Kraanvogelexcursie Diepholz 2022

Verslag Kraanvogelexcursie Duitsland 5-11-22

Verslag van de groeps vogelexcursie Kraanvogels bij Diepholz op 5 november 2022.

Met zeven deelnemers gingen we vandaag tussen 11.00-17.30 uur op zoek naar Kraanvogels in Duitsland. Het was er een mooie novemberdag voor: 9-13 °C, windkracht 4 en best wel wat zon.

De eerste Kraanvogels en een Blauwe Kiekendief

Om 11.00 uur was iedereen aanwezig en reden we na een korte uitleg het gebied in. In de eerste velden stonden geen Kraanvogels, maar al snel zagen we een groepje staan. De telescopen werden erbij gepakt, en iedereen kon de vogels even goed bekijken. Ook vloog er een aantal Kraanvogels over, waarbij de eerste kennismaking met het geluid van deze dieren was.

Ze komen eraan
Ze komen eraan

We reden verder, gedeeltelijk over een weg vol kuilen, en stopten nog een paar keer bij plekken waar Kraanvogels te zien waren, steeds rekening houdend met het feit dat ze erg schuw zijn. Op één van deze plekken zagen we ook een Blauwe Kiekendief jagen, waarbij de witte stuit door de telescoop zichtbaar was. Ook zagen we Putters en Vinken in een akker.

Toen we iets verderop weer stopten en uitstapten om naar een groep in het weiland te kijken, kwam er een andere grote groep Kraanvogels vrij dicht over ons heen vliegen. Wat een indrukwekkend spektakel! En nu was ook de ielere roep van de jongen tussen de roep van de ouders duidelijk te horen.

Overvliegende Kraanvogels (Irene Lodder)
Overvliegende Kraanvogels (Irene Lodder)

Familie Kraanvogel loopt op ons af!

Op een gegeven moment stopten we om een groep in het veld te bewonderen, en net op dat moment kwam een familie Kraanvogels (ouders met twee jongen) vlak bij ons landen. Omdat we in de auto’s bleven zitten kwamen ze op ons af lopen, en konden we volop van deze dieren genieten. Toen de nodige foto’s gemaakt waren, en de dieren besloten toch weer de andere kant op te lopen, gingen wij ook weer verder.

Broodje smeren (door Ineke)
Broodje smeren (door Ineke)

Het was inmiddels ook tijd om een plekje op te zoeken voor de lunch. Het werd een kruising met een bospad, waar het lunchbuffet werd uitgestald. Broodjes werden gesmeerd, een struik als theezakjeshouder gebruikt, en in de greppel werd een dood Barmsijsje ontdekt. Ook zagen we een Buizerd langs vliegen.

Mooie herfstplaatjes onderweg

Toen iedereen was uitgegeten gingen we verder met de tocht. We zagen links en rechts nog verschillende groepjes Kraanvogels staan, en na een oeps-moment (deze weg was niet de goede), reden we langs een veld waar een aantal Fazanten zat, samen met Spreeuwen, Kramsvogels en een Blauwe Reiger. Toen we verder reden zagen we weer een grote groep Kraanvogels staan. De grijze vogels in een geel maisstoppelveld, met daarachter bomen met herfstkleuren leverden prachtige plaatjes op.

Op naar het veen

We besloten daarna om al naar het veen te rijden, een half uurtje verderop. Liever wat op tijd dan te laat, vanwege de te verwachten drukte ter plekke. We reden over de klinkerweg door het veen naar de uitkijktoren. Het was nog rustig in de toren, dus genoten we even van het uitzicht over het veen. Helaas liet de Klapekster zich dit jaar niet zien, dus gingen we daarna de wandeling door het veen maken.

Hier vonden we weinig vogels, alleen een groepje Staartmezen en een paar Graspiepers. Ook ontdekte één van de deelneemsters dat er toch wel een hele bijzondere wolk in de lucht te zien was, met de kleuren van de regenboog.

Kraanvogels vliegen voor de maan langs

Na de wandeling genoten we nog even van een kop koffie of thee en een stuk Drentse Turf. Daarna was het tijd om de groepen Kraanvogels op te wachten die het veen zouden komen binnen vliegen om te overnachten. De uitkijktoren stond vol met mensen. Wij gaven de voorkeur aan het wachten op de dam.

Inmiddels was de maan aan de horizon verschenen en toen daar een sliert Kraanvogels voor langs vloog was het echt even genieten! Dit gebeurde een paar keer, en toen schoven de wolken voor de maan.

Door de telescoop was te zien dat de Kraanvogels een cirkel maakten en de poten lieten hangen als ze gingen landen. Terwijl er steeds groepen van honderden Kraanvogels tegelijkertijd kwamen aanvliegen werd het steeds wat donkerder. Ook kwamen er zo nu en dan groepen Ganzen langs, en in de gemengde vluchten met Kraanvogels en Ganzen was het verschil tussen beide soorten mooi te zien.

Op een gegeven moment bleef het rustig in de lucht, en was het al aardig schemerig geworden. We besloten dat het goed was zo, en liepen terug naar de parkeerplaats. De deelnemers gaven aan dat ze hadden genoten van de dag en het een hele bijzondere ervaring hadden gevonden.

Waargenomen soorten

1 Toendrarietgans – Anser serrirostris
2 Fazant – Phasianus colchicus
3 Houtduif – Columba palumbus
4 Kraanvogel – Grus grus
5 Blauwe Reiger – Ardea cinerea
6 Grote Zilverreiger – Ardea alba
7 Blauwe Kiekendief – Circus cyaneus
8 Buizerd – Buteo buteo
9 Torenvalk – Falco tinnunculus
10 Zwarte Kraai – Corvus corone
11 Pimpelmees – Cyanistes caeruleus
12 Staartmees – Aegithalos caudatus
13 Spreeuw – Sturnus vulgaris
14 Kramsvogel – Turdus pilaris
15 Graspieper – Anthus pratensis
16 Vink – Fringilla coelebs
17 Putter – Carduelis carduelis
18 Sijs – Spinus spinus

Atalanta – Vanessa atalanta