Beschrijving
Wat is de Coronadop?
“De realiteit van de Corona-tijd waarin wij leven kwam binnen door de zorgvuldige voorbereiding van Andrea. Bijvoorbeeld was er een speciale dop voor de telescoop die speciaal met een 3D-printer door Birds4you is gemaakt. Alle nodige hygiëne maatregelen werden in acht genomen.” Selinde, Ank en Frans Verbij 22 mei 2020
“Overigens is de door Birds4You speciaal ontwikkelde Coronodop een uitkomst. Zo kan een ieder toch gebruik maken van de telescoop.” Carolien 27 mei 2020
“En met de coronaveilige dop op de telescoop hebben we de vogels van heel dichtbij kunnen zien. Een aanrader.” Margreet en Levien 19 juni 2020
De Coronadop is een dop die op een eenvoudige wijze over het oculair (het deel waar je doorheen kijkt) van telescoop geschoven kan worden. Zo voorkom je contact besmettingen met Corona (Covid 19) wanneer er door meerdere mensen kort achter elkaar gebruik gemaakt wordt van dezelfde telescoop (Spotting Scope).
Corona kan immers overgedragen worden via het oog. En ook via traanvocht of kleine druppeltjes speeksel op het oculair (door ademen!) kun je besmet raken.
Door het gebruik van een Coronadop is het niet meer noodzakelijk tussen het wisselen van gebruikers het oculair te reinigen / ontsmetten. Zo kunnen gebruikers sneller achter elkaar gebruik maken van de telescoop. Dat is wel zo handig aangezien vogels de neiging hebben weg te vliegen, en het is toch jammer als je net die leuke vogel mist omdat de telescoop schoongemaakt moet worden. Het oculair van een telescoop is voorzien van meerdere lenzen, deze lenzen worden door de fabrikant voorzien van hele dunne laagjes op het glas (coatings). Deze laagjes zorgen ervoor dat de lens bijvoorbeeld stof en water afstoot maar ook dat de kleurweergave beter is van de telescoop. Deze coatings zijn niet bestand tegen het constant reinigen met mogelijk agressieve middelen, wat wel noodzakelijk is bij het wisselen van gebruikers. Daarnaast is elk oculair voor het comfort voorzien van een rubberen oogschelp. Ook deze is niet bestand tegen het constant reinigen. De weekmakers gaan uit dit rubber en deze gaat plakken. Een nieuw zoom oculair voor bijvoorbeeld een Swarovski AT telescoop kost minimaal € 500,=, een kostbare aangelegenheid dus.
Voor welke telescopen is er een coronadop?
Op dit moment is de coronadop leverbaar voor de: Swarovski ATS en STS telescoop, met een zoom oculair. De dop is leverbaar voor de volgende 2 oculair typen:
- Zoom oculair 20 – 60;
- Zoom oculair 25 – 50;
Voor de Swarovski ATX . STX en BTX serie.
Kowa TSN770/880 en TP-556 met het onderstaande zoom oculair:
- Oculair 25-60x TE11WZ
Heb je een Kowa of Swarovski ATS of STS telescoop met een ander oculair? Neem dan contact op via het contact formulier, waarschijnlijk is er ook voor jouw telescoop een passende dop. En anders kijken wij samen naar de mogelijkheden om een passende dop te maken!
Mijn telescoop staat er niet tussen wat nu?
Neem dan contact op via het contact formulier, waarschijnlijk is er ook voor jouw telescoop een passende coronadop te maken!
Ik heb geen telescoop wat heb ik aan deze dop?
Heb je zelf geen telescoop maar gebruik je wel die van iemand anders, of ga je op excursie? Dan kun je nu eenvoudig je eigen dop meenemen, wel zo’n veilig idee! Boek je een excursie bij Birds4You.nl? Dan is er voor jou uiteraard gratis een dop beschikbaar gedurende de excursie, en hoef je dus niets te doen.
Waarom 3 typen doppen?
Ik heb 3 types laten ontwikkelen omdat er bij het gebruik van de telescoop verschillende wensen zijn. Hieronder volgt de uitleg voor de verschillende types.
Brildragers dop
Dit is de kortste dop, deze past het beste wanneer de oculair ring voor brildragers ingedraaid is. De Zoom functie van het oculair blijft beschikbaar. Wanneer de oculair ring uitgedraaid wordt wiebelt deze dop een beetje.
Standaard dop
Deze is iets langer en is zowel door brildragers als niet brildragers te gebruiken. De zoomfunctie is in beide gevallen beschikbaar. Wel dekt deze de zoomfunctie iets af als deze dop gebruikt wordt door een brildrager. Deze wiebelt niet op het oculair wanneer deze gebruikt wordt door een niet brildrager.
Geen Zoom dop
Dit is de langste van allemaal, deze dekt de zoomfunctie af ook bij niet brildragers. Dit is handig als je niet wil dat een andere gebruiker de zoom kan bedienen. Hiermee voorkom je contact besmettingen op het zoom gedeelte van de telescoop.
Kleuren van de dop
De dop is in meerdere kleuren leverbaar, hiermee kun je gebruikers een eigen kleur dop geven, zo voorkom je verwisseling van doppen. Andere kleuren kunnen op verzoek tegen meerprijs geleverd worden. Neem hiervoor contact op via het contact formulier.
Waarvan is de Coronadop gemaakt?
De dop is gemaakt van biologisch afbreekbaar kunststof. Dit betekend dat de dop op termijn afgebroken wordt onder invloed van vocht en UV licht. De dop moet wanneer hij niet gebruikt wordt niet buiten blijven liggen, en na eventuele reiniging goed afdrogen. Waarom maak ik de dop dan van biologisch afbreekbaar plastic? Hiermee voorkomen wij dat er meer onafbreekbaar plastic in de natuur komt mocht een dop onverhoopt verloren worden bij het vogels kijken. Het is niet de bedoeling de dop na de Corona periode in de natuur achter te laten! Ook het afbreken van deze dop vergt tijd. Gooi de dop uiteindelijk bij het rest afval. Een nadeel van biologisch afbreekbaar plastic is dat het niet gerecycled kan worden, en afbraak via het groen afval duurt te lang.
Van idee tot dop
- De dop is in verschillende kleuren leverbaar.
- De dop is in verschillende uitvoeringen leverbaar.
- Gemaakt van biologisch afbreekbaar kunststof.
- Beschermt tegen contact besmetting via het oog.
- Voorkomt beschadigingen aan de telescoop door ontsmettingsmiddelen.
- Snel te verwisselen, dus geen wachttijden door ontsmetten.
- Elke dop wordt individueel gemaakt na de bestelling.
Alleen fout geproduceerde Coronadoppen kunnen in overleg retour gezonden worden. Elke dop is door zijn aard een individueel product.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.