Geplaatst op Geef een reactie

Vogelexcursie Nachtzwaluw

Vogelexcursie Nachtzwaluw

Vogelexcursie Nachtzwaluw

Vogelexcursie Nachtzwaluw (Caprimulgus europaeus) op zaterdag 18 juni 2016 in Noord-Drenthe. Er zijn heel veel mensen in Nederland die nog nooit een Nachtzwaluw hebben gezien of gehoord. Dat is ook niet zo vreemd, aangezien deze mysterieuze vogel een levenswijze heeft die nogal afwijkt van de meeste vogels. Ten eerste is hij hier maar heel kort, van mei tot september, daarna vliegt hij weer terug naar Afrika. Ten tweede is hij overdag niet actief, en zit dan zeer goed gecamoufleerd op een boomtak of andere plek waar je hem zo voorbij loopt. Pas in de schemering gaat deze insecteneter op jacht. Zijn bijnaam is Geitenmelker, omdat ze vroeger dachten dat deze vogel ‘s nachts uit de uiers van geiten dronk. Dit is nog steeds terug te vinden in de Duitse benaming voor deze vogel: Ziegenmelker.
Tenslotte is het geen algemene soort. Deze vogel stelt hoge eisen aan zijn omgeving, waardoor hij op slechts enkele plaatsen in Nederland voorkomt, en dan ook nog in kleine aantallen.

Nachtzwaluw Vogelexcursie
Nachtzwaluw Vogelexcursie

Deze vogel hoor je sneller dan dat je hem ziet. De kenmerkende zang wordt omschreven als een ‘droog snorrende zang, een tussen twee tonen wisselend rrrrrrrrrr…., met korte pauzes urenlang volgehouden’. Vooral te horen tijdens zwoele zomernachten, minder tijdens koude winderige nachten.
Aangezien het weer in Nederland sterk wisselend is, en zelfs meteorologen er een paar dagen van te voren nog flink naast kunnen zitten, is het lastig om een Vogelexcursie Nachtzwaluw te plannen. We hopen dat het zaterdag 18 juni droog is in de avond, dat het niet stormt, en het niet al te koud is, zodat we deze leuke soort kunnen laten horen (en met een beetje geluk laten zien) aan een groep vogelliefhebbers. Mochten de omstandigheden echt te slecht zijn, dan wordt de Vogelexcursie Nachtzwaluw verplaatst naar een later tijdstip.

Klik hier om direct in te schrijven voor deze unieke vogelexcursie>>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.