Vogelexcursie Drentsche Aa 18 mei 2022

Verslag Privé vogelexcursie Drentsche Aa 18-5-22

Privé vogelexcursie Drentsche Aa op 18 mei 2022.

Op deze woendag kwamen twee natuurliefhebbers uit Gelderland naar het Drensche Aa gebied. Van 9.00-15.00 uur zouden we tijdens een aantal wandelingen kennis maken met deze omgeving en op zoek gaan naar de vogels in dit gebied. Het werd een warme dag: 19-27 °C, eerst zonnig en later bewolkt met windkracht 2.

Boompiepers laten zich overal horen (en zien)

De reis naar het ‘hoge Noorden’ verliep wat langzamer dan gedacht, dus we gingen pas om 9.40 uur echt van start vanaf de parkeerplaats in Oudemolen. Het eerste wat opviel waren de vogelsoorten die aan het zingen waren: Grasmus, Winterkoning, Vink, Merel en Zanglijster. Toen we de parkeerplaats afliepen zagen we een Pimpelmees en ook de eerste Boompieper liet zich horen en zien (daar zouden nog vele van volgen!). Iets verderop vonden we Koolmees en Spreeuw en toen we richting de molen liepen zagen we Boerenzwaluwen en Huiszwaluwen rondvliegen, op zoek naar insecten. Ook zagen we daar een aantal Huismussen.

Molen De Zwaluw (door deelnemer)
Molen De Zwaluw (door deelnemer)

Grauwe Klauwier zit hoog in de struik

We liepen door een klein bosje en hoorden twee Gekraagde Roodstaarten tegen elkaar op zingen. Eén van hen liet zich kort even zien. Ook hoorden we eenmaal de zang van een Wielewaal. Op de grond vonden we een Meikever. Buiten het bosje zagen we in de verte Ooievaars op het nest zitten en een stuk dichterbij liepen we langs een paar grafheuvels.

Boven in een Eik was een Geelgors aan het zingen, die zich mooi door de telescoop liet zien. Ook hoorden we in de verte een Boomleeuwerik zingen. We liepen verder en zagen een Buizerd landen in de top van een boom en we hoorden Fitis zingen. En bovenop een struikje bleek een mannetje Grauwe Klauwier te zitten. Ook zagen we al snel een paartje Roodborsttapuit zitten. Ondertussen riep een Koekoek en toen we bij de bosrand aangekomen waren hoorden we Roodborst en Zwartkop luid zingen. Via het zandpad kwamen we uit in het stroomdal van de Drentsche Aa, hier het Oudemolense Diep genoemd.

Genieten van Orchideeën en Weidebeekjuffers

In het stroomdal zagen we overal mooie roze/paarse orchideeën staan en al snel zagen we een paar waterjuffers vliegen. Het bleken de vrij zeldzame Weidebeekjuffers te zijn, die de deelnemers nog nooit gezien hadden. Ook zagen we Platbuiken (soort libel) vliegen. Ondertussen liet een Koekoek zich vanuit een hoge boom horen en zien.

We staken het diepje over en wandelen tussen de bomen verder. Hier hoorden we een Wielewaal roepen en zagen we een Bonte Vliegenvanger. Even verderop liet een Grote Bonte Specht zich even zien en hoorden we Graspieper en ook weer Boompiepers. Aan het eind van het zandpad hoorden we Boomklever en Boomkruiper en daarna liepen we over het vlonderpad terug naar de parkeerplaats. We keken nog even naar een aantal jonge Ooievaars op het nest, voordat we naar de volgende plek reden.

Jonge Ooievaars op het nest
Jonge Ooievaars op het nest

Opgerolde berkenblaadjes op de grond

Hier genoten we eerst even van een gecombineerde koffie/thee-pauze met Drentsche turf en lunchpauze, terwijl we lekker in de schaduw zaten. Daarna gingen we weer wandelen. Via een hunebed (D10) kwamen we op een zandweg uit, waar we Witte Kwikstaarten aantroffen. Een Putter in een boom was helaas net te snel verdwenen voor de deelnemers. Wel hoorden zij een Tjiftjaf luid en duidelijk en zagen we Grasmus en Geelgors in het ruige stukje naast het zandpad. We sloegen af en liepen langs de Gasterse duinen. Hier troffen we vreemde sigaarvormig opgerolde berkenblaadjes aan. Dit bleek het werk te zijn van een Berkenbladrolkever, om zijn eitjes veilig te stellen.

Gekraagde Roodstaart in beeld

Bijzondere boom (door deelnemer)
Bijzondere boom (door deelnemer)

Toen we de ‘duinen’ in liepen zagen we een Gekraagde Roodstaart boven in een kale boom zitten zitten. Hij liet zich goed zien door de telescoop. Iets verderop hoorden we de lach van een Groene Specht. We genoten nog even van het uitzicht op een bankje, voordat we naar de auto’s liepen.

Het was inmiddels (ruim) tijd om de excursie af te sluiten. De deelnemers gaven aan dat ze genoten hadden van het landschap. Ook vonden het heel leuk dat ze, naast de vogels, ook nog een paar ander leuke dingen gezien hadden.

Snipvlieg (door deelnemer)
Snipvlieg (door deelnemer)

Waargenomen soorten

1 Wilde Eend – Anas platyrhynchos
2 Fazant – Phasianus colchicus
3 Koekoek – Cuculus canorus
4 Ooievaar – Ciconia ciconia
5 Buizerd – Buteo buteo
6 Grote Bonte Specht – Dendrocopos major
7 Groene Specht – Picus viridis
8 Grauwe Klauwier – Lanius collurio
9 Wielewaal – Oriolus oriolus
10 Pimpelmees – Cyanistes caeruleus
11 Koolmees – Parus major
12 Boomleeuwerik – Lullula arborea
13 Boerenzwaluw – Hirundo rustica
14 Huiszwaluw – Delichon urbicum
15 Fitis – Phylloscopus trochilus
16 Tjiftjaf – Phylloscopus collybita
17 Zwartkop – Sylvia atricapilla
18 Grasmus – Curruca communis
19 Winterkoning – Troglodytes troglodytes
20 Boomklever – Sitta europaea
21 Boomkruiper – Certhia brachydactyla
22 Spreeuw – Sturnus vulgaris
23 Merel – Turdus merula
24 Zanglijster – Turdus philomelos
25 Roodborst – Erithacus rubecula
26 Bonte Vliegenvanger – Ficedula hypoleuca
27 Gekraagde Roodstaart – Phoenicurus phoenicurus
28 Roodborsttapuit – Saxicola rubicola
29 Huismus – Passer domesticus
30 Witte Kwikstaart – Motacilla alba
31 Graspieper – Anthus pratensis
32 Boompieper – Anthus trivialis
33 Vink – Fringilla coelebs
34 Geelgors – Emberiza citrinella
35 Rietgors – Emberiza schoeniclus