Geplaatst op Geef een reactie

Vogelexcursie XL op Texel

Vogelexcursie XL op Texel Deelnemers

Vogelexcursie XL op Texel in de meivakantie.

Vogelexcursie XL op Texel in de meivakantie. Wat doe je als je hoort dat er een nijpend tekort aan gidsen op het eiland is vanwege de meivakantie? Dan bied je dus je diensten aan aan de organisatie die er om zit te springen. Zo gezegd, zo gedaan! Ze gingen graag in op mijn voorstel om een excursie te gidsen. Op donderdagochtend 5 mei stond er een groep van 12 mensen te popelen om het veld in te gaan. Gewapend met (leen-)verrekijkers en telescoop reden we naar de plek waar de excursie zou starten.

Vogelexcursie op Texel
Vogelexcursie XL op Texel

Robbenjager

Het was prachtig weer, en ook de vogels deden hun best. Eerst was het de beurt aan de vogels van bosjes en struikjes, zoals de Zwartkop en Fitis. En ook de Grasmus liet zich al snel zien, en zagen we een Braamsluiper. Leuk om de verschillen en overeenkomsten van deze vogels aan de excursiegangers te laten zien. Op een mooi uitzichtpunt kwamen verschillende eenden aan de beurt, zoals Krakeend, Kuifeend, Slobeend en Bergeend.

Vogelexcursie XL op Texel Kijkheuvel
Vogelexcursie XL op Texel Kijkheuvel
Vogelexcursie XL op Texel Krakeenden paar
Vogelexcursie XL op Texel Krakeenden paar
Vogelexcursie XL op Texel Kneu man
Vogelexcursie XL op Texel Kneu man

 

Ook kwamen er regelmatig Kneutjes langs en zagen we Kievit en Tureluur, en kwamen Bergeenden en Bruine Kiekendief nog overvliegen. Toen was het tijd voor een blik over zee, en kwamen er Grote Sterns voorbij vliegen, met hun kenmerkende gekrijs. Verderop lagen talloze Gewone zeehonden uit te rusten op een zandbank. De wandeling ging verder en even later zagen we een prachtige Roodborsttapuit, een Rietgors,

Vogelexcursie XL op Texel Rietgors man
Vogelexcursie XL op Texel Rietgors man

en zelf een mannetje Blauwborst liet zich uitgebreid door de telescoop bewonderen. Voor een enkeling uit de groep bleek dit een ‘lifer’ te zijn. Toen was het de beurt aan een Dodaars, die helaas al snel achter het riet verdween. Op het volgende uitzichtpunt was het de beurt aan verschillende soorten meeuwen, eenden en steltlopers, zoals de Groenpootruiter, Wintertaling en Bontbekplevier.

De Tuintjes

Het laatste deel van de excursie vond plaats in De Tuintjes. Onderweg troffen we een Tapuit aan, en hebben we een tijd gekeken naar twee Torenvalken, die vrij dicht bij aan het jagen waren. Op het veld liepen Grutto’s te foerageren (eten), terwijl ook hier de Grasmussen druk aan het zingen waren. Toen was het tijd om terug te gaan. Iedereen heeft nog een kop koffie gekregen, en we hebben gezamenlijk de soortenlijst ingevuld van de soorten die we hebben waargenomen. In totaal 49 stuks in drie uur tijd. Al met al een geslaagde vogelexcursie XL op Texel met een leuke groep deelnemers!

Klik hier om ook zo’n leuke excursie te boeken!>>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.