Flamingo & Oehoe excursie 2018

Vogelexcursie verslag Flamingo & Oehoe

Verslag Flamingo & Oehoe excursie

Op zaterdag 30 juni stond er een groepsexcursie naar de Flamingo’s en Oehoe op het programma. De meeste mensen hebben een tropische associatie met Flamingo’s, en qua temperatuur leek dat wel te gaan lukken vandaag. Onbewolkt, weinig wind en een graad of 26 was de voorspelling.

Bij de steengroeve in Winterswijk

Om 10.00 uur was iedereen aanwezig en vertrokken we met de minibus richting Winterswijk. De heenreis verliep voorspoedig. Toen we bij de groeve aankwamen hebben we eerst even koffie gedronken, en zijn toen naar het kijkscherm gelopen. In deze beboste steengroeve, waar de Oehoe al jaren broedt, zochten we alle bomen en nissen af. Het kijkscherm was daarbij niet echt behulpzaam: weinig gaten, en vooral veel gaten die niet te bereiken zijn zonder ladder, of met uitzicht op grassprieten. We wisten van deze situatie, maar wilden toch een poging wagen.
Eén van de deelnemers meende één van de dieren even kort te zien. Het lukte echter niet om deze waarneming bevestigd te krijgen van andere deelnemers. Wellicht was het dier wat dieper in het gebladerte gaan zitten, om niet teveel last te hebben van de zon. Ondertussen was er wel een Gekraagde roodstaart te zien bij het plasje onderin de groeve, vlogen er Houtduiven over en zong er een Zwartkop. Bij de bus zagen we nog Huiszwaluw, Putter en Blauwe Reiger en hoorden we een Geelgors en een Tjiftjaf. Het was inmiddels tijd om naar de Flamingo’s te gaan.

Het Zwillbrocker Venn: lunch en Bloedrode heidelibel

Bloedrode heidelibel man
Bloedrode heidelibel man (Fotograaf Willy)

Na een rit van ongeveer een half uur stonden we in Duitsland. Onderweg waren we nog o.a. Kievit, Boerenzwaluw, Zwarte kraai, Roek en Buizerd tegen gekomen. Voordat we de wandeling om het Zwillbrocker Venn gingen maken, gingen we eerst even genieten van een lunch in het veld. De meegebrachte etenswaren vielen goed in de smaak. Daarna was het tijd voor de Flamingo’s. We liepen gezamenlijk naar de eerste vogelkijkhut. Onderweg zagen we Kleine mantelmeeuw, koolmees en vink. Bij de hut viel ons oog als eerste op een mannetje Bloedrode heidelibel. Geen vogel weliswaar, maar wel een mooi beestje.

 

 

 

 

 

 

(Chileense) Flamingo’s met jongen

Flamingo voert jong
Flamingo voert jong

Vanuit de hut hadden we een prachtig zicht op het Flamingo-eiland. Hier broeden de Europese Flamingo’s en Chileense flamingo’s, en het resultaat was dat er nu 7 jongen rondliepen. De grijze jongen stonden bij elkaar in een groep, en waren al druk bezig met eten zoeken. Ondertussen liepen er nog 11 volwassen exemplaren rond. De rest van de kolonie was al weer richting Zeeland vertrokken, waar ze de winter weer zouden doorbrengen. Door de telescoop waren de dieren nog beeldvullend te zien.

 

Flamingo vogelexcursie 2018 naar het Zwillbrocker Venn in Duitsland.

Naast de Flamingo’s waren er nog heel veel kokmeeuwen te zien, die daar ook broeden. Verder zaten er nog Nijlganzen, Brandganzen, Grauwe ganzen en Bergeenden.

 

Vogelexcursie Flamingo Deelnemers in de kijkhut
Vogelexcursie Flamingo Deelnemers in de kijkhut
Vogelexcursie Flamingo Deelnemers
Vogelexcursie Flamingo Deelnemers

 

 

 

 

 

 

Fotograferen of wandelen?

Een aantal deelnemers wilden graag in de hut blijven om te fotograferen. Dat was prima! Ondertussen ging ik met de overige deelnemers de wandeling om het ven verder doen. Bij het eerstvolgende uitkijkpunt zagen we een Witte kwikstaart en Aalscholvers, Wilde eend, Krakeend en Meerkoet. Toen we verder liepen hoorden we een Fitis zingen en een Boomkruiper roepen. Toen kwamen we op een veld waar een aantal runderen liep te grazen. En ja hoor, hier zaten Gele kwikstaarten tussen, die de insecten van de mest van de runderen aten.
Verderop hoorden we Roodborst, Geelgors, Grasmus en Boomklever en zagen we een Grote bonte specht. Ook een Winterkoning en Zanglijster lieten zich duidelijk horen. Toen we bij de uitkijktoren aankwamen zagen we nog Kneu, Roodborsttapuit en Rietgors. Natuurlijk zijn we even naar boven geklommen om het Flamingo-eiland vanuit deze hoek te bekijken, voordat we verder liepen. We passeerden de Schapen, die als natuurlijk grasmaaiers in het gebied worden gebruikt.

Schapen Zwilbrocker Venn
Schapen Zwilbrocker Venn
Runderen Zwilbrocker Venn
Runderen Zwilbrocker Venn

Na deze ronde verzamelden we weer en gingen op weg terug naar huis, via een stukje natuurgebied waar de Flamingo’s ook wel eens te zien zouden zijn. Behalve veel fietsers was hier weinig te zien, dus reden we door naar Groningen. Onderweg zagen we nog een Ooievaar en een aantal Buizerden. Het was een warme, zonnige dag geweest, waardoor de vogels zich waarschijnlijk wat minder hebben laten zien en horen dan als het wat koeler was geweest. De deelnemers gaven aan dat ze het die dag erg naar de zin hadden gehad, dus missie geslaagd.

 

 

 

Waargenomen vogelsoorten

1 Brandgans – Branta leucopsis
2 Grauwe Gans – Anser anser
3 Nijlgans – Alopochen aegyptiaca
4 Bergeend – Tadorna tadorna
5 Krakeend – Mareca strepera
6 Wilde Eend – Anas platyrhynchos
7 Flamingo – Phoenicopterus roseus
8 Chileense Flamingo – Phoenicopterus chilensis
9 Ooievaar – Ciconia ciconia
10 Blauwe Reiger – Ardea cinerea
11 Aalscholver – Phalacrocorax carbo
12 Buizerd – Buteo buteo
13 Meerkoet – Fulica atra
14 Kievit – Vanellus vanellus
15 Kokmeeuw – Chroicocephalus ridibundus
16 Kleine Mantelmeeuw – Larus fuscus
17 Houtduif – Columba palumbus
18 Grote Bonte Specht – Dendrocopos major
19 Ekster – Pica pica
20 Roek – Corvus frugilegus
21 Zwarte Kraai – Corvus corone
22 Koolmees – Parus major
23 Boerenzwaluw – Hirundo rustica
24 Huiszwaluw – Delichon urbicum
25 Fitis – Phylloscopus trochilus
26 Tjiftjaf – Phylloscopus collybita
27 Zwartkop – Sylvia atricapilla
28 Grasmus – Sylvia communis
29 Winterkoning – Troglodytes troglodytes
30 Boomklever – Sitta europaea
31 Boomkruiper – Certhia brachydactyla
32 Spreeuw – Sturnus vulgaris
33 Merel – Turdus merula
34 Zanglijster – Turdus philomelos
35 Roodborst – Erithacus rubecula
36 Roodborsttapuit – Saxicola rubicola
37 Gele Kwikstaart – Motacilla flava
38 Witte Kwikstaart – Motacilla alba
39 Vink – Fringilla coelebs
40 Kneu – Linaria cannabina
41 Putter – Carduelis carduelis
42 Geelgors – Emberiza citrinella
43 Rietgors – Emberiza schoeniclus