Vogels kijken Elbe
Vogels kijken bij de Elbe was iets wat we al een tijdje op het wensenlijstje hadden staan. Op de grens van voormalig Oost- en West-Duitsland zou het goed toeven moeten zijn als je van vogels kijken houdt. Nou, dat wilden we zelf wel eens zien! Dus de caravan achter de auto gekoppeld, en met Martin en de hond naar Gartow gereden. Op Campingpark Gartow bleek het heel rustig te zijn, hoewel het een voortreffelijke camping is. Bij navraag bleek dat het toerisme in de regio flink minder is geworden, de afgelopen jaren. Er wordt vooral veel gefietst in de omgeving. Op de camping bleken er Goudvinken in de bomen naast onze caravan te zitten, en ook de Groene Specht liet zich dagelijks horen.
Pevestorf
De eerste vogeldag zijn we de omgeving van Pevestorf aan het verkennen geweest. Daar troffen we gelijk 3 Visarenden, een Zeearend, een IJsvogel en een paartje Grauwe Vliegenvangers aan en later op de dag een flink aantal Grauwe Klauwieren, een Buidelmees, Raven, een Rode Wouw, een Zwarte Specht en als klap op de vuurpijl nog een Klapekster. Naast de vogels zagen we ook op 2 meter afstand een Boommarter z’n kop boven het gras uitsteken. We waren het er nu al over eens dat we geen spijt zouden krijgen van deze reis.
Nienwald
Op dag 2 hebben we de omgeving van Nienwald bezocht. Daar staat een mooie uitkijktoren, speciaal gemaakt om Zeearenden te bewonderen. Op dat moment was het echter rustig in de lucht. Tijdens de wandeling in de buurt kwamen er 3 Zwarte Ooievaars overvliegen en zagen we weer een Rode Wouw en een Klapekster. In elk stukje bos lijkt er wel een paartje Grauwe Vliegenvangers te zitten, en elk meidoornstruweel heeft zijn eigen Grauwe Klauwierengezin. ‘s Middags reden we over een hobbelweg, en zagen we dat er op een zonnige plek tussen de akkers en de bomen heel veel vogels rondscharrelden. Natuurlijk zijn we uitgestapt, en hebben de telescoop er bij gepakt. Eén vogel intrigeerde ons, en we vroegen ons af wat het was. We hebben een foto gemaakt, en deze naar een aantal vogelkenners ge-appt. Zij waren uiteindelijk van mening dat het toch om een Roodborsttapuit moest gaan, hoewel de kleuren niet zijn zoals in de boekjes staan.
Holtorf
Dag 3 begon met een bezoek aan een akker waar tientallen Bonte Kraaien tussen de Zwarte Kraaien zaten. Ook een bijzonder gezicht, die zijn in Nederland een stuk zeldzamer! Op onze zoektocht, waar je wel en niet in mocht rijden, kwamen we een tweetal foeragerende Kraanvogels tegen. Deze hebben we gefotografeerd en een filmpje van gemaakt. Daarna kwamen we in Holtorf terecht, één van de boerendorpen daar, waar Martin een Vos door het land vol strorollen zag lopen. Natuurlijk weer gelijk uitgestapt, maar de Vos was al weer weg. Wel waren er 5 Kraanvogels aan het foerageren en was er een Rode Wouw aan het jagen. De Rode Wouw hebben we prachtig kunnen waarnemen en op de foto hebben gezet, en er liep ook nog een ree door het veld. Daarna zijn we doorgereden naar de Elbe en nog van het uitzicht genoten.
Rambower Torfmoor en Domitz
Rambower Torfmoor
Op dag 4 zijn we met het pontje de Elbe overgestoken en via Lenzen naar het Rambower Torfmoor gereden. Tijdens de rit rond het gebied (we waren blij met de 4×4) zijn we op verschillende punten uitgestapt, en hebben kunnen genieten van Kraanvogels, Waterral, veel Glanskoppen en Grauwe Vliegenvangers en zowaar de roep van de Grijskopspecht! Lijkt op die van de Groene Specht, en toch ook weer niet. Verder natuurlijk weer de nodige Grauwe Klauwieren en Rode Wouwen. Mooi gebied, maar wel een erg lange wandeltocht als je alles zou willen lopen. Tussendoor steken kan niet.
Domitz
Vervolgens hebben we lekker even een kop koffie met Duitse taart gegeten in een Biergarten in Domitz. Er bleek een verbazingwekkende tuin achter het gebouw te zijn, die je vanaf de voorkant niet zou verwachten in deze stad. Leuk plekje!
Daarna door naar de oude spoorbrug, die in de oorlog gebombardeerd is. Er staat nog een heel stuk overeind, en dit is toch wel indrukwekkend. De Ooievaars en Torenvalken maakten gretig gebruik van deze verhoging in het landschap. Er vlogen Wulpen over en ook hier weer Grauwe Klauwieren en Bonte Kraaien.
Gummern
De laatste dag zijn we naar een ander stukje natuur gaan kijken op de grens van voormalig Oost en West. Hier is een dorp van de kaart geveegd toen het IJzeren gordijn werd gebouwd. Er staat nog een klein stukje hekwerk als monument. Daar vlakbij is een uitkijktoren, waar we een mooi zicht hadden een aantal Oeverlopers en daarnaast nog op een aantal Beverratten.
Bijzondere waarneming
We besloten het gebied nog verder in te rijden over voormalige kolonnewegen. Vlakbij de Elbe kwamen we op een mooi plekje uit, waar we de telescoop hebben uitgeklapt. Ook hier weer Grauwe Klauwieren, een Klapekster en aan de overkant van de Elbe een drietal Oeverlopers. Plotseling zagen we vanaf de Elbedijk een vogel die deed denken aan een Grauwe Klauwier, maar toch anders was. Was het een Roodkopklauwier? Nee, het leek wel een Bruine Klauwier. Die zijn echt super zeldzaam, dus pakten we de vogelgids erbij. Ja, alles leek op een vrouwtje Bruine Klauwier. We wisten dat we foto’s nodig zouden hebben om dit te bewijzen, dus zijn we met digiscoping aan de slag gegaan. Foto’s en filmpje, vanaf twee verschillende posities. We waren echter bang dat ze weg zou vliegen als we te dicht bij zouden komen. Hierdoor zijn de foto’s en film net niet goed genoeg geworden om het dier met zekerheid te determineren.
Commissie dwaalgasten
We hebben de waarneming gepubliceerd op Observado.org, en kregen diezelfde dag nog een reactie van een Duitse Grauwe Klauwieren onderzoeker. Of we meer foto’s hadden, om de determinatie zeker te krijgen. We hebben alles gemaild wat we hadden. Op basis van de foto’s was een juveniele Grauwe Klauwier niet 100% uit te sluiten. Door de telescoop hadden we de vogel echter veel beter gezien dan wat er op de foto’s terecht was gekomen, en wij blijven er op dit moment bij dat het wel degelijk een Bruine Klauwier was. We hebben het advies gekregen om deze waarneming in te dienen bij de Duitse Commissie Dwaalgasten. Daar zijn we nu dus mee bezig. Ik ben benieuwd!
Vogels kijken Elbe, een vervolg?
De volgende dag zijn we terug gereden naar Nederland. Een hele ervaring rijker! Hier komen we ongetwijfeld nog een keer terug! Dan staat de Grote Trap nog op het programma, evenals een verdere verkenning van dit prachtige vogelgebied.
Waargenomen soorten vogels kijken Elbe
1 Fazant – Phasianus colchicus
2 Grauwe Gans – Anser anser
3 Knobbelzwaan – Cygnus olor
4 Wilde Eend – Anas platyrhynchos
5 Dodaars – Tachybaptus ruficollis
6 Zwarte Ooievaar – Ciconia nigra
7 Ooievaar – Ciconia ciconia
8 Blauwe Reiger – Ardea cinerea
9 Grote Zilverreiger – Ardea alba
10 Aalscholver – Phalacrocorax carbo
11 Visarend – Pandion haliaetus
12 Rode Wouw – Milvus milvus
13 Zeearend – Haliaeetus albicilla
14 Bruine Kiekendief – Circus aeruginosus
15 Sperwer – Accipiter nisus
16 Havik – Accipiter gentilis
17 Buizerd – Buteo buteo
18 Torenvalk – Falco tinnunculus
19 Slechtvalk – Falco peregrinus
20 Waterral – Rallus aquaticus
21 Meerkoet – Fulica atra
22 Kraanvogel – Grus grus
23 Kievit – Vanellus vanellus
24 Watersnip – Gallinago gallinago
25 Wulp – Numenius arquata
26 Witgat – Tringa ochropus
27 Kokmeeuw – Chroicocephalus ridibundus
28 Zilvermeeuw – Larus argentatus
29 Holenduif – Columba oenas
30 Houtduif – Columba palumbus
31 Turkse Tortel – Streptopelia decaocto
32 IJsvogel – Alcedo atthis
33 Kleine Bonte Specht – Dendrocopos minor
34 Grote Bonte Specht – Dendrocopos major
35 Zwarte Specht – Dryocopus martius
36 Groene Specht – Picus viridis
37 Grijskopspecht – Picus canus
38 Bruine Klauwier – Lanius cristatus
39 Grauwe Klauwier – Lanius collurio
40 Klapekster – Lanius excubitor
41 Gaai – Garrulus glandarius
42 Ekster – Pica pica
43 Zwarte Kraai – Corvus corone
44 Bonte Kraai – Corvus cornix
45 Raaf – Corvus corax
46 Glanskop – Poecile palustris
47 Matkop – Poecile montanus
48 Zwarte Mees – Periparus ater
49 Kuifmees – Lophophanes cristatus
50 Koolmees – Parus major
51 Pimpelmees – Cyanistes caeruleus
52 Buidelmees – Remiz pendulinus
53 Boerenzwaluw – Hirundo rustica
54 Huiszwaluw – Delichon urbicum
55 Staartmees – Aegithalos caudatus
56 Witkoppige Staartmees – Aegithalos caudatus (var)
57 Tjiftjaf – Phylloscopus collybita
58 Zwartkop – Sylvia atricapilla
59 Grasmus – Sylvia communis
60 Goudhaan – Regulus regulus
61 Winterkoning – Troglodytes troglodytes
62 Boomklever – Sitta europaea
63 Boomkruiper – Certhia brachydactyla
64 Spreeuw – Sturnus vulgaris
65 Merel – Turdus merula
66 Zanglijster – Turdus philomelos
67 Roodborst – Erithacus rubecula
68 Zwarte Roodstaart – Phoenicurus ochruros
69 Paapje – Saxicola rubetra
70 Roodborsttapuit – Saxicola rubicola
71 Tapuit – Oenanthe oenanthe
72 Grauwe Vliegenvanger – Muscicapa striata
73 Huismus – Passer domesticus
74 Ringmus – Passer montanus
75 Heggenmus – Prunella modularis
76 Gele Kwikstaart – Motacilla flava
77 Witte Kwikstaart – Motacilla alba
78 Vink – Fringilla coelebs
79 Groenling – Chloris chloris
80 Putter – Carduelis carduelis
81 Kneu – Linaria cannabina
82 Goudvink – Pyrrhula pyrrhula
83 Appelvink – Coccothraustes coccothraustes
84 Geelgors – Emberiza citrinella
85 Rietgors – Emberiza schoeniclus
Dag
In welke maand zijn jullie er geweest?
Ik mis de sperwer grasmus, was die niet te vinden?
Dag Jacko, wij zijn er halverwege augustus geweest. Op dat moment wordt er bijna niet meer gezongen, dus zijn de vogels lastiger te vinden. We hebben wel gezocht op de plekken waar de Sperwergrasmus eerder gezien/gehoord was, maar we hebben deze niet gevonden. Tapen doen we niet, we willen de vogels verstoren. Met vriendelijke groet, Andrea de Vries (Birds4You.nl)
Ben van plan om met enkele vrienden in het najaar deze streek te bezoeken.
Wat kan u mij aanraden ? Kunnen in de buurt vakantiehuisjes gehuurd worden ?
Alvast bedankt voor een reactie.
Vriendelijke groeten,
Willy Beullens
Beste Willy,
Bedankt voor je reactie. Leuk dat jullie ook naar de Elbe gaan. Het is een mooi gebied om vogels te kijken!
Zelf ben ik met mijn vriend inmiddels twee keer in de zomer geweest. We hebben het gebied tussen Domitz en Wittenberge doorkruist, aan beide kanten van de Elbe. Er zijn daar veel verschillende leuke plekken om te bezoeken, een aantal daarvan vind je terug in mijn verslag. In Burg Lenzen zit een bezoekerscentrum. Hier zijn veel folders te krijgen met leuke plekken om vogels te kijken. Ook in het gemeentehuis van Gartow is veel informatie te krijgen. Houd er wel rekening mee dat veel vogels in het najaar richting Zuiden gaan. Een goede kaart is onmisbaar in het gebied. Wij hebben daar een fietskaart gekocht, en deze voldeed prima. Het gebied is ook erg geschikt om op de fiets te verkennen, op veel plaatsen langs de Elbedijk mag je met de auto niet komen. Zelf hebben wij twee keer op Campingpark Gartow gestaan. Er zijn huisjes te huur in de omgeving, maar daar hebben we geen ervaring mee. Volgens mij kun je dan het beste via Duitse sites zoeken. Succes ermee, en veel plezier daar!
Met vriendelijke groet, Andrea de Vries (Birds4You.nl)