Vogelexcursie Drentsche Aa 31 mei 2020

Verslag Privé vogelexcursie Drentsche Aa 31 mei 2020

Verslag van de Privé vogelexcursie Drentsche Aa op zondag 31 mei 2020

Deze zondag kwamen twee beginnende vogelliefhebbers uit de stad Groningen naar het Drentsche Aa gebied voor een vogelexcursie van 9.30-13.00 uur. De keuze was op deze excursie gevallen omdat het een wandeling door een mooi gebied is, en ze nog niet veel ervaring met vogels kijken hadden. Het was licht bewolkt, 17-20 °C en een beetje wind.

Boompiepers en prachtige Weidebeekjuffers

Op de parkeerplaats werden de leenkijkers omgedaan en hoorden we de eerste vogels al zingen. De Zwartkop liet zich duidelijk horen, waarbij het verschil in zang mooi met de Merel was te vergelijken. We waren net op weg toen de eerste Buizerd zich liet zien. Omdat in dit gebied ook Wespendieven voorkomen, werd er toch even goed naar gekeken. Iets lager, op de top van een rietpluim zat een Roodborsttapuit, en deze liet zich mooi door de telescoop bewonderen. Het leuke was dat er een Rietgors in het zelfde kijkerbeeld zat, waardoor de verschillen mooi te zien waren. Ondertussen vlogen er Boerenzwaluwen en Huiszwaluwen rond en zong er een Grasmus. Ook liet de eerste Boompieper zijn baltsvlucht (het parachuutje) zien.

We kwamen bij het stroompje van het Oudemolensediep en zagen tientallen felblauwe (♂) en groene (♀) Weidebeekjuffers. Prachtig, het leken wel vlinders op het eerste gezicht.

Op de brug
Op de brug

IJsvogel boven het water en Gekraagde Roodstaart op een tak

We liepen verder en hoorden een Vink en een Tjiftjaf zingen, en even later ook nog een Fitis. En de deelnemers konden geen genoeg krijgen van de Boompieper met zijn mooie capriolen. Ook genoten we even van de kleurrijke graslanden met paarse orchideeën. Plotseling schoot er een blauwe flits van rechts naar links boven het stroompje: een IJsvogel! Een Ooievaar deed het duidelijk wat rustiger aan en liet zich beter door de verrekijker bekijken. Ook een Graspieper bleef rustig zitten, terwijl een Geelgors op de achtergrond met de 5e symfonie van Beethoven bezig was. Bij de beek zagen we dat er een ruitervoorde was aangelegd, een ondiepte voor de oversteek met paarden.

Een stukje verderop hoorden we een Tuinfluiter (snelle Merel) en een Winterkoning zingen. Een Gekraagde Roodstaart had zich al meerdere malen laten horen, maar nu liet hij zich eindelijk zien. Voor de deelnemers was deze soort vandaag een ‘lifer’, dus de eerste keer van hun leven. En net voordat we bij de plek met de koffie en Drentse Turf waren hoorden we de roep van een Zwarte Specht.

Grauwe Vliegenvanger op de valreep

Na een korte pauze liepen we over het veld, waar we een Zanglijster hoorden. In het bosje, even verderop liet zich nog een mannetje Gekraagde Roodstaart zien, leuk! Net voordat we bij de parkeerplaats waren, zagen we een Grauwe Vliegenvanger op een tak zitten. Nog een ‘lifer’ voor de deelnemers. Ze hadden genoten van de wandeling en van de vele nieuwe soorten vogels.

Gekraagde Roodstaart in de scope
Gekraagde Roodstaart in de scope

Waargenomen soorten

1  Ooievaar – Ciconia ciconia 
2  Buizerd – Buteo buteo 
3  IJsvogel – Alcedo atthis 
4  Zwarte Specht – Dryocopus martius 
5  Zwarte Kraai – Corvus corone 
6  Pimpelmees – Cyanistes caeruleus 
7  Koolmees – Parus major 
8  Boerenzwaluw – Hirundo rustica 
9  Huiszwaluw – Delichon urbicum
10  Fitis – Phylloscopus trochilus 
11  Tjiftjaf – Phylloscopus collybita 
12  Zwartkop – Sylvia atricapilla 
13  Tuinfluiter – Sylvia borin 
14  Grasmus – Sylvia communis 
15  Winterkoning – Troglodytes troglodytes 
16  Spreeuw – Sturnus vulgaris 
17  Merel – Turdus merula 
18  Zanglijster – Turdus philomelos 
19  Grauwe Vliegenvanger – Muscicapa striata 
20  Roodborst – Erithacus rubecula 
21  Gekraagde Roodstaart – Phoenicurus phoenicurus 
22  Roodborsttapuit – Saxicola rubicola 
23  Huismus – Passer domesticus 
24  Witte Kwikstaart – Motacilla alba 
25  Graspieper – Anthus pratensis 
26  Boompieper – Anthus trivialis 
27  Vink – Fringilla coelebs 
28  Geelgors – Emberiza citrinella 
29  Rietgors – Emberiza schoeniclus