Vogelexcursie Drentsche Aa 23 mei 2021

Verslag Privé vogelexcursie Drentsche Aa 23-5-21

Verslag van de Privé vogelexcursie Drentsche Aa op 23 mei 2021.

Op 1e Pinksterdag kwam een gezin uit de provincie Utrecht kennismaken met het Drentsche Aa gebied. Zij hadden de vogelexcursie cadeau gekregen, en waren nog nooit in Drenthe geweest. Van 13.00-16.30 uur stond een wandeling met vogels kijken op het programma. Het was 12 °C, windkracht 3 en afwisselend bewolkt met een buitje en zonnig.

Ooievaar met jongen

Na de eerste uitleg over het gebied werden de kinderen voorzien van een leenkijker, en konden we van start. Dat gebeurde eerst met een aantal geluiden van vogels die we op de parkeerplaats hoorden (Zwartkop, Vink en Tjiftjaf). We waren nog maar net aan de wandel of de eerste Grauwe Vliegenvanger werd al gevonden. Ook zagen we Gierzwaluwen en Huiszwaluwen vliegen.

Een stukje verderop zagen we een Ooievaar met 2 jongen op het nest zitten. Aan de andere kant van het pad, naast een grafheuvel, liet een Geelgors zich mooi horen en zien. Ook zong er een Boompieper. Ondertussen begon het te regenen, maar daar trokken wij ons weinig van aan. Het viel ons wel op dat de vogels nu een stuk stiller waren.

Kijken naar Geelgors
Kijken naar Geelgors

Witte Kwikstaart op het fietspad

Al snel werd het weer droog en zagen we Kneu en hoorden we een Groene Specht ‘lachen’ en een Koekoek roepen. Plotseling zagen we een Witte Kwikstaart op het fietspad landen, met een libelle in zijn snavel. de libel werd tegen de grond gemept, waarbij de vleugels los braken. Het lijf van de libel werd vervolgens meegenomen door de Witte Kwikstaart. Nog geen minuut later kwam de vogel met een nieuwe libelle aanvliegen en werd het ritueel herhaald. Ondertussen kwam er ook een Raaf overvliegen, die zich ook nog even liet horen.

We liepen verder en genoten van het uitzicht over het beekdal van de Drentsche Aa. We zagen twee Reeën staan, en ontdekten een Roodborsttapuit. Al deze dieren lieten zich mooi zien door de telescoop. Langs het fietspad zat een Grote Bonte Specht heel dichtbij in de boom en iets verder weg zweefde een Buizerd.

Grote Bonte Specht (foto door deelnemer)
Grote Bonte Specht (foto door deelnemer)

We hoorden Putters, maar konden ze helaas niet vinden tussen de groene blaadjes van de boom. Wel zagen we een Boomkruiper omhoog gaan langs de stam van een Eik. Daarna was het even tijd voor wat lekkers bij de koffie.

Watersnip zoekt het hogerop

Na deze korte onderbreking liepen we de andere kant op, waarbij een Tuinfluiter zich liet horen en een Torenvalk zich liet zien. Tijdens de wandeling door het bos hoorden we meerdere Gekraagde Roodstaarten, maar deze lieten zich niet zien.

Bovenop een dode boom bleek ineens een Watersnip te staan, vlakbij de plek waar we ook talloze vraatsporen van een Bever zagen. Ook hier liet een Grauwe Vliegenvanger zich zien, en hoorden we Rietgors.

Het laatste stuk van de wandeling bleek afgesloten vanwege de hoge waterstand van de Drentsche Aa, dus liepen we via een alternatieve route terug naar de parkeerplaats. De deelnemers gaven aan verbaasd te zijn over de pracht van het Drentse landschap en zowel de kinderen als de ouders gaven aan dat ze hadden genoten van de vogelexcursie.

Waargenomen soorten

1 Wilde Eend – Anas platyrhynchos
2 Fazant – Phasianus colchicus
3 Gierzwaluw – Apus apus
4 Koekoek – Cuculus canorus
5 Houtduif – Columba palumbus
6 Watersnip – Gallinago gallinago
7 Ooievaar – Ciconia ciconia
8 Aalscholver – Phalacrocorax carbo
9 Buizerd – Buteo buteo
10 Grote Bonte Specht – Dendrocopos major
11 Groene Specht – Picus viridis
12 Torenvalk – Falco tinnunculus
13 Zwarte Kraai – Corvus corone
14 Raaf – Corvus corax
15 Pimpelmees – Cyanistes caeruleus
16 Koolmees – Parus major
17 Boerenzwaluw – Hirundo rustica
18 Huiszwaluw – Delichon urbicum
19 Fitis – Phylloscopus trochilus
20 Tjiftjaf – Phylloscopus collybita
21 Zwartkop – Sylvia atricapilla
22 Tuinfluiter – Sylvia borin
23 Grasmus – Curruca communis
24 Winterkoning – Troglodytes troglodytes
25 Boomklever – Sitta europaea
26 Boomkruiper – Certhia brachydactyla
27 Spreeuw – Sturnus vulgaris
28 Merel – Turdus merula
29 Zanglijster – Turdus philomelos
30 Grauwe Vliegenvanger – Muscicapa striata
31 Roodborst – Erithacus rubecula
32 Gekraagde Roodstaart – Phoenicurus phoenicurus
33 Roodborsttapuit – Saxicola rubicola
34 Huismus – Passer domesticus
35 Witte Kwikstaart – Motacilla alba
36 Boompieper – Anthus trivialis
37 Vink – Fringilla coelebs
38 Kneu – Linaria cannabina
39 Putter – Carduelis carduelis
40 Geelgors – Emberiza citrinella
41 Rietgors – Emberiza schoeniclus