Kraanvogelexcursie Duitsland 2019

Verslag Kraanvogelexcursie 2019

Verslag van de groepsexcursie Kraanvogels op 2 november 2019.

Op deze eerste zaterdag van november stond de vogelexcursie naar de Kraanvogels in Duitsland weer op het programma. Met 6 deelnemers gingen we op zoek naar foeragerende Kraanvogels op de akkers, en binnenvliegende Kraanvogels in het veen. De weersverwachting was een graad of 14, kans op een bui en zo nu en dan wat zon.

De eerste Kraanvogels

We vertrokken om 9.55 uur vanaf de P+R Hoogkerk met 3 deelnemers in de minibus. De overige deelnemers zouden we oppikken in DL, vlak bij het gebied met de Kraanvogels. Voor hen scheelde dit veel reistijd. De reis verliep prima, met een korte omleiding bij Bunde, en onderweg werden al de eerste soorten vogels gezien vanuit de bus (o.a. Buizerd, Torenvalk, Blauwe Reiger, Grote Zilverreiger, Ekster en Merel). De overvliegende Rode Wouw ging helaas net te snel voor de deelnemers. Na twee uur arriveerden we bij de andere deelnemers, waar we even tijd inlasten voor koffie en notenkoek. Daarna gingen we met z’n allen in de minibus het gebied in, op zoek naar Kraanvogels.

Bij de eerste stop waren gelijk al ouderparen met jongen te zien. De jongen waren net iets kleiner dan de ouders en hadden nog een bruine hals en kop. Dit was door de beide telescopen goed te zien. Ook waren een Buizerd en Roeken te zien en kwamen er Kramsvogels overvliegen.

We stapten weer in en reden verder over de smalle weg. Even verderop stond een groep Kraanvogels op een geoogste maïsakker. Ook hier gingen we even uit de bus om de vogels goed te kunnen bekijken. Ondertussen werden er door de deelnemers foto’s gemaakt door de telescoop en konden we Gaai, Koperwiek en Fazant toevoegen aan de daglijst.

Jagers, lunch en een Blauwe Kiekendief

Na nog een stop en het passeren van een flinke groep jagers was het tijd voor de lunch in het veld. We waren net lekker aan het eten toen het begon te regenen. Snel werd er hier en daar nog een broodje gesmeerd, wat fruit gepakt en in de bus opgegeten. Daarna gingen we weer verder, op zoek naar de volgende groep Kraanvogels. Al snel werd het weer droog, en konden we van een groep Kranen genieten, waarachter ook nog een Blauwe Kiekendief joeg. Ook deze liet zich door de telescopen goed zien. Toen iedereen de kiek goed gezien had reden we verder. Even verderop zagen we allemaal koppen boven een nog niet geoogste maisakker uitsteken. We stapten niet uit, om ze niet te verstoren.

Even aan de wandel, met sporen op het pad

Op een gegeven moment hoorden we heel veel Kraanvogels, en hadden het vermoeden dat ze achter een bepaalde maïsakker stonden. De deelnemers wilden graag even kijken, dus liepen we een stuk die kant op. Onderweg kwamen we de sporen van Kraanvogels tegen. Voor ons reed een auto, en op een gegeven moment zagen we een hele groep Kranen opvliegen (waarschijnlijk omdat de auto er langs reed).

Terug bij de bus zagen we verderop nog een groep staan, net achter een verhoging in het land. We besloten die kant nog even op te rijden. Onderweg zagen we nog een Geelgors in het land zitten en hoorden we Putters. En na de laatste blik op foeragerende Kraanvogels was het tijd om naar het veen te rijden, waar we de Kraanvogels zouden zien binnenvliegen.

Prachtige zonsondergang met veel Kraanvogels

Sperwer in het laatste licht
Sperwer in het laatste licht

In het veen klommen we eerst even in de uitkijktoren, en werd er daarbuiten een Sperwer gezien. Omdat er aardig wat mensen op de toren stonden, gingen we de korte rondwandeling door het veen maken. We zagen Roodborst en een Pimpelmees en we hoorden een Boomkruiper. Ook zagen we Graspiepers vliegen en hoorden we de roep van een Groene Specht. Niet veel later kwamen ook de eerste Kraanvogels aanvliegen, al snel gevolgd door meer groepen. Het was aan het geluid al te horen dat er weer een groep van achter de bomen zou verschijnen. Ondertussen genoten we van een prachtige zonsondergang, voordat de schemering in viel.

Kraanvogels tegen de avondlucht
Kraanvogels tegen de avondlucht

Op een gegeven moment kwamen er geen Kranen meer binnenvliegen, maar werd hun rol overgenomen door ganzen. Tijd voor een kop koffie of thee en een stroopwafel, en een laatste broodje voordat we aan de terugweg zouden beginnen. Na het afzetten van de drie deelnemers verliep de thuisreis voorspoedig. Om 20.15 uur waren we weer in Hoogkerk en schudden we elkaar de hand. De deelnemers hadden het allemaal erg naar de zin gehad en van de Kraanvogels genoten.

Waargenomen soorten

1  Fazant – Phasianus colchicus
2  Grote Canadese Gans – Branta canadensis
3  Brandgans – Branta leucopsis
4  Grauwe Gans – Anser anser
5  Houtduif – Columba palumbus 
6  Kraanvogel – Grus grus
7  Kievit – Vanellus vanellus
8  Blauwe Reiger – Ardea cinerea
9  Grote Zilverreiger – Ardea alba
10  Sperwer – Accipiter nisus
11  Blauwe Kiekendief – Circus cyaneus
12  Buizerd – Buteo buteo
13  Groene Specht – Picus viridis
14  Torenvalk – Falco tinnunculus
15  Gaai – Garrulus glandarius
16  Ekster – Pica pica
17  Kauw – Coloeus monedula
18  Roek – Corvus frugilegus
19  Zwarte Kraai – Corvus corone
20  Pimpelmees – Cyanistes caeruleus
21  Koolmees – Parus major
22  Boomkruiper – Certhia brachydactyla
23  Spreeuw – Sturnus vulgaris
24  Merel – Turdus merula
25  Kramsvogel – Turdus pilaris
26  Koperwiek – Turdus iliacus
27  Roodborst – Erithacus rubecula
28  Graspieper – Anthus pratensis
29  Vink – Fringilla coelebs
30  Putter – Carduelis carduelis
31  Geelgors – Emberiza citrinella