Geplaatst op Geef een reactie

Vogels kijken in Friesland: Dwerggors

Dwerggors Friesland

Vogels kijken in Friesland

Al weken lang verschenen er berichten en verhalen over de Dwerggors (Emberiza pusilla) in Friesland, tijd dus om te gaan vogels kijken in Friesland. Deze soort hadden we op Texel al eens gezien, dus een lifer zou het voor ons niet zijn. Wel is het natuurlijk een bijzondere soort, die je normaal gesproken niet in je achtertuin tegen komt. Ook speelde mee dat ik net een aantal dagen ziek thuis had gezeten, en snakte naar een hap buitenlucht, inclusief een vogelbeleving. Er was zon voorspeld, maar ik was nog niet fit genoeg om een eind door de natuur te gaan sjouwen, iets wat ik normaal gesproken graag doe. Dus toch maar in de auto, op de pasagierstoel, en me laten rijden om te gaan vogels kijken in Friesland.
De vogel was de dag ervoor nog gezien in Wijnjeterperschar, een plekje net onder Drachten. De laatste waarneming van de vorige dag week nogal af (500 m.) van de plek waar de vogel voornamelijk gespot was. Die dag zelf was hij nog niet waargenomen. We zochten dus eerst even bij de plek van de laatste waarneming, maar daar was geen gors te bekennen. Volgens de berichten zou de Dwerggors zich ophouden in een clubje Rietgorzen, maar ook die waren nergens te vinden, daar. Dus toch maar even doorrijden naar de plek verderop. Daar bleken een aantal vogelliefhebbers al op de uitkijk naar de Dwerggors te staan. Ja, hij zat mooi in een boom, op zo’n 10 meter afstand van de weg. Snel kijken en foto’s maken door de telescoop met digiscoping. Na een paar minuten vloog hij naar beneden het gras in, en hebben we hem niet meer gezien. Wel waren er steeds een aantal Rietgorzen, die er erg op leken. Ondertussen zagen we nog wel een Zeearend overvliegen en een paar reeen langskomen.

Vogels kijken Friesland Dwerggors
Vogels kijken Friesland Dwerggors

Fochteloërveen

Op de terugweg zijn we nog even via het Fochteloerveen gereden. Daar gingen we nog even op zoek naar een Klapekster. Helaas niet gevonden. Wel kwam ook daar een Zeearend overvliegen. Of het dezelfde was als in Friesland weet ik niet, maar dat is natuurlijk heel goed mogelijk. 20 Kilometer is zo afgelegd, met die enorme vleugels (spanwijdte 200-250 cm!). Bovendien zagen we ook nog heel mooi een mannetje Blauwe Kiekendief jagen. Een genot om naar te kijken. Al met al weinig gelopen vandaag, maar toch een paar mooie soorten gespot!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.