Verzamelen in Hoogkerk voor de kraanvogels
Op zaterdag 3 november stond de Kraanvogelexcursie weer op het programma. Dus op tijd uit de veren, broodjes gehaald, eitjes gekookt, bus ingepakt en toen naar de P+R Hoogkerk. De eerste vier deelnemers stapten daar in (nadat ze een roepende IJsvogel hadden gehoord). Even voor tienen gingen we richting Vechta, waar we de laatste twee deelneemsters zouden oppikken. Na een voorspoedige rit en een sanitaire stop/koffiepauze stapten de laatste vogelliefhebbers in en konden we het Kraanvogelgebied inrijden. Het weer was perfect: bijna windstil, niet te koud en een lekker zonnetje erbij.
De eerste groepen Kraanvogels
De eerste groep Kraanvogels liet niet lang op zich wachten. Ze zaten redelijk ver weg, maar het waren er al wel een paar honderd. Dus de bus aan de kant gezet en een eerste blik door verrekijkers en telescopen geworpen. Er zat bovendien een Buizerd op een paal en even verderop stond een Blauwe Reiger. Tijd om een stukje verder te rijden, op zoek naar een ander plekje met Kraanvogels. De volgende groep stond een paar landjes verderop, dus daar stapten we ook even uit. Er kwam tussendoor een wolk Putters overvliegen, herkenbaar aan de roep tijdens het vliegen. Ook vlogen er een Torenvalk en een Havik in ons gezichtsveld. De Kraanvogels vlogen na een minuut of vijf op, dus zijn we ingestapt, en doorgereden naar het volgende zijweggetje.
Roofvogels en nog meer Kraanvogels
Op die plek stond een mooie groep Kraanvogels in het land. Hun grijze lijven staken mooi af tegen de donkere akker, waar ze op stonden. In het grasland ervoor zat een bruine, vrij bolle vogel. Volgens een aantal deelnemers was het geen Torenvalk, maar op de gemaakte foto bleek het er toch echt eentje te zijn 😉
Even later ging ze vliegen en was er geen twijfel meer mogelijk. Het vrouwtje Torenvalk vloog dermate dichtbij dat een aantal deelnemers versteld stonden van de onderkant van het dier. Wat was het vlekjespatroon mooi te zien in vlucht!
Ondertussen was aan de andere kant van de bus een Sperwer ontdekt, die van links naar rechts en terug over het weggetje vloog. In de bomen aan weerszijden van het weggetje zaten Kramsvogels in de takken, en ook een Koperwiek liet zich zien.
Lunch in het veld, met uitzicht op de Kraanvogels
Omdat het een prachtig plekje was, en het al tijd was voor de lunch, besloten we dat dit de lunchplek werd. De deelnemers konden zelf de broodjes uitzoeken en beleggen, en al smikkelend werd er nog door verrekijkers en telescopen gekeken naar de Kraanvogels.
In de verte zat een Havik op een paal, maar dankzij de telescoop waren de horizontale strepen van het dier duidelijk te zien. Ook dit was voor een aantal deelnemers een hele ervaring. Ondertussen zagen we nog Vink, Winterkoning, Pimpelmees en Grote Zilverreiger, en ook vlogen er twee Holenduiven langs. Op een gegeven moment kwam er een vrouwtje Blauwe Kiekendief laag over het land vliegen. De witte stuit stak duidelijk af tegen het bruine verenkleed. De Kraanvogels werden onrustig en gingen op de wieken. Voor ons was dat het signaal dat we ook weer verder zouden gaan.
De laatste akker met Kraanvogels
We reden verder en kwamen nog een groep Kraanvogels tegen. Deze stonden druk te foerageren op een akker, die vers ingezaaid leek te zijn. Aten de Kranen de insecten/larven uit de omgewoelde aarde of waren het toch de zaden die voor het toekomstige gewas bedoeld waren? Ook hier was het kleurcontrast weer enorm! De fotoapparatuur werd weer uit de bus gehaald, en de nodige platen werden geschoten. Ook de telescoop kon zijn dienst weer bewijzen.
En weer verder door naar het veen
Op een gegeven moment was het toch echt tijd om richting het veen te rijden. Onderweg zagen we nog Huismussen. In het veen zelf zochten we onderweg naar de Klapekster, maar zagen hem niet. Op de parkeerplaats was er nog net een plekje voor de bus, dus we hadden geluk.
Toch nog een Klapekster
We begonnen met het uitzicht vanuit de uitkijktoren. In de verte zagen we de donkere plek, die normaal gesproken vol water staat, en veiligheid biedt aan de slapende Kraanvogels. Het gebied stond nu behoorlijk droog, dus de lichte Kraanvogels staken duidelijk af tegen de donkere veengrond. Plotseling kwam er een Klapekster in een boompje zitten, recht voor de uitkijktoren. Door de telescoop was het zwarte masker mooi te zien. Voor een aantal deelnemers was het een lifer! Jammer genoeg vloog het dier vrij snel weer weg, en verdween daarmee uit beeld. We besloten dat we nog tijd hadden om de korte rondwandeling door het veen maken, en we hadden allemaal wel zin om nog even de benen te strekken.
Enorme Vliegenzwam en veel overvliegende Kraanvogels
Aan de rand van het pad stond een enorme paddenstoel: een Vliegenzwam. Zo’n groot exemplaar had nog niemand van ons ooit gezien! We liepen verder en zagen een aantal Staartmezen en hoorden een Zanglijster (herhaalt steeds 3x). Inmiddels was de zon aan het ondergaan, vloog een Kolgans over en riepen Graspiepers hun hoge piepje. In de verte vloog nog een sliert Knobbelzwanen.
Het binnenvliegen van de kraanvogels
De rest van de tijd hebben we genoten van het binnenvliegen van de Kraanvogels. In grote slierten kwamen ze, al roepend, het veen binnenvliegen, gingen dan linksaf of rechtsaf naar één van de slaapplekken. Ze cirkelden nog even rond, voordat de poten naar beneden gingen, en ze definitief gingen landen.
Toen het echt donkerder werd, en de aanvoer van nieuwe groepen Kraanvogels gestopt was, hebben we nog even wat gedronken en zijn toen aan de terugweg begonnen. Natuurlijk hebben we nog even de twee dames in Vechta afgezet. Na een goede terugreis waren we om 20.15 uur weer in Groningen. Het was een geslaagde dag geweest, met prachtig weer en duizenden Kraanvogels.
Waargenomen soorten
1 Kolgans – Anser albifrons
2 Knobbelzwaan – Cygnus olor
3 Fazant – Phasianus colchicus
4 Blauwe Reiger – Ardea cinerea
5 Grote Zilverreiger – Ardea alba
6 Sperwer – Accipiter nisus
7 Havik – Accipiter gentilis
8 Blauwe Kiekendief – Circus cyaneus
9 Buizerd – Buteo buteo
10 Kraanvogel – Grus grus
11 Holenduif – Columba oenas
12 IJsvogel – Alcedo atthis
13 Grote Bonte Specht – Dendrocopos major
14 Torenvalk – Falco tinnunculus
15 Klapekster – Lanius excubitor
16 Ekster – Pica pica
17 Zwarte Kraai – Corvus corone
18 Pimpelmees – Cyanistes caeruleus
19 Staartmees – Aegithalos caudatus
20 Winterkoning – Troglodytes troglodytes
21 Spreeuw / Zwarte Spreeuw – Sturnus vulgaris / unicolor
22 Merel – Turdus merula
23 Kramsvogel – Turdus pilaris
24 Koperwiek – Turdus iliacus
25 Zanglijster – Turdus philomelos
26 Huismus – Passer domesticus
27 Graspieper – Anthus pratensis
28 Vink – Fringilla coelebs
29 Putter – Carduelis carduelis