Verslag van de Privé vogelexcursie Fochteloërveen op 19 oktober 2024.
Negen vrienden kwamen vandaag van 9.00-12.30 uur naar het Fochteloërveen om vogels te kijken. Zij kenden elkaar al van jongs af aan, en hadden de vogelexcursie als één van de activiteiten van het vriendenweekend geboekt. Hoewel ze uit de provincie Groningen kwamen, was nog niet iedereen bekend met het gebied. Het was een echte herfstdag: 14 °C, mistig met wat regen en windkracht 2.
Keep, brilduiker en zwarte specht door de telescoop
We begonnen in een bosgebied, aan de noordoostkant van het Fochteloërveen. Hier werden de mannen allemaal van een verrekijker voorzien (een enkeling had zelf een mee) en kregen ze de opdracht om een keep (een wintergast) te vinden. Dit bleek niet heel moeilijk, er zaten er meerdere in de boomtoppen, tussen de vinken. Het lukte een aantal personen deze ook door de telescoop te bekijken.

We zagen bomen met zwammen en met spechtengaten, en hoorden boomklever en grote bonte specht roepen. Ook rende een haas over het pad. Bij het kleine ven stond een grote zilverreiger ondertussen naar zijn ontbijt te zoeken.

We kwamen aan bij het Esmeer, waar de overkant in mist gehuld was. Vanuit de boompjes zong een roodborst en zagen we pimpelmees en hoorden we koolmees. Ook sloeg een merel alarm toen we langs liepen.





Een stukje verderop bleek een eendje in het water te zwemmen: een brilduiker. Leuk, maar wel lastig omdat hij/zij steeds onderdook, en het best lang duurde voordat het beestje zich dan weer liet zien. Ondertussen zat er ook een groepje staartmezen in een boompje en zwommen er grauwe ganzen achter in het water. Plotseling hoorden we de roep van een zwarte specht, leuk! Zouden we hem ook nog te zien krijgen?
Wij liepen verder (is dit nog een pad?) en en zagen tot onze verrassing de zwarte specht in een kale boom zitten. Door de telescoop zagen we dat het een vrouwtje was, dat vooral áchter het dunne stammetje zat. Ze bleef mooi lang zitten, zodat iedereen haar even kon bewonderen.

Daarna liepen we door, terwijl het weer begon te regenen. We hoorden goudhaantjes, maar zagen deze niet, en als snel waren we weer bij de auto’s.
Kraanvogels onderweg en paddenstoelen in het veen
We reden via Fochteloo naar de parkeerplaats in het veen. Onderweg namen we nog even een zijweg, waar vaak kraanvogels te vinden zijn. Dit bleek een goede keuze: er stonden maar liefst 24 kraanvogels op een pas geoogste maïsakker te foerageren. Door de telescoop konden we ze ongestoord bekijken.


Op de parkeerplaats genoten we eerst even van een kop koffie met een stuk Drentse turf, voordat we aan de wandeling begonnen. Toen we vervolgens over het fietspad liepen viel een soort paddenstoel toch wel erg op: de witte kluifzwam. Na de nodige foto’s liepen we door en namen we het wandelpad door het veen. Een aantal spreeuwen kwam overvliegen en zo nu en dan liet een graspieper zich horen. Voor de rest was er weinig aan vogels te zien, op een buizerd in de verte na.


We liepen terug langs het fietspad en keken nog even naar paddenstoelen. Er werd een zwartwordende wasplaat gevonden (die knalt er echt uit in het groen!) en na enig speurwerk konden we ook de rozerode knotszwammetjes vinden. Deze zijn super zeldzaam, en zo klein dat je ze gemakkelijk over het hoofd ziet.



Omdat de beide wandelingen wat langer hadden geduurd dan gepland, en de mannen een afspraak hadden voor de lunch, kon de uitkijktoren niet meer worden bezocht. De meesten hadden het een leuke ochtend gevonden, met mooie soorten vogels en een prachtige omgeving, en een enkeling was verbaasd dat vogels kijken eigenlijk best wel leuk bleek te zijn 😉
Waargenomen soorten
1 Grauwe Gans – Anser anser
2 Brilduiker – Bucephala clangula
3 Kraanvogel – Grus grus
4 Grote Zilverreiger – Ardea alba
5 Buizerd – Buteo buteo
6 Grote Bonte Specht – Dendrocopos major
7 Zwarte Specht – Dryocopus martius
8 Kauw – Coloeus monedula
9 Roek – Corvus frugilegus
10 Pimpelmees – Cyanistes caeruleus
11 Koolmees – Parus major
12 Staartmees – Aegithalos caudatus
13 Goudhaan – Regulus regulus
14 Winterkoning – Troglodytes troglodytes
15 Boomklever – Sitta europaea
16 Spreeuw – Sturnus vulgaris
17 Merel – Turdus merula
18 Roodborst – Erithacus rubecula
19 Graspieper – Anthus pratensis
20 Vink – Fringilla coelebs
21 Keep – Fringilla montifringilla