Flamingo’s & Nachtegalen vogelexcursie Duitsland 1 juni 2019

109,00

Niet beschikbaar

Categorie:

Beschrijving

Vogelexcursie naar de Flamingo en Nachtegalen

Op deze vogelexcursie neem ik jullie mee naar de Flamingo’s in het Zwillbrocker Venn, net over de grens in Duitsland, en de Nachtegalen. We gaan met een minibus en er is plaats voor maximaal 6 deelnemers. Zo is er voldoende aandacht voor iedereen en kan ook jij de vogels goed bekijken door de telescoop.  Wij vertrekken op zaterdag 1 juni 2019 om 12.30 uur vanuit Groningen en zijn rondom de klok van 23.30 uur terug.

Flamingo’s in Nederland?

flamingo vogelexcursie Nederland
Voedselzoekende flamingo’s in Nederland

Ja, het klinkt raar, maar er komen in Nederland Flamingo’s voor. Elk jaar zijn ze te zien in de Grevelingen, waar ze overwinteren met hun jongen. Deze groep bestaat uit Europese Flamingo’s en Chileense Flamingo’s.

In de zomer zijn er met enige regelmaat Flamingo’s te vinden bij het Veluwemeer, waar ze voedsel zoeken op de ondiepe plekken. Je hoeft dus niet op vakantie naar Aruba of Curaçao voor een Flamingo excursie. En een reis naar Lissabon voor de Flamingo vogelexcursie is ook niet nodig, je kunt de Flamingo gewoon in Nederland zien!

De Flamingo in Duitsland

Flamingo voert jong
Flamingo voert jong (30 juni 2018)
Flamingo met jongen
Flamingo met jongen
Foeragerende Flamingo's
Foeragerende Flamingo’s

 

 

 

 

 

 

Helaas broeden de Flamingo’s, die wij in Nederland kunnen zien, hier niet. Daarvoor moeten wij naar de Flamingo’s in Duitsland bij het Zwillbrocker Venn. Hier broeden de Flamingo’s al weer enkele jaren op een eiland in het midden van het ven. Ze brengen hier ook hun jongen groot. Dit gebied, dat door turfwinning en ontbossing ontstaan is, is dan ook het doel van deze Flamingo vogelexcursie. Het Zwillbrocker Venn is al sinds 1938 een beschermd natuurgebied. Omdat het ven zelf niet diep is (de diepte is maximaal 50 tot 70 centimeter) is het ideaal voor de Flamingo’s om hun voedsel te zoeken.

Flamingo excursie

Flamingo in vlucht
Flamingo in vlucht
Vliegende Flamingo
Vliegende Flamingo
Landende Flamingo
Landende Flamingo

 

 

 

 

 

 

Om de Flamingo’s goed te zien zullen wij naar een aantal uitkijkpunten bij het veen gaan. Deze uitkijkpunten zijn onderdeel van een ca. 5,8 km lange wandeling om het veen. De wandeling zelf is optioneel, het is ook mogelijk om bij een uitkijkpunt te blijven om de Flamingo’s te fotograferen. In het Zwillbrocker Venn zullen wij dus verschillende soorten Flamingo’s aantreffen, namelijk: de Europese Flamingo, die van nature in onze streek in het wild voorkomt, en de Chileense flamingo’s (en mogelijk nog een Caribische Flamingo), die uit een particuliere verzameling of een dierentuin ontsnapt zijn. Voor de Europese Flamingo is dit het meest noordelijke punt waar ze broeden! Naast de Flamingo’s is ook de broedkolonie Kokmeeuwen een leuke bezienswaardigheid. En met een beetje geluk zijn er ook Zwartkopmeeuwen te zien.

Eventueel aanwezige jongen bij de Flamingo’s zullen waarschijnlijk kleiner zijn dan op de foto’s, omdat wij dit jaar vroeger in het seizoen zijn dan vorig jaar.

Video verslag Flamingo excursie 2018

Flamingo vogelexcursie 2018 naar het Zwillbrocker Venn in Duitsland.
 

 

De wandeling voert door een veen- en heidegebied, waar het dus vochtig kan zijn. Het is daarom verstandig om stevige schoenen aan te doen, die tegen een beetje vocht kunnen.

Diner

Aansluitend aan de wandeling is het tijd voor het diner. Hiervoor gaan wij naar nabijgelegen restaurant. Dit restaurant heeft naast de gangbare Duitse schotels ook een assortiment vegetarische en vis maaltijden. De kosten van consumpties in het restaurant en het diner zijn niet inbegrepen bij de prijs van de excursie.

Prijs indicatie voor het diner: vanaf ca € 10,= voor een vegetarische- of visschotel, runder steaks ca. € 24,=, varkens schnitzels* vanaf ca 13,50. Thee / koffie / frisdrank ca € 2,= / wijn v.a. ca € 2,50 / bier ca € 3,50.

* Keuze voor biologisch diervriendelijk geproduceerd vlees, dan komt er een toeslag bij van ca. € 2,50.

Naar de Nachtegalen in het paradijs

Na het diner is het ruim een uur rijden naar de Nachtegalen. Hiervoor bezoeken wij een heel bijzonder gebied. In dit gebied wordt het vee gehouden, zoals dat honderden jaren ook in Nederland gewoon was. Vroeger werd het vee niet in weilanden gehouden maar in de bossen om de dorpen. Dit gebruik ontstond vanaf 9000 tot 7000 jaar geleden. Hierdoor ontstond in de loop der eeuwen een landschap, dat wij kennen van de landschapschilders uit de Gouden Eeuw, maar wat in Nederland geheel verloren is gegaan.

De vogels in het paradijs

Vogelexcursie Grauwe Klauwier man
Grauwe Klauwier man
Vogels spotten Jonge Zwartkoppen
Jonge Zwartkoppen
vogelexcursie Wielewaal
Wielewalen

 

 

 

 

 

 

Van een dergelijke omgeving is een heel klein deel (33 ha) in Duitsland bewaard gebleven. Dit gebied is in ieder geval al sinds de Middeleeuwen, maar mogelijk al veel langer, in gebruik als weidegrond. Tegenwoordig is het een beschermd gebied, waar men de oude methode van begrazing handhaaft. Omdat door de begrazing van het vee vooral stekelige dichte struiken overblijven, met daar tussen heel oude bomen, is een waar paradijs voor Nachtegalen en andere vogels ontstaan. Vogels die wij hier kunnen aantreffen zullen onder andere zijn: Torenvalk, Braamsluiper, Grasmus, Grauwe Klauwier, Nachtegaal, Buizerd, Grote Bonte Specht, Zwarte Specht, Groene Specht, Grote Gele Kwikstaart en Wielewaal.

Wij gaan in dit gebied een rondwandeling van ca. 2,5 tot 3 km maken om de verschillende vogels te ontdekken en uiteraard te luisteren naar de Nachtegalen als de avond valt!

Vogelfotografie

Uiteraard is de mogelijkheid om de vogels te fotograferen met eigen apparatuur. Hiervoor adviseer ik minimaal een 300 mm als lens, maar het is beter om een 500 tot 600 mm lens mee te nemen. De Flamingo’s zijn goed te fotograferen vanuit de verschillende kijkhutten. Het is niet nodig om mee te gaan met de wandeling als je liever fotografeert. In het gebied van de Nachtegalen zijn geen kijkhutten, hier kan alleen in het veld gefotografeerd worden.

 

Praktische informatie over de Flamingo & Nachtegalen vogelexcursie

 • U dient zelf zorg te dragen voor een eventuele reis en/of annuleringsverzekering met voldoende dekking.
 • Een geldig paspoort of ID-kaart is verplicht.
 • Wij vertrekken om 12.30 uur en wachten niet op laatkomers, er is geen recht op restitutie bij niet of te laat komen opdagen.
 • Zorg voor bij het weer passende, liefst waterdichte, kleding en schoeisel. Het kan vochtig zijn in het gebied.
 • Honden of andere huisdieren zijn niet toegestaan op de excursie.

Deze excursie in het kort:

 • Vogelexcursie naar de Flamingo’s in Duitsland en de Nachtegalen;
 • Datum: 1 juni 2019;
 • Duur: 1 dag, vertrek om 12.30 uur vanaf de carpool plaats langs de A7 bij Hoogkerk;
 • Terugkeer om ongeveer 23.30 uur op het punt van vertrek;
 • Aankomst bij de Flamingo’s omstreeks 14.30 uur;
 • Vervoer per minibus met ervaren gids;
 • Maximaal 6 deelnemers;
 • De excursie gaat door vanaf 4 deelnemers;
 • Koffie en thee met iets lekkers erbij;
 • Voldoende drinkwater;
 • Er gaat een ervaren gids en een Swarovski telescoop mee;
 • Diner naar keuze niet bij excursieprijs inbegrepen;
 • Fruit voor iedereen;
 • Exclusieve kleine groep.

TIP van de gids!

Vergeet niet waterafstotend schoeisel en uw verrekijker mee te nemen! Mocht u zelf niet over een verrekijker beschikken, dan is het mogelijk eentje te lenen gedurende de vogelexcursie.

Andrea de Vries

 

 

 

 

 

Uw gids: Andrea de Vries

Er zijn slechts 6 plaatsen beschikbaar voor deze vogelexcursie!

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.