Privé vogelexcursie Diependal en Hijkerveld 3 juni 2023 (door Henk)
Om 13 uur rijden we weg bij de afspreekplaats richting de vogelkijkhut bij het Diependal.
Een gezin uit Groningen, ouders met 2 oudere kinderen hebben er zin in en zijn benieuwd wat ze gaan zien en beleven. De vader heeft dit cadeau gekregen van het gezin en wist van niets 😊. Ik deel de leenkijkers uit en leg kort iets uit over het natuurgebied, hoe dit eigenlijk is ontstaan en wat het vroeger was.
Als we vanaf de parkeerplek richting de hut lopen komen we al tussen de 10 en 15 vogellaars tegen, komt goed uit want dan is het vast wat minder druk in de hut. Bij de auto’s ziet de groep hoog en vrij ver weg nog een Boomvalk, twee van de deelnemers die daar nog lopen krijgen dit nog mee, zelf loop ik met de twee anderen al wat verder op de weg en heb hem niet meer gezien, we lopen dan net achter een bosje.
Op het zandpad zit een Huismus en in het bosje horen we al veel Vinken, 1 Koolmees en 1 Tjiftjaf. Op de akkers langs de weg zien we ook een Gele Kwikstaart telkens voor ons uitvliegen totdat die met een grote boog om ons heen vliegt en uit zicht is. Bij de boerderij vliegen veel Kauwen en een paar Zwarte Kraaien wordt belaagd door een Kievit.
We lopen door een lange tunnel heen (160 meter) en komen dan bij de wenteltrap die ons in deze prachtige hut naar boven leidt, middenin de voormalige vloeivelden. Je hebt hier aan alle kanten een mooi uitzicht. De hut is overigens leeg. Voor een van de doorkijkjes zingt een Grasmus op een paar meter van ons zijn lied, hij blijft soms even prachtig mooi in de lucht hangen. In de hut zelf vliegen nog een paar Boerenzwaluwen je om de oren om hun jongen te voeren, leuk zo van dichtbij te kunnen bekijken vindt iedereen, soms ook een beetje eng 😉.
Naast deze jongen zwemmen er ook Grote Canadese Ganzen met jongen en aan de andere kant vrij ver naar achteren zie je een paartje Wilde Zwaan met 1 jong. Die Wilde Zwaan is wel erg bijzonder, dit is naast het Fochtelooerveen de enige plek in Nederland waar de Wilde Zwanen het hele jaar door verblijven en jongen groot brengen, uniek dus! Het was tot een paar jaar geleden nog een wintergast. Op een eilandje zitten naast Wilde Eenden ook Nijlganzen te broeden en helemaal achterin zie je nog een Kievit op zijn nest zitten.
Verder vliegen er veel zwaluwen over het water, bestaande uit Oeverzwaluw, Boerenzwaluw en Huiszwaluw. Ook Gierzwaluwen vliegen er rond. Op de plasjes zitten ook Futen en Dodaars. Een Koekoek vliegt ook zijn rondjes en wordt af en toe door een Kievit op de huid gezeten. Af en toe is die te zien op de bosjes, maar helaas zien we hem dan telkens op de rug. Een Lepelaar vliegt nog voorbij en strijkt ergens achterin neer uit het zicht. Twee Grote Zilverreigers zitten ook even kort met elkaar in de clinch. En slechts één keer hoor ik de hoemp van een Roerdomp.
Na deze mooie locatie lopen we terug door de tunnel en gaan dan naar het kijkscherm. Onderweg zien we nog kort een Roodborsttapuit man voorbij schieten en horen en zien we verschillende zangertjes, als Tjiftjaf, Vink, Gaai, Zwartkop, Fitis en een Kleine Karekiet, een Koekoek lijkt ons te achtervolgen. Bij het kijkscherm is op zich wel veel te zien alleen het meeste zit vrij ver achterin, met de telescoop is er gelukkig goed op in te zoomen.
We zien daar veel Futen(ca.10) en Dodaars. Als eenden: Wilde Eend, Slobeend, Kuifeend, Krakeend en Tafeleend. Tientallen Knobbelzwanen, Blauwe Reiger en Grote Zilverreiger, Grauwe Ganzen en Nijlgans. Een deelnemer ontdekt zelfs een Zwarte Zwaan tussen de Knobbelzwanen, dit is ook een exoot, die eigenlijk uit Australië komt, maar hier inmiddels ook af en toe te zien is, vaak ontsnapte exemplaren die nu ook tegenwoordig in Nederland jongen groot brengt.
Wat ook mooi om te zien is dat hier nog eens vijf volwassen Wilde Zwanen zwemmen! Boven de eenden foerageren ook een aantal sterntjes, zeker vier Zwarte Sterns en een Visdief zie ik er rondvliegen. Wat we helaas wel missen is de Roodhalsfuut, ook een van de weinige plekken in Nederland waar ze broeden, maar blijft moeilijk te vinden en zit vaak op deze grote plas.
We lopen terug naar de auto dwars door het boerenland, en we komen daar nog een verassing tegen, er vliegen een aantal kleine vogeltjes telkens voor ons uit en één daarvan is in ieder geval een Paapje, de anderen zijn Kneutjes. Het Paapje zit telkens bovenop de jonge aardappelplantjes, nog een doortrekker neem ik aan.
We rijden daarna door naar de tweede plek die we bezoeken en parkeren bij de schaapskooi van het Hijkerveld, ook beheerd door het Drentse Landschap net zoals de vloeivelden. We genieten eerst even lekker van de thee en koffie met iets lekkers en wandelen dan door afwisselend stuk natuur, bos open vlakte en plasjes.
Als we net in het bos lopen zien we een Grauwe Vliegenvanger en is er weer van alles te horen, waaronder als nieuwe soorten de Roodborst en Winterkoning. We steken een open vlakte over met veel struikjes en hopen op een Roodborsttapuit, maar die laat zich hier niet zien helaas. Wat we wel mooi zien tussen die struikjes is een Ree, als die ons dan aankijkt springt die er toch vandoor en blijft ergens achter andere bosjes staan voor ons uit het zicht. We komen op het fietspad uit en lopen verder, daar zien we vervolgens twee Boomkruipers achter elkaar aan vliegen en op de boomstam zitten.
Weer het bos in horen we de eerste Tuinfluiter, ook de Zwartkop zingt er tussendoor en op de achtergrond de Merel, zo is direct de snelheid van de zang van de drie mooi te vergelijken. Op het plasje zit ook nog een Dodaars. We moeten nu iets doorlopen en op het pad zitten twee Grote Lijsters en één Boompieper en een boomklever roept een paar keer. Een Grote Bonte specht horen we eerst kort roepen en daarna nog een paar keer zijn roffel ten gehore brengen. Ook erg leuk is een groepje Glanskoppen, ouders met bedelende jongen, die flapperen met hun vleugels om voer! Op het pad loopt ook een kleine Bosmuis, goed te zien voor iedereen.
Als we de app(Merlin) er nog even bij gebruiken horen we als nieuwe soorten Gekraagde Roodstaart en zelfs Kruisbek geeft die aan. De laatste is best mogelijk, maar die zou ik dan zelf ook eerst moeten horen om hem mee te tellen 😉. Zanglijster is ook te horen.
Als we 10 meter van de auto verwijderd zijn laat een Veldleeuwerik zich nog even mooi zien om in etappes omhoog te vliegen daarbij fanatiek zingend, hij geeft een goede show weg. We nemen afscheid en ik dank de deelnemers en ze bedanken mij voor alle dingen die ik er ook bij verteld heb, ze hebben weer veel dingen geleerd zeggen ze. Ik hoop altijd dat er maar iets blijft hangen, hoewel ik het me kan voorstellen dat er veel op je af komt als je redelijk nieuwe bent in het vogelkijken. Al met al toch een leuk aantal van 66 soorten gezien en of gehoord.