Edelherten bronstexcursie op de Veluwe

119,00

Zaterdag 24 september 2016

Van 13.00 uur tot ca. 23.45 uur.

Maximaal 7 deelnemers, VOL = VOL

Deze Edelherten bronstexcursie is inclusief:

 • Begeleiding door twee ervaren gidsen;
 • Gebruik van een eenvoudige leen verrekijker voor iedereen die zelf geen kijker heeft;
 • Mogelijkheid om de Edelherten door de meegebrachte professionele Swarovski telescoop van heel dichtbij te zien (20 tot 60 keer dichterbij)!
 • Entreegelden voor toegang tot excursie locatie(s);
 • Koffie en/of thee;
 • Iets lekkers bij de koffie en thee;
 • Drinkwater (flesjes);
 • Fruit;
 • Afsluitend diner bestaande uit een Schnitzelmenu of een ander menu naar keuze;
 • Eén consumptie (fris, bier of wijn) tijdens het diner;
 • Vervoer per minibus.

Opstap plaatsen:

 1. Haren / Groningen: Wij vertrekken om 13.00 uur vanaf het Transferium Haren (aan de A28).
 2. Assen – Noord Carpool plaats om 13.20 uur.

Niet beschikbaar

Categorie:

Beschrijving

Edelherten bronstexcursie op de Veluwe

Een Edelherten bronstexcursie is altijd weer een belevenis. Het machtige geluid (burlen) van de mannelijke Edelherten in hun strijd om de wijfjes (hindes). In de maanden september en oktober, als de nachten droog, helder zijn en kouder worden, vindt elk jaar voor de Edelherten de bronst periode plaats. In deze periode verzamelen de mannelijke Edelherten en de hindes Edelherten zich op vast plekken vaak in grote getale. Hier gaan de mannetjes de onderlinge strijd aan om zoveel mogelijk hindes te verzamelen in hun roedel.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=EY1bjq-19t4″ autoplay=”no”]

Om hun aanwezigheid kenbaar te maken en hun kracht te tonen burlen de mannetjes gedurende deze bronsttijd. Ook vechten ze met hun imposante geweien onderling voor de gunst van de hindes. Deze gevechten kunnen erg lang duren tot wel enkele uren aan toe voor er bekend is wie de winnaar is. Zijn beloning is de roedel hindes (harem). Met hen zal hij paren (ze worden beslagen) en zij zullen in het voorjaar zijn jongen werpen. Alleen de oudste en sterkste herten doen mee aan dit paringsritueel. Deze gevechten vinden alleen plaats als met het burlen niet duidelijk is geworden wie de sterkste is.

Het burlen begint aan het begin van de avond als het schemerig wordt. Voor het zover is gaan we op de Veluwe ook ander wild en vogels kijken. Na het burlen gaan we samen op de Veluwe eten een daarna rijden we weer terug richting Groningen. De verwachte aankomst tijd in Haren is om ongeveer 23.45 uur.

We gaan bij deze bronstexcursie niet met grote groepen het veld in, we houden het aantal deelnemers beperkt tot maximaal 7 personen.

Trek bij het weer passende donkere kleding en stevig schoeisel aan, het kan vooral ‘s avonds in deze periode al flink afkoelen. Probeer gebruik van parfum etc. minimaal te houden, het wild ruikt dit op grote afstand!

Tijdens het burlen is er ruimschoots gelegenheid om met uw eigen apparatuur foto’s of video’s te maken.

Het is ongeveer 1,5 uur rijden naar de Veluwe, wees op tijd op de afgesproken plek. We wachten niet. Niet of te laat komen geeft geen recht op restitutie!

De Edelherten bronstexcursie gaat door bij een minimale deelname van 3 personen.

Honden en andere huisdieren zijn niet toegestaan tijdens onze excursies. Deelname is geheel voor eigen risico. Wij zijn niet aansprakelijk voor enig letsel of schade aan lijf, kleding of apparatuur. U dient zelf zorg te dragen voor een passende verzekering.

Deze excursie is minder geschikt voor deelnemers die slecht ter been zijn vanwege de activiteiten voorafgaand aan het burlen.

 

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.