Geplaatst op Geef een reactie

Vogels kijken bij Ezumakeeg Zuid

Vogels kijken bij Ezumakeeg Zuid Lauwersmeer Zeearenden Baltsend

Vogels kijken bij Ezumakeeg Zuid

Baltsende Zeearenden bij het Lauwersmeer

Twee weken geleden hadden we tijdens het vogels kijken bij Ezumakeeg Zuid in Friesland de Velduil gespot, en die wilden we nog wel een keer zien. De weersvoorspelling was opnieuw redelijk, dus zijn we die kant weer opgereden om vogels te kijken. Onderweg zagen we, naast talloze Buizerds ook een Ruigpootbuizerd vliegen. Toen we bij de kruising aankwamen waar je de keuze moet maken om naar Ezumakeeg Noord of Zuid te gaan, zagen we in de verte een stel hele grote donkere vogels zitten. Zouden het Zeearenden (Haliaeetus albicilla) zijn? Een blik door de verrekijker bevestigde ons vermoeden. Joepie! Snel de telescoop uit de auto gehaald, en goed gekeken. Het bleken twee adulten te zijn, dus met een duidelijke witte staart. Ondanks de redelijk harde wind en de grote afstand hebben we toch geprobeerd een paar foto’s te maken.

Vogels kijken bij Ezumakeeg Zuid Lauwersmeer Zeearenden Baltsend
Paartje Zeearend Lauwersmeer
Vogels kijken bij Ezumakeeg Zuid Lauwersmeer Zeearenden Baltsend
Ezumakeeg Zuid, Zeearenden baltsend

Tijdens het digiscopen begonnen de dieren ook nog duidelijk te baltsen. Fantastisch om te zien! We hebben ook nog geprobeerd om een filmpje te maken, maar door de harde wind en grote afstand trilde het geheel zo, dat we het filmpje niet durven te publiceren, aangezien het problemen zou kunnen opleveren met mensen die last hebben van wagenziekte of andere aandoeningen…

Update!

Het is mijn vriend gelukt de video zo te bewerken dat er geen gezondheids risico’s meer aan verbonden zijn. Kijk hieronder maar:

Vogels kijken in het Lauwersmeer bij de Ezumakeeg een Paar Zeearenden

 

Wat ons trouwens opviel, was dat er behoorlijk wat auto’s met vogelaars langs ons reden, ons duidelijk zagen kijken, maar toch door reden. Zelf zouden we even gevraagd hebben wat voor leuks er te zien was. Op Waarneming.nl zijn wij de enigen geweest die deze Zeearenden die middag hebben ingevoerd op die plek, en gelijk hebben geüpload, terwijl ik zeker weet dat er meer mensen zijn die ze graag hadden gezien. Uiteraard mag iedereen zelf weten hoe en wat, maar wij vinden het geen probleem als mensen ons vragen wat we zien. Wij vertellen het graag!

Ezumakeeg Zuid

Vanuit de vogelkijkhut Ezumakeeg Zuid waren veel Pijlstaarten, Bergeenden en Wulpen te zien. Buiten de hut stonden weer achttien Reeën in het land, en was de Velduil ook weer te zien, evenals een vrouw Blauwe Kiekendief, die druk aan het jagen was. Bovendien zat er nog een paartje Torenvalk in een struikje, waarbij het verschil tussen mannetje en vrouwtje erg goed te zien was. Net toen we de digiscoping set weer klaar hadden vloog het vrouwtje op, en konden we alleen het mannetje nog op de foto zetten. Het begon al wat te schemeren, maar de kleuren zijn nog mooi te zien.

Vogels kijken Lauwersmeer Torenvalk
Torenvalk man, Ezumakeeg Zuid Friesland

Met vijf soorten roofvogels op een middag waren wij meer dan tevreden. Vogels kijken bij het Lauwersmeer verveelt nooit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.