Kraanvogelexcursie 2017 Diepholz

Verslag Kraanvogelexcursie Diepholz 2017

Birds4you.nl Vogelexcursie Video Verslag Kraanvogelexcursie Diepholz 4 november 2017

Het verslag van de Kraanvogelexcursie Diepholz 2017

Op zaterdag 4 november stond de excursie naar de kraanvogels in Duitsland weer op de agenda. Een aantal weken voor de bewuste dag hadden zich al 6 personen aangemeld, waardoor de excursie vol zat. De weersvoorspelling was redelijk: een graad of 13, wat zon, en wellicht wat regen.

Iedereen was heel mooi op tijd, waardoor we zelfs wat eerder konden vertrekken. De reis verliep vlot en na een korte tussenstop met toilet, koffie en koek (ja, die echte Groningse) kwamen we aan in het gebied. Al snel stonden we oog in oog met een hele groep kraanvogels. Deze dieren komen zich in dit gebied vol eten voor het volgende deel van hun reis van Scandinavië naar Zuid-Europa of Noord-Afrika. Voor een aantal mensen was dit de eerste kennismaking met deze bijzondere vogel! In verband met het tegenlicht besloten we toch vrij snel een stukje verder te rijden.

Ouders met jongen

Verderop stonden er ook kraanvogels aan de andere kant van de weg, waardoor de fotografen in het gezelschap zich eindelijk konden uitleven. Door de telescopen was heel mooi te zien hoe de volwassen kraanvogels met de jongen voedsel liepen te zoeken. De jongen waren niet heel veel kleiner, maar duidelijk herkenbaar aan de bruine kleur op de kop en de hals. De kraanvogels maakten ook steeds geluiden, waarschijnlijk om het contact te houden.Behalve kraanvogels hoorden we ook nog glanskop, matkop en zagen we vinken en staartmezen.

Kraanvogelexcursie Kraanvogel met jong.
Kraanvogel met jong.
Kraanvogelexcursie overvliegende Kraanvogels.
Overvliegende Kraanvogels.

Lunch in het veld

Tijd om weer een stukje verder te rijden, naar de plek voor de lunch. Ook hier waren volop kraanvogels aanwezig op de maisakker. Dus voordat de broodjes werden belegd, werd er eerst nog druk gefotografeerd. Ondertussen werd het steeds mooier weer, ideaal voor de picknick, en het waarnemen van geelgors, buizerd, grote bonte specht en goudvink. Bovendien kwam er ondertussen nog een vrouwtje blauwe kiekendief langs, waarbij de witte stuit mooi te zien was.

Kraanvogelexcursie Lunchen tussen de Kraanvogels.
Lunchen tussen de Kraanvogels.

Kepen en mais

Het laatste stukje tussen de maisakkers ging langs bomen waarin kepen tussen de vinken zaten, en waarin links en rechts nog groepjes kraanvogels te zien waren. Op het veld, waar vorig jaar nog zo’n 500 kraanvogels te vinden waren, stond de mais nog overeind. Hier geen kraanvogels dus. Dan maar door naar het veengebied waar we ze zouden opwachten bij het binnenvliegen.

Kraanvogelexcursie Keep
Keep

In het veen

In het veengebied hebben we nog gespeurd naar de klapekster. Helaas liet die zich dit jaar niet zien. Wel kwamen we tijdens de korte rondwandeling een stronk met paddenstoelen tegen. Waarschijnlijk was het een spekzwoerdzwam.

Ondertussen begonnen de kraanvogels in groepjes het veen binnen te vliegen. Doordat ze ook in vlucht geluiden maken, wist je wanneer ze achter je langs kwamen vliegen, en het verstandig was om even achterom te kijken. We hadden een plekje gevonden waar we duidelijk konden zien dat ze in het veen gingen landen: eerst even een rondje maken, dan het landingsgestel uit, en dan verdwenen ze tussen de vegetatie. Er waren er honderden tegelijkertijd in de lucht te zien, afgewisseld met slierten kolganzen. Het viel ons op dat een formatie van vliegende kraanvogels wat rommeliger is dan een formatie van ganzen. De vlucht van kraanvogels is echter weer een stuk rustiger en eleganter. En het geluid van zo’n aanvliegende groep kranen, dat is echt fantastisch!

Kraanvogelexcursie Kraanvogels in de zonsondergang
Kraanvogels in de zonsondergang

Uiteindelijk werd het al behoorlijk donker, en kwamen er steeds minder kraanvogels het veen binnen vliegen. Tijd voor een kop thee met wat lekkers, en dan terug naar Groningen. We waren net onderweg, en toen begon het te regenen. De rest van de dag was het heerlijk droog weer geweest, dus dat was perfect. Ook de terugreis verliep prima, waardoor we ook mooi op tijd terug waren in de stad.

Al met al was het een fijne dag, en hebben we van duizenden kraanvogels en andere mooie vogels kunnen genieten.

Waargenomen soorten:

1 Kolgans – Anser albifrons
2 Blauwe Reiger – Ardea cinerea
3 Grote Zilverreiger – Ardea alba
4 Blauwe Kiekendief – Circus cyaneus
5 Buizerd – Buteo buteo
6 Kraanvogel – Grus grus
7 Kievit – Vanellus vanellus
8 Houtduif – Columba palumbus
9 Grote Bonte Specht – Dendrocopos major
10 Torenvalk – Falco tinnunculus
11 Gaai – Garrulus glandarius
12 Roek – Corvus frugilegus
11 Zwarte Kraai – Corvus corone
12 Glanskop – Poecile palustris
13 Matkop – Poecile montanus
14 Koolmees – Parus major
15 Pimpelmees – Cyanistes caeruleus
16 Staartmees – Aegithalos caudatus
17 Boomkruiper – Certhia brachydactyla
18 Spreeuw – Sturnus vulgaris
19 Koperwiek – Turdus iliacus
20 Grote Lijster – Turdus viscivorus
21 Graspieper – Anthus pratensis
22 Vink – Fringilla coelebs
23 Keep – Fringilla montifringilla
24 Goudvink – Pyrrhula pyrrhula
25 Geelgors – Emberiza citrinella