Vogelexcursie Drentsche Aa Header

Verslag vogelexcursie Drentsche Aa 12 augustus 2017

Verslag vogelexcursie Drentsche Aa 12 augustus 2017

Deelnemers Vogelexcursie Drentsche Aa
Deelnemers vogelexcursie

Een wandelexcursie door een mooi gebied, waarbij de nadruk op vogels zou liggen. Dit was het verjaardagcadeau wat ik mocht uitvoeren op deze zaterdagmiddag. Het gebied was onbekend voor de deelnemers uit Brabant, dus ik liet ze graag kennis maken met een prachtig stukje natuur van Drenthe. In augustus zijn echter veel vogels in de rui en de jongen zijn al grotendeels uitgevlogen. Daarom is het extra rustig op vogelgebied in deze maand. Ze zitten er wel, maar je moet ze dan wel weten te vinden!

Prachtige kleuren

Met 20 graden was de temperatuur prima. Wel hingen er dreigende grijze wolken in de lucht, maar de voorspelling was dat het na een natte ochtend droog zou worden. Nadat ik hen beide van een leenkijker had voorzien, zijn we op pad gegaan, op zoek naar de eerste vogels. Deze dienden zich aan terwijl we over het vlonderpad liepen: boerenzwaluwen op zoek naar insecten in de lucht. Daarna twee putters die aan kwamen vliegen en mooi in de boom vlakbij gingen zitten. Natuurlijk half verstopt tussen de bladeren, waardoor het even zoeken was door de verrekijker. Gelukkig waren ze met de telescoop nog mooier te zien, met hun prachtige kleuren.

vogelexcursie Putter
Putter

Vervolgens kwamen er een buizerd en een grote bonte specht overvliegen. De laatste was herkenbaar aan de golvende vlucht en de vorm van het lijf. Bij het oversteken van het Oudemolense Diep waren er drie weidebeekjuffers te zien: prachtige blauwe insecten met donkere vlekken op de vleugels.

Het stroomdal

Tussen de bomen hoorden we merel, boomkruiper en pimpelmees. Even later liet een grauwe vliegenvanger zich nog kort even zien. Toen we uitkeken over het stroomdal waren er een roodborsttapuit en een grasmus op uitstekende takjes en sprietjes te zien.

Stroomdal Drentsche Aa
Stroomdal Drentsche Aa

Op het land achter ons waren ondertussen meerdere grote lijsters aan het voedsel zoeken. En vanaf diezelfde plek zagen we boven de bosrand een familie buizerd vliegen, maar liefst 4 stuks bij elkaar. Verderop lieten staartmees, tjiftjaf en roodborst zich horen. Er schoot nog een rode eekhoorns over het pad, maar deze ging zo snel dat de deelnemers hem helaas niet gezien hebben.

Heideveld

Bij het heideveld was het tijd voor een kop thee met wat lekkers. Van een vogelpauze is dan geen sprake, want op dat moment vloog er een sperwer over. Na de thee liepen we verder en zagen huiszwaluwen foerageren: een stukje hoger dan de boerenzwaluwen, en duidelijk herkenbaar aan de witte stuit. Terwijl de Heckrunderen ons in de gaten hielden, zagen wij een graspieper en weer een roodborsttapuit. Deze wilde gelukkig even wat langer blijven zitten dan de vorige.

Roodborsttapuit Vogelexcursie Drentsche Aa
Roodborsttapuit
Drentsche Aa Heckrunderen
Heckrunderen

Het laatste deel van de excursie vond weer iets meer in de bewoonde wereld plaats. Tussen de paarden liepen witte kwikstaarten en spreeuwen, en op een paaltje was een zwarte roodstaart mooi te zien. Door de telescoop was de roestbruine staart een opvallend kenmerk. Op de valreep liet ook een aantal huismussen liet zich nog even horen en zien.

Met een aantal nieuwe soorten, een indruk van de schoonheid van Drenthe en een droog gehouden paraplu konden de deelnemers weer terug naar Brabant. Het was een fijne middag!

 

 

Waargenomen vogelsoorten:

1  Sperwer – Accipiter nisus
2  Buizerd – Buteo buteo
3  Grote Bonte Specht – Dendrocopos major
4  Koolmees – Parus major
5  Pimpelmees – Cyanistes caeruleus
6  Boerenzwaluw – Hirundo rustica
7  Huiszwaluw – Delichon urbicum
8  Staartmees – Aegithalos caudatus
9  Tjiftjaf – Phylloscopus collybita
10  Grasmus – Sylvia communis
11  Boomklever – Sitta europaea
12  Boomkruiper – Certhia brachydactyla
13  Spreeuw – Sturnus vulgaris
14  Merel – Turdus merula
15  Grote Lijster – Turdus viscivorus
16  Roodborst – Erithacus rubecula
17  Zwarte Roodstaart – Phoenicurus ochruros
18  Roodborsttapuit – Saxicola rubicola
19  Grauwe Vliegenvanger – Muscicapa striata
20  Huismus – Passer domesticus
21  Witte Kwikstaart – Motacilla alba
22  Graspieper – Anthus pratensis
23  Putter – Carduelis carduelis