Privé vogelwandeling Elp 18 december 2023

Verslag Privé vogelwandeling bij Elp 18-12-23

Verslag van de Privé vogelwandeling bij Elp (Drenthe) op 18 december 2023.

Deze wandeling voor een drietal natuurliefhebbers uit Zuid-Holland vond op speciaal verzoek plaats. Zij waren een dag in Drenthe en hadden zin in een wandeling in de buurt, met de nadruk op vogels. Om 10.30 uur gingen we van start bij het Wolvenspoor. Het was een grijze, maar droge dag met 8°C en windkracht 4-5.

Twee Raven in de boomtoppen en veel zwammen

Op de parkeerplaats werden we direct getrakteerd op een groep Kleine Barmsijzen, die van boomkruin naar boomkruin vlogen. Omdat het eerste stuk van de route erg nat was, liepen we even een ander paadje in, waar we een Buizerd tegenkwamen. Ook hipte er een Boomklever over de takken van een Eik en vloog er Pimpelmees rond. Iets verderop kwamen we een Roodborst tegen en vloog een groep Grauwe Ganzen over. Bij het oversteken van het veld zagen we een Zwarte Kraai in een boom zitten. Een tweede zwarte vogel kwam aanvliegen, wat een Raaf bleek te zijn, die werd gevolgd door een tweede Raaf. Leuk!

We liepen het gemengde bos in, waar de Goudhaantjes helaas net te snel weg vlogen om door de deelnemers gezien te worden. Wel zagen ze een Gaai en hoorden we een Kuifmees roepen. Ook de Grote Bonte Specht liet zich horen. Ondertussen werd er ook genoten van de verschillende paddenstoelen die we tegenkwamen en zagen we een tweetal grote (oude) nesten in de bomen .

We hoorden een Boomkruiper en zagen de haksporen van een Zwarte Specht, en toen we het open veld bereikten zagen we een Matkop in de boom zitten, die zich ook even mooi liet horen.

Kleine Zwanen vliegen over en Zwarte Specht laat zich horen

Aanduiding van de route
Aanduiding van de route

We liepen om het ven heen, en hoorden de Zwarte Specht in het bos erachter roepen. Toen we over het vlonderpad liepen kwam een groepje van vier Kleine Zwanen overvliegen, herkenbaar aan hun roep. Ook zagen we een Vink in de boom zitten.

Vervolgens staken we het fietspad over, waar tot onze verbazing iemand met een bladblazer bezig was (midden in het bos!). De rest van de routen hoorden en zagen we geen nieuwe soorten meer, maar genoten we van de omgeving, voordat we weer op de parkeerplaats waren.

Na een kop koffie en een stuk notenkoek gingen de deelnemers door naar huis. Ze hadden het een hele fijne wandeling gevonden in een mooie omgeving. Eén van de deelnemers gaf aan dat hij echt van het bos had genoten omdat het zo’n ruig bos was. Overal lagen omgevallen bomen, die mogen blijven liggen.

Pad door het bos
Pad door het bos

Waargenomen soorten

1 Grauwe Gans – Anser anser
2 Kleine Zwaan – Cygnus columbianus bewickii 4
3 Buizerd – Buteo buteo
4 Grote Bonte Specht – Dendrocopos major
5 Zwarte Specht – Dryocopus martius
6 Gaai – Garrulus glandarius
7 Zwarte Kraai – Corvus corone
8 Raaf – Corvus corax
9 Kuifmees – Lophophanes cristatus
10 Matkop – Poecile montanus
11 Pimpelmees – Cyanistes caeruleus
12 Koolmees – Parus major
13 Boomklever – Sitta europaea
14 Boomkruiper – Certhia brachydactyla
15 Merel – Turdus merula
16 Roodborst – Erithacus rubecula
17 Vink – Fringilla coelebs
18 Kleine Barmsijs – Acanthis cabaret