Kraanvogelexcursie 4 november 2023

Verslag Kraanvogelexcursie Duitsland 4-11-23

Kraanvogelexcursie in Duitsland op 4 november 2023.

Acht deelnemers uit de provincies Drenthe, Gelderland en Zuid-Holland ging vandaag mee op Kraanvogelexcursie in Duitland. Van 11.00-18.00 uur zouden we in de omgeving van Diepholz op zoek gaan naar Kraanvogels en andere vogelsoorten. Het was 10 °C, zwaar bewolkt met een grote kans op regen en met een frisse wind, kracht 4.

Enorme wolk Houtduiven boven de Kraanvogels

Tegen elven waren we compleet en namen we het dagprogramma even door. Daarna vertrokken we naar het gebied waar we zouden rondrijden, op zoek naar groepen Kraanvogels. Al snel vonden we de eerste groep, en konden de deelnemers de dieren mooi bekijken door de telescoop. Door één van de deelneemsters werd een geringde Kraanvogel gevonden, en ook zag iedereen de jonge dieren bij de volwassen dieren staan. Achter in het land stond een drietal Grote Zilverreigers en een Aalscholver kwam overvliegen.

Ook vloog een enorme wolk Houtduiven voorbij. Honderden dieren, die deden denken aan een wolk Spreeuwen, wat een bijzonder schouwspel. Ook werd een Fazant gezien, voordat we verder gingen, wat bij het wegrijden een hele groep bleek te zijn. Bij een volgend landje stonden de Kranen iets dichterbij, dus keken we ook even voorzichtig tussen de bomen door.

Blauwe Kiekendieven vliegen langs

Een veld, dat vorige week vol stond met Kraanvogels was nu leeg, maar even verderop stond een grote groep Kranen. De telescopen werden weer uitgeklapt en op een paal werd een Buizerd gevonden, die een Pimpelmees aan het demonteren was. Ook was Zwarte Kraai en Spreeuw van de partij en vloog een groep Kramsvogels tussen de maisstoppels.

Aan de andere kant van de weg werd een vrouwtje Blauwe Kiekendief gevonden, en tegelijkertijd ook de eerste Rode Wouw. Iets later liet ook een mannetje Blauwe Kiekendief zich zien. Voor de Kraanvogels liepen ook Kolganzen over het stoppelveld. Daarna reden we even door naar een plek waar eerder Patrijzen waren gemeld, maar die waren daar helaas niet meer te zien. Dus gingen we naar de plek waar we de lunch zouden nuttigen.

In het land naast het bospad stond een enorme groep Kraanvogels, die toch op de wieken ging toen we kwamen aanrijden. Op het bospad werd de lunch uitgestald en genoten we even van een zelf belegd broodje met een lekkere kop warme koffie of thee. Daarna gingen we verder met het zoeken naar vogels.

Drie soorten ganzen en drie Rode Wouwen

Er werd weer een Blauwe Kiekendief gezien, dus werd er gestopt. Op die plek bleken ook Kolganzen te staan, met daartussen Toendrarietganzen en Grauwe Gans. En aan de andere kant van de weg stond weer een groep Kraanvogels.

We reden verder en stopten nog even bij een veld waar nu wel heel veel Kraanvogels stonden. Ook liep er een Holenduif vrij dichtbij. Iets verderop, bij een watertje zagen we een IJsvogel weg schieten, maar deze was helaas te snel weg om door de deelnemers gezien te worden. Boven een akker vloog een drietal Rode Wouwen, waar we natuurlijk nog even voor stopten. Ze vlogen vrij dichtbij, zodat iedereen ze mooi door de kijker kon zien.

Hieronder een korte film van een aantal kraanvogels tijdens de excursie

Kraanvogels Duitsland Diepholz 2023

Kraanvogels in de regen

We gingen op weg naar het veen, waar we eerst even in de uitkijktoren gingen kijken. Een Klapekster liet zich deze keer niet zien, dus genoten we even van het uitzicht en gingen toen weer naar beneden. Bij de parkeerplaats liet een Pimpelmees zich nog zien en kwam het eerste groepje Kraanvogels binnen vliegen. Na een kop koffie/thee met een stuk notenkoek, en een sanitaire stop in één van de best wel schone dixies gingen we de korte wandeling in het veen maken.

Het was inmiddels gaan regenen en de vogels hielden zich stil. Een enkeling testte het trillen van het veen nog even voordat we op de dam aankwamen. Hier zagen we het ene na het andere groepje Kraanvogels binnen vliegen, met zo nu en dan een wat grotere groep. Ze waren van verre al te horen, en daarmee ook duidelijk te onderscheiden van de ganzen, die ook in vluchten kwamen overvliegen.

Als de Kraanvogels aan kwamen zagen we ze eerst een halve cirkel maken terwijl ze wat lager gingen vliegen. Vervolgen werden het landingsgestel (de poten) uitgeklapt, en verdwenen ze achter de Berken in het veen. Door de telescoop was het laten hangen van de poten mooi te zien.

Even na zonsondergang werd het rustiger met Kraanvogels en vonden de deelnemers het genoeg. Het regende nog steeds, en het werd donkerder, dus liepen we terug naar de parkeerplaats. Ondanks de regen vonden de deelnemers het een geslaagde dag, met heel veel Kraanvogels.

Waargenomen soorten

1 Grauwe Gans – Anser anser
2 Toendrarietgans – Anser serrirostris
3 Kolgans – Anser albifrons
4 Fazant – Phasianus colchicus
5 Holenduif – Columba oenas
6 Houtduif – Columba palumbus
7 Kraanvogel – Grus grus
8 Aalscholver – Phalacrocorax carbo
9 Blauwe Reiger – Ardea cinerea
10 Grote Zilverreiger – Ardea alba
11 Blauwe Kiekendief – Circus cyaneus
12 Rode Wouw – Milvus milvus
13 Buizerd – Buteo buteo
14 Torenvalk – Falco tinnunculus
15 Gaai – Garrulus glandarius
16 Zwarte Kraai – Corvus corone
17 Pimpelmees – Cyanistes caeruleus
18 Spreeuw – Sturnus vulgaris
19 Kramsvogel – Turdus pilaris
20 Graspieper – Anthus pratensis