenden te zien waren, zat er nu niets meer. Nou ja, bijna niets… In een boom aan de andere kant van de plas bleek een Zeearend te zitten. Door zijn/haar vlekkerige patroon en een snavel, waar geel en zwart op te zien waren, en het ontbreken van de witte staart en lichte kop wisten we dat het om een jong dier ging. Ook nu werd er weer gretig gebruik gemaakt van de telescoop. Voor een aantal deelnemers kon de dag niet meer stuk! Een minuut of 10 later, toen iedereen de vogel goed gezien had, ging hij/zij op de wieken, en verdween uit het zicht. We waren op het juiste moment op de juiste plek geweest!
Verbazing in Het Blik
De route ging verder langs Het Blik, de plek waar jarenlang de vuilstort van de stad Groningen is geweest. De deelnemers waren zeer verbaasd dat in zo’n mooi gebied zoveel troep was gestort. Als je het niet weet, dan zie je het niet, totdat er een boom omwaait, en de potten en pannen onder de wortelkluit te zien zijn. Ondertussen lieten Keep en Sijs zich horen.
Ganzen en eenden in de Oosterpolder
We liepen het pad verder en kwamen op de dijk uit. Onderweg liet een Winterkoning zich horen en zien. Vanaf de dijk waren er een Knobbelzwaan en Wilde Eenden te zien en door de telescoop konden de deelnemers goed het verschil zien tussen de Kolganzen en de Grauwe Ganzen. In de verte zat een Buizerd op een paaltje.
Toen we bij een klein bosje aankwamen, waar een aantal Elzen stonden, vloog er net een wolk Sijsjes en Putters in. Iets lager in de takken liet een Gaai zich zien. We liepen verder en hoorden in een naaldboom een Goudhaantje. Natuurlijk werd er even naar het beestje gezocht, en gelukkig liet deze zich ook zien.
De jarige trakteert
We liepen het laatste stuk terug naar de parkeerplaats, en daar werd iedereen voorzien van een lekkere warme kop chocolademelk met slagroom, aangevuld met een stuk Drentse Turf (Birds4You.nl bestaat deze maand 3 jaar, en wie jarig is trakteert…). Dat ging er in als koek!
Omdat de plas van het Friese Veen dichtgevroren was, kregen de deelnemers de optie om nog even mee te rijden naar de Piccardthofplas. Deze plas bleef langer open bij vorst, en een dag eerder zaten daar heel veel vogels op de plas.
Grote Zaagbekken op de Piccardthofplas
Alle deelnemers gingen mee, en al snel stonden we bij het vogelkijkscherm. Op de plas dreven heel veel Smienten, een paar Futen, Meerkoeten, Kuifeenden, Wilde Eenden en ook nog een aantal Grote Zaagbekken. De Nonnetjes, die er een dag eerder nog wel zaten, waren nu helaas niet te zien. Op een steiger zaten nog wel een aantal Aalscholvers op een rij.
Deze aanvulling werd door de deelnemers zeer gewaardeerd. Ondanks de regen was het een geslaagde en gezellige ochtend geweest, met een aantal leuke soorten vogels.
Waargenomen soorten
1 Grauwe Gans – Anser anser
2 Kolgans – Anser albifrons
3 Knobbelzwaan – Cygnus olor
4 Smient – Mareca penelope
5 Wilde Eend – Anas platyrhynchos
6 Kuifeend – Aythya fuligula
7 Grote Zaagbek – Mergus merganser
8 Fazant – Phasianus colchicus
9 Fuut – Podiceps cristatus
10 Grote Zilverreiger – Ardea alba
11 Aalscholver – Phalacrocorax carbo
12 Zeearend – Haliaeetus albicilla
13 Buizerd – Buteo buteo
14 Meerkoet – Fulica atra
15 Kokmeeuw – Chroicocephalus ridibundus
16 Houtduif – Columba palumbus
17 Grote Bonte Specht – Dendrocopos major
18 Groene Specht – Picus viridis
19 Gaai – Garrulus glandarius
20 Kauw – Coloeus monedula
21 Zwarte Kraai – Corvus corone
22 Pimpelmees – Cyanistes caeruleus
23 Koolmees – Parus major
24 Goudhaan – Regulus regulus
25 Winterkoning – Troglodytes troglodytes
26 Boomklever – Sitta europaea
27 Spreeuw – Sturnus vulgaris
28 Merel – Turdus merula
29 Koperwiek – Turdus iliacus
30 Roodborst – Erithacus rubecula
31 Vink – Fringilla coelebs
32 Keep – Fringilla montifringilla
33 Putter – Carduelis carduelis
34 Sijs – Spinus spinus