Snertwandeling / vogelexcursie verslag 2017
Op zaterdag 30 december stond de snertwandeling op het programma. Dit was de laatste groepsexcursie van 2017, en vond vlak bij Roden plaats . De voorspelling voor die dag was regenachtig, met in de loop van de ochtend opklaringen, en een graad of 5 bij windkracht 4.
Om 10 uur waren alle deelnemers op de parkeerplaats van het Sterrebos aanwezig. Het regende inderdaad gestaag, maar het hoosde niet. Iedereen had de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen met waterdichte kleding of paraplu. Het groepje bestond vooral uit mensen die nog niet heel veel ervaring met vogels kijken hadden, maar het allemaal wel heel erg leuk vonden.
Langs de bosrand
We startten de snertwandeling langs de rand van het bos. Juist op de overgang van bos naar akkers zitten over het algemeen veel vogels. Als eerste zagen we een blauwe reiger in het land met pitrus zitten. Deze vloog even later weg. Daarna was het de beurt aan vinken, die hun roep lieten horen. De deelnemers vonden het erg leuk om ook wat over geluiden te leren, omdat ze dat toch vrij lastig vonden. Even later zagen we een roodborst die probeerde zich tussen takjes te verstoppen, en scharrelde een merel tussen de takken van een omgezaagde boom. In de verte hoorden we een groep sijsjes overkomen en zagen we een zwerm spreeuwen. Boven ons hoofd kwam een sliert kolganzen over, te herkennen aan het hoge ‘gegak’. Ook een houtduif kwam nog even overvliegen, evenals een aalscholver.
Op de paal en in de boom
Het pad maakte een hoek en vanaf daar zagen we een buizerd op een paaltje neerstrijken. Deze liet zich door de telescoop mooi even zien. Direct daarna kwam er een wolk kleinere vogels in de boom vlak voor ons zitten. Vinken, een groenling en een aantal putters. Door de telescoop knalde het rood en geel van de putters er uit. Wat een prachtige vogeltjes zijn dit toch! En op zo’n moment ben je blij dat je een telescoop bij je hebt, die de vogels tot 50 keer kan vergroten. Ondanks de regen een geniet momentje.
In het bos
Zodra we in het bos waren lieten de boomklevers zich al horen. Zowel boomklevers als een boomkruiper waren druk aan het foerageren op de stammen van de bomen. In het water van de vistrap was daarentegen geen vogel te zien. Dat de waterspreeuw weer vertrokken was wisten we, maar stilletjes hadden we natuurlijk op een ijsvogel gehoopt. Gelukkig zaten er verderop een aantal koperwieken in een boom. Ook hier hielp de telescoop om de roestrode vlek onder de vleugel te zien, en de lichte wenkbrauwstreep. Het leek ondertussen zowaar wat droog te worden. Even verderop zaten een koolmees en een pimpelmees, hier hadden we de telescoop niet voor nodig. En toen ging het weer rustig verder met regenen…
Op het heideveld

Een andere omgeving levert vaak andere soorten op. Dat was nu ook het geval: in een boom op het heideveld zat een grote bonte specht druk ik de takken te hakken. Ondertussen fladderde een goudhaan in de boom daarachter van tak naar tak, op zoek naar insecten. Behalve dat ze er totaal verschillend uitzien, verschillen ze ook echt in gedrag van elkaar. Ook dat helpt soms om een vogel op naam te brengen.
Bij het ven

Het was rustig bij het ven, zowel met honden als met vogels. Meer dan een stel wilde eenden en een blauwe reiger was er niet te zien aan vogels. Nog wel een stel paddenstoelen, die met de oranje kleur tegen een groenbemoste boom behoorlijk opvielen. De natuur is mooi als je er oog voor hebt!
Plotseling liet de zwarte specht zich in de verte horen. Voor de deelnemers was dit een nieuw geluid, wat ze zelf niet met de zwarte specht hadden geassocieerd. Natuurlijk hadden we deze vogel ook graag even gezien, maar daarvoor zat hij te ver weg.
Eindelijk droog
Aan het eind van de wandeling was het eindelijk echt droog geworden, en liet een stel gaaien hun gekrijs nog horen. Ook de boomklevers waren een flinke herrie aan het maken. Voor ons was het tijd om naar IJssalon & Croissanterie Italia te rijden, om wat warms te nuttigen.
Chocolademelk, snert en stelende putters
Al snel zaten we achter een grote kop chocolademelk (of koffie) met echte slagroom. Daarna was het tijd voor snert, al of niet vegetarisch. De mosterdsoep voor een van de deelnemers liet even op zich wachten, maar liet zich daarna ook prima smaken.

Ondertussen passeerden de vogels nog even de revue en verdiepten we ons nog wat extra in het leven van de putter. We kwamen er achter dat deze vogels wel eens nestmateriaal stelen van vinken, om hun nestje voor 4-6 eitjes te maken. Met vogels raak je nooit uitgeleerd, dat bleek wel.
Opgewarmd, droog en met een gevulde maag was het toen tijd om elkaar de hand te schudden. Ondanks de regen was het een leuke snertwandeling geweest.
Waargenomen soorten:
1 Grauwe Gans – Anser anser
2 Wilde Eend – Anas platyrhynchos
3 Blauwe Reiger – Ardea cinerea
4 Aalscholver – Phalacrocorax carbo
5 Buizerd – Buteo buteo
6 Houtduif – Columba palumbus
7 Grote Bonte Specht – Dendrocopos major
8 Zwarte Specht – Dryocopus martius
9 Gaai – Garrulus glandarius
10 Koolmees – Parus major
11 Pimpelmees – Cyanistes caeruleus
12 Goudhaan – Regulus regulus
13 Boomklever – Sitta europaea
14 Boomkruiper – Certhia brachydactyla
15 Spreeuw – Sturnus vulgaris
16 Merel – Turdus merula
17 Koperwiek – Turdus iliacus
18 Roodborst – Erithacus rubecula
19 Vink – Fringilla coelebs
20 Groenling – Chloris chloris
21 Sijs – Spinus spinus
22 Putter – Carduelis
Wil je ook een leuke vogelexcursie? Klik dan hier >>>