Vogels spotten Lauwersmeer

Vogels spotten Lauwersmeer?

Vogels spotten in het Lauwersmeer waar moet je beginnen?

Wanneer je gaat vogels spotten in het Lauwersmeer wil je natuurlijk ook weten waar je moet beginnen. Die vraag is terecht, maar niet altijd eenvoudig te beantwoorden. Het Lauwersmeer is een enorm gebied om te gaan vogels kijken. Daarom kan het zeker voor de beginnende vogelaar een nogal overweldigende ervaring zijn. Waar je moet zijn om te gaan vogels spotten in het Lauwersmeer is onder andere afhankelijk van het seizoen. Maar ook de vraag welke vogels jij graag wil ontdekken in het Lauwersmeer speelt mee.

Zeearend silhouet op ware grootte
Zeearend silhouet op ware grootte

Zoals ik hierboven al aangaf, is het Lauwersmeer een groot gebied met verschillende biotopen. Daarom heeft elk onderdeel van het gebied heeft zo zijn eigen vogelsoorten. De bij het publiek bekendste plekken om te gaan vogels kijken in het Lauwersmeer zijn:

  • Het Jaap Deensgat;
  • Ezumakeeg Noord
  • Ezumakeeg Zuid.

Deze plekken zijn ook makkelijk toegankelijk en bij het Jaap Deensgat staat een grote kijkhut. Hierdoor zul je op deze plekken ook vaak andere mensen aantreffen, die aan het vogels kijken zijn in het Lauwersmeer. Beiden zijn dan ook prima plaatsen om te starten, en in elk seizoen zijn hier leuke vogels te zien.

Waar eten en drinken onderweg?

En als je gaat vogels spotten in het Lauwersmeer vergeet dan ook de haven van Lauwersoog niet. Het hele jaar door zijn hier wel leuke vogels waar te nemen. Daarnaast is dit de juiste plaats om ook de inwendige mens te voorzien van nieuwe brandstof en zo nodig de kans voor een sanitaire stop.

Heb ik genoeg aan een verrekijker om vogels te kijken in het Lauwersmeer?

Een verrekijker met een vergroting van 7 × of 8 × van goede kwaliteit is zeker nodig wanneer je gaat vogels spotten in het Lauwersmeer. Zonder verrekijker zul je weinig vogels goed kunnen bekijken want de afstanden kunnen groot zijn ook bij de kijkhutten. Afhankelijk van de waterstand de vogelsoort en het gebied waar je bent is een telescoop aan te raden. Zonder telescoop zul je in veel gevallen wel de vogel zien, maar niet kunnen zien om welke vogel het gaat.

Vogels in overvloed bij Ezumakeeg
Vogels in overvloed bij Ezumakeeg

Hoe kan ik mij het beste verplaatsen tijdens het vogels kijken bij het Lauwersmeer?

Het is prima mogelijk om met de auto rond het Lauwersmeer te rijden en onderweg op de gewenste plaats uitstappen. Op de meeste plaatsen is er voldoende ruimte in de berm om de auto te parkeren. Bij de bekende punten waar het goed vogels spotten is zijn er over het algemeen parkeerplaatsen voor je auto. Let wel op als het nat is met parkeren in de berm, omdat er overal klei ligt kan je makkelijk vast komen te zitten.

Een andere uitstekende manier om je te verplaatsen tijdens het vogels spotten in het Lauwersmeer is met een (electrische)fiets. Er lopen overal door en om het Lauwersmeer uitstekende fietspaden waarover het gemakkelijk verplaatsen is.

Wandelen is ook mogelijk. Maar het Lauwersmeer is zo groot dat je op die manier maar een klein deel zal kunnen doorkruisen tijdens je vogel spot tocht. Het is dan verstandiger om je auto- of fietstocht te onderbreken met een wandeling op de mooie plekken.

Hulp nodig bij het vogelkijken in het Lauwersmeer?

Andrea de Vries
Uw Gids: Andrea de Vries

Heb je zelf geen goede verrekijker of telescoop. Of wil je gewoon met een ervaren gids het Lauwersmeer ontdekken en mooie vogels spotten? Kijk dan hieronder eens. Ik bied verschillende vogelexcursies aan in het Lauwersmeer en omgeving. Deze zijn geschikt voor de beginnende vogelspotter, maar ook voor de ervaren vogelkijker.