Geplaatst op Geef een reactie

Vogels kijken in de Onlanden en de Onnerpolder

Vogels kijken Onlanden sfeer impressie

Vogels kijken Onlanden en Onnerpolder

Vandaag zijn we gaan vogels kijken in de Onlanden en de Onnerpolder. Dit zijn relatief nieuwe gebieden, waar het prima vogels kijken is in Noord Nederland. Eind april, dus het had mooi weer kunnen zijn. Gisteren viel het gelukkig nog mee, aangezien er een vogelexcursie op het programma stond. Vandaag liet de voorspelling een natter beeld zien, met nogal lage temperaturen. Maar goed, mijn vriend heeft een hond, en dat dier heeft behoefte aan een flinke wandeling, dus handschoenen en muts maar mee, en op naar de Onlanden, een prachtig natuurgebied aan de Zuidkant van de stad Groningen, op de grens van Groningen en Drenthe. Tijdens de wandeling zijn we twee keer natgeregend, in combinatie met natte sneeuw. Tussen de buien door hebben we onder andere Oeverzwaluw, Gierzwaluw, Huiszwaluw, Bruine Kiekendief, Steppekiekendief, Buizerd, Rietzanger en Watersnippen gezien. Daarna hebben we nog even gekeken bij het onder water staande deel tegenover de Onlanderij. Hier zwommen Geoorde futen en zaten Tureluur, Kemphanen, Regenwulpen en heel veel Wintertalingen, Krakeenden en Slobeenden. Helaas geen Zwarte Stern meer (die ik er vier dagen geleden nog wel had gezien) en geen andere meeuwen dan de Kokmeeuw. Bij de Onlanderij konden we gelukkig weer een beetje opwarmen met een kopje thee.

Vogels kijken Onlanden sfeer impressie
Vogels kijken Onlanden sfeer impressie

De Onnerpolder en het gemaal

Door naar het gemaal in de Onnerpolder. Vlak voor het eindpunt van de weg zagen we de twee Steltkluten, die in die omgeving al gemeld waren. Ver weg, maar goed herkenbaar door de telescoop. Hier waren veel Gele kwikstaarten aanwezig en konden we mooi een Bosruiter zien. We kregen de tip dat hier ook een Engelse gele Kwikstaart aanwezig was, maar helaas hebben we die niet gezien. Ook hier heel veel verschillende eenden. In de verte waren er zes Lepelaars te zien. Van een andere vogelaar kregen we de melding dat er een Kuifduiker in de buurt zat, voor dit deel van Nederland een bijzondere soort. We zijn nog een stuk over de dijk gelopen, maar hebben de Kuifduiker niet kunnen vinden. Wel zagen we nog een Blauwe Kiekendief, Tafeleend, Geoord Fuut, 12 Kluten en een Groenpootruiter.

Al met al zijn we zo’n vijf uur buiten geweest, en hebben in die tijd 70 verschillende soorten vogels gezien. Lijkt het je leuk om dit ook eens te ervaren, maar ken je de vogels nog niet zo goed, of weet je niet waar je het beste kunt vogelen? Kijk dan eens voor een leuke vogelexcursie op mijn site. Ik breng je graag naar mooie vogels!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.