Verslag van de Privé vogelexcursie Onlanden op 5 april 2025.
Drie collega’s van elkaar uit Groningen en Drenthe kwamen vandaag van 9.00-13.30 uur vogels kijken in de Onlanden. De één had wat meer ervaring met vogels kijken, dan de ander, maar ze hadden er alle drie zin in! Het was er een mooie dag voor, met 6-14 °C, een strak blauwe lucht en windkracht 3-4.
Blauwborsten bepalen territoriumgrens
Na een korte gebiedsuitleg en een paar soorten bij de parkeerplaats (Tjiftjaf, Zwarte Kraai en Merel), gingen we aan de wandel. We hoorden een Fitis zingen en gingen even het paadje in waar hij zong. Daar bleken ook twee Blauwborst-mannen met een territoriumstrijd bezig te zijn: ze zongen er op los en vlogen van boomtop naar boomtop. Voor de heren was dit de eerste keer dat ze een Blauwborst in levende lijve zagen, en hier werd dan ook volop van genoten.

Ook Rietgors, Aalscholver, Blauwe Reiger, Meerkoet en Grauwe Gans lieten zich zien, voordat we verder liepen. Even verderop keken we over de plas en zagen we Wilde Eend, Kokmeeuw en een Grote Mantelmeeuw. Nog iets verderop, op het bruggetje hadden we een mooi uitzicht over het water, waar veel soorten eenden dreven (Wintertaling, Slobeend, Kuifeend, Bergeend en Pijlstaart), een Fuut zwom en Nijlganzen op een eilandje stonden. Plotseling kwam een paartje Nonnetje in beeld zwemmen. Gaaf! Deze wintergasten lieten zich door de telescoop mooi bekijken.




We gingen verder en hoorden ineens een Snor zingen. Deze vogels waren afgelopen week net uit het Zuiden aan komen vliegen en waren druk bezig een territorium te verdedigen en een vrouwtje te lokken. Ook zagen we een mannetje Bruine Kiekendief laag over het rietveld jagen. Ondertussen hadden we ook al weer meerdere Blauwborsten gehoord en gezien en was een Buizerd over komen vliegen..


Snor laat zich zien en flink horen
We gingen de hoek om, het fietspad op en zagen Graspieper en Kievit in het land. Vanuit het rietveld hoorden we een Baardman roepen, en een tweede Snor zingen. Na enig speurwerk werd deze in een wilgenstruikje gevonden, en konden we deze, al zingend, mooi door de telescoop zien. Ondertussen vloog Boerenzwaluw over ons heen.


Bij het bruggetje keken we even bij de vistrap, en zagen we Tureluur en Grote Zilverreiger staan. Daarna liepen we de grasdijk op, en keken we even bij de graslandjes bij een boerderij, waar vee liep. Hier vonden we Scholekster, Fazant, Witte Kwikstaart, Brandgans, Spreeuw, Gele Kwikstaart en Waterpieper. In de lucht vlogen Buizerd en Ooievaar, terwijl een Roodborsttapuit in een boompje zat.




Rietzanger bij het vlonderpad en de twintigste Blauwborst
Terwijl we over de dijk liepen hoorden we weer Blauwborsten en Snorren zingen. Bij de bebouwing ging dit gezang over in het zingen van Koolmees en Winterkoning. We kwamen op het zandpad en kwamen bij het vlonderpad, dat naar het uitkijkscherm voert. Hier werden we verrast door de harde zang van de eerste Rietzanger. Hij liet zich echter niet zien, zat diep verstopt in het Riet. We liepen naar het kijkscherm (ondertussen zong weer een Blauwborst) en vonden daar Krakeend en Tafeleend.


Daarna liepen we terug naar het pad. Onderweg was een doorkijkje met zicht op een droogvallend stukje. De Tureluur viel daar direct op, maar bij nader inzien bleken er ook twee Watersnippen en een Waterhoen rond te scharrelen. Ook ontdekten we in de verte toch nog een Lepelaar, die druk met zijn snavel heen en weer ging in het water, op zoek naar iets lekkers. En tijdens het laatste stukje lieten Pimpelmees, Huismus en Vink zich nog horen en zien.



Zeearend zit op het nest
Bij de parkeerplaats genoten we even van een kop koffie/thee met een stukje Drentse Turf, voordat we verder gingen. Omdat de heren een uur verlenging hadden geboekt, reden we nog even naar het Friese Veen, waar het paar Zeearenden broedt, wat altijd in de Onlanden jaagt. Tijdens de wandeling naar de vogelkijkhut hoorden we een Boomkruiper zingen.
Vanuit de hut was het nest van de Zeearend niet te missen. Het zien van de vogel zelf was lastiger: zo nu en dan zag je een kop boven het nest uitsteken, maar verder bleef het dier diep in het nest op de eieren zitten. Een leuke ‘bijvangst’ was hier het paartje Zomertaling, dat zich ook mooi liet bekijken. Tijdens het terug lopen naar de auto hoorden we Roodborst en Zwartkop zingen en uiteindelijk hoorden ook de heren een echte Groenling zingen 😉


We reden terug naar de auto’s van de deelnemers en zagen onderweg nog Kauw staan. Op de parkeerplaats gaven de heren aan dat ze het heel erg naar de zin hadden gehad. Ze hadden veel vogels gezien (per persoon meerdere soorten voor het eerst van hun leven) en ze gaven aan veel geleerd te hebben. Voor herhaling vatbaar!
Waargenomen soorten
1 Grote Canadese Gans – Branta canadensis
2 Brandgans – Branta leucopsis
3 Grauwe Gans – Anser anser
4 Knobbelzwaan – Cygnus olor
5 Nijlgans – Alopochen aegyptiaca
6 Bergeend – Tadorna tadorna
7 Zomertaling – Spatula querquedula
8 Slobeend – Spatula clypeata
9 Krakeend – Mareca strepera
10 Wilde Eend – Anas platyrhynchos
11 Pijlstaart – Anas acuta
12 Wintertaling – Anas crecca
13 Tafeleend – Aythya ferina
14 Kuifeend – Aythya fuligula
15 Nonnetje – Mergellus albellus
16 Fazant – Phasianus colchicus
17 Postduif – Columba livia var. domestica
18 Houtduif – Columba palumbus
19 Waterhoen – Gallinula chloropus
20 Meerkoet – Fulica atra
21 Fuut – Podiceps cristatus
22 Scholekster – Haematopus ostralegus
23 Kievit – Vanellus vanellus
24 Watersnip – Gallinago gallinago
25 Tureluur – Tringa totanus
26 Kokmeeuw – Chroicocephalus ridibundus
27 Grote Mantelmeeuw – Larus marinus
28 Ooievaar – Ciconia ciconia
29 Aalscholver – Phalacrocorax carbo
30 Lepelaar – Platalea leucorodia
31 Grote Zilverreiger – Ardea alba
32 Blauwe Reiger – Ardea cinerea
33 Bruine Kiekendief – Circus aeruginosus
34 Zeearend – Haliaeetus albicilla
35 Buizerd – Buteo buteo
36 Kauw – Coloeus monedula
37 Zwarte Kraai – Corvus corone
38 Pimpelmees – Cyanistes caeruleus
39 Koolmees – Parus major
40 Baardman – Panurus biarmicus
41 Boerenzwaluw – Hirundo rustica
42 Fitis – Phylloscopus trochilus
43 Tjiftjaf – Phylloscopus collybita
44 Rietzanger – Acrocephalus schoenobaenus
45 Snor – Locustella luscinioides
46 Zwartkop – Sylvia atricapilla
47 Winterkoning – Troglodytes troglodytes
48 Boomkruiper – Certhia brachydactyla
49 Spreeuw – Sturnus vulgaris
50 Merel – Turdus merula
51 Roodborst – Erithacus rubecula
52 Blauwborst – Luscinia svecica
53 Roodborsttapuit – Saxicola rubicola
54 Huismus – Passer domesticus
55 Gele Kwikstaart – Motacilla flava
56 Witte Kwikstaart – Motacilla alba
57 Graspieper – Anthus pratensis
58 Waterpieper – Anthus spinoletta
59 Vink – Fringilla coelebs
60 Groenling – Chloris chloris
61 Rietgors – Emberiza schoeniclus