Vogelexcursie Drentsche Aa 11 juli 2021

Verslag Privé vogelexcursie Drentsche Aa 11-7-21

Verslag van de Privé vogelexcursie Drentsche Aa op 11 juli 2021.

Van 10.00-13.30 uur kwamen twee deelnemers uit het gebied op de grens van Groningen en Drenthe naar het Drentsche Aa gebied. Zij had de vogelexcursie cadeau gekregen van haar partner, en samen kwamen ze een ochtend kennis maken met vogels kijken in dit prachtige gebied. Het was mooi weer: 20°C, licht bewolkt met windkracht 2.

Verschillende soorten zwaluwen én een Wespendief

Nadat de leenkijkers waren omgedaan startten we met een paar vogels op de parkeerplaats. We hoorden Winterkoning, Merel en Zwartkop. Deze laatste konden we niet vinden, tussen de bladeren, maar even verderop zagen we wel Boeren- en Huiszwaluwen. We liepen de parkeerplaats af en vonden al snel een Witte Kwikstaart in het land, en even verderop de eerste Ooievaar. Ondertussen zong een Vink zijn lied en zaten de Huismussen op het dak. Onder de dakrand nestelde een Huiszwaluw, waarvan het jong zijn koppie nieuwsgierig uit de nestingang stak. Dit was mooi te zien door de telescoop.

De eerste blik door de telescoop
De eerste blik door de telescoop

We liepen verder en zagen een Boomklever en een Geelgors in de bomen. Ondertussen zong een Boompieper het hoogste lied vanaf een Boomtop, en kwam een groep mountainbikers informeren waar we naar aan het kijken waren. Niet veel later kwam er plotseling een roofvogel overvliegen: het bleek een Wespendief te zijn (kleine duifachtige kop). Leuk! Ook vlogen er Gierzwaluwen in de lucht, tussen de Kokmeeuwen. Een eindje verderop zagen we een Roodborststapuit in een dode boom zitten, net onder een mannetje Geelgors. Door de telescoop konden we even genieten van deze kleurenpracht, voordat we verder liepen.

Eindelijk een Zwartkop in de kijker!

Langs het fietspad vonden we eindelijk een Zwartkop, die zich liet zien en ook een stel parende Blauwe Breedscheenjuffers. We keken even uit over het stroomdal van de Drentsche Aa en hoorden daar een Kleine Bonte Specht roepen. Niet veel later zagen we in een boom een Groene Specht en een Zanglijster zitten. Daarna was het even tijd voor een kop koffie en een stuk Drentse Turf.

Goudvink en Winterkoning prachtig te zien

De tweede helft van de wandeling was een stuk rustiger en daar zagen we Rietgors in het Riet en een aantal Weidebeekjuffers boven het water. Verderop liet een Gaai zich zien en hoorden we een Wielewaal zingen. We liepen nog even naar een bruggetje over de Drentsche Aa en zagen daar heel mooi een Goudvink en een Winterkoning in (alweer) een dode boom zitten. We liepen daarna parallel aan de Drentsche Aa, kwamen nog even bij het verzamelpunt van de beide stroompjes, en zagen boomstammetjes, die door de Bever waren afgeknaagd.

Na een leuk stukje door het bos, waar we nog een plukplek van een roofvogel vonden, hadden we weer vrij uitzicht en zagen we maar liefst 10 Ooievaars in de bomen en op de nesten zitten.

Al snel waren we weer terug bij de auto’s en sloten we de excursie af. De deelnemers hadden het erg leuk gevonden en veel geleerd.

Waargenomen soorten

1 Fazant – Phasianus colchicus
2 Gierzwaluw – Apus apus
3 Houtduif – Columba palumbus
4 Kokmeeuw – Chroicocephalus ridibundus
5 Ooievaar – Ciconia ciconia
6 Wespendief – Pernis apivorus
7 Buizerd – Buteo buteo
8 Kleine Bonte Specht – Dryobates minor
9 Grote Bonte Specht – Dendrocopos major
10 Groene Specht – Picus viridis
11 Wielewaal – Oriolus oriolus
12 Gaai – Garrulus glandarius
13 Koolmees – Parus major
14 Boerenzwaluw – Hirundo rustica
15 Huiszwaluw – Delichon urbicum
16 Tjiftjaf – Phylloscopus collybita
17 Zwartkop – Sylvia atricapilla
18 Grasmus – Curruca communis
19 Winterkoning – Troglodytes troglodytes
20 Boomklever – Sitta europaea
21 Merel – Turdus merula
22 Zanglijster – Turdus philomelos
23 Roodborsttapuit – Saxicola rubicola
24 Huismus – Passer domesticus
25 Witte Kwikstaart – Motacilla alba
26 Boompieper – Anthus trivialis
27 Vink – Fringilla coelebs
28 Goudvink – Pyrrhula pyrrhula
29 Putter – Carduelis carduelis
30 Geelgors – Emberiza citrinella
31 Rietgors – Emberiza schoeniclus