Flamingo Duitsland & Oehoe Winterswijk vogelexcursie

(1 klantbeoordeling)

109,00

Niet beschikbaar

Categorie:

Beschrijving

Vogelexcursie naar de Flamingo en Oehoe

Op deze vogelexcursie neem ik jullie mee naar de flamingo’s in het Zwillbrocker Venn, net over de grens in Duitsland, en de oehoe in de Steengroeve bij Winterswijk. We gaan met een minibus en er is plaats voor maximaal 6 deelnemers. Zo is er voldoende aandacht voor iedereen en kan ook jij de vogels goed bekijken door de telescoop.  We vertrekken op zaterdag 30 juni 2018 om 10.00 uur vanuit Groningen en zijn rondom de klok van 20.00 uur terug.

Flamingo’s in Nederland?

Ja, het klinkt raar, maar er komen in Nederland flamingo’s voor. Elk jaar zijn ze te zien in de Grevelingen, waar ze overwinteren met hun jongen.

flamingo vogelexcursie Nederland
Voedselzoekende flamingo’s in Nederland

In de zomer zijn er met enige regelmaat flamingo’s te vinden bij het Veluwemeer, waar ze voedsel zoeken op de ondiepe plekken. Je hoeft dus niet op vakantie naar Aruba of Curaçao voor een flamingo excursie. En een reis naar Lissabon voor de flamingo vogelexcursie is ook niet nodig, je kunt de flamingo gewoon in Nederland zien!

De flamingo in Duitsland

Helaas broeden de flamingo’s, die wij in Nederland kunnen zien, hier niet. Daarvoor moeten wij naar de flamingo’s in Duitsland bij het Zwillbrocker Venn. Hier broeden de flamingo’s al weer enkele jaren op een eiland in het midden van het ven, en brengen hier hun jongen groot. Dit is dan ook het doel van deze flamingo vogelexcursie. Het Zwillbrocker Venn is al sinds 1938 een beschermd natuurgebied. Het is door turfwinning en ontbossing ontstaan. Het ven zelf is niet diep: de diepte is maximaal 50 tot 70 centimeter en dus ideaal voor de flamingo’s om hun voedsel te zoeken.

Flamingo excursie

Flamingo vogelexcursie 2018 naar het Zwillbrocker Venn in Duitsland.

Om de flamingo’s goed te kunnen zien zullen wij naar een aantal uitkijkpunten bij het veen gaan. We gaan een ca. 5,8 km lange wandeling om het veen maken. In het Zwillbrocker Venn zullen wij verschillende soorten flamingo’s aantreffen namelijk: de Europese flamingo, die van nature in onze streek in het wild voorkomt, en de Caribische- en Chileense flamingo’s, die uit een particuliere verzameling of een dierentuin ontsnapt zijn. Voor de Europese flamingo is dit het meest noordelijke punt waar ze broeden!

flamingo excursie
Geoorde fuut
Vogelexcursie oehoe en flamingo
Bruine Kiekendief
flamingo spotten
Baltsende Kokmeeuwen

 

 

 

 

 

 

 

Naast de flamingo’s is er ook een kokmeeuwen kolonie in het ven aanwezig en kunnen wij verschillende eenden soorten, kiekendieven en geoorde futen aantreffen. Ook zullen we aandacht besteden aan de andere vogels die we horen en zien.

De wandeling voert door een veen en heidegebied. Het kan er vochtig zijn, daarom is het verstandig om stevige schoenen aan te doen die tegen een beetje vocht kunnen.

Na de wandeling is het tijd voor de lunch, deze zullen we ‘in het veld’ nuttigen.

Oehoe Winterswijk vogelexcursie

vogelexcursie Oehoe Winterswijk
Oehoe

Na ons bezoek aan de flamingo’s in Duitsland rijden wij door naar de Oehoe bij Winterswijk. Al enkele jaren broedt hier de op één na grootste uil ter wereld! De oehoe broedt hier in een ongebruikte steengroeve. Dit is samen met de Enci steengroeve in Limburg één van de weinige plekken in Nederland waar de oehoe een vaste broedplaats gevonden heeft. Het is helaas niet mogelijk om de steengroeve zelf in te gaan, dit is veel te gevaarlijk. De steengroeve is ca. 30 meter diep met steile wanden en het risico op vallende stenen is niet denkbeeldig. Speciaal voor het observeren van de oehoe’s is een een kijkwand gemaakt. Vanaf daar hopen wij de oehoes te kunnen zien, en eventueel te kunnen fotograferen. Met een beetje geluk zullen wij ook de jonge oehoe’s, die dit jaar geboren zijn, kunnen zien!

De oehoe is een imposante verschijning. Het mannetje is ca 60 centimeter hoog en het vrouwtje is bijna 80 centimeter groot. De spanwijdte is ca. 160 tot 188 centimeter. Een rechtop zittende oehoe is dus bijna net zo hoog als een zittende Duitse Herder! Qua spanwijdte doen ze weinig onder voor een mannetje zeearend.

De Sallandse heuvelrug (optioneel)

Afhankelijk van het verloop van de dag is het wellicht mogelijk dat wij, na ons bezoek aan de oehoe in Winterswijk, op de terugweg de Sallandse heuvelrug aandoen. Dit is een mooi gebied voor een kort bezoek en mogelijk een korte excursie. De Sallandseheuvelrug is de laatste plek in Nederland waar het Korhoen voorkomt. Het valt nooit uit te sluiten, maar ik verwacht deze niet aan te treffen, maar je weet het natuurlijk nooit. Bij het vogels kijken zit het geluk soms in een klein hoekje! Dit deel doen wij alleen als de tijd en het weer het toelaten.

Vogelfotografie

Uiteraard is de mogelijkheid om de vogels te fotograferen met eigen apparatuur. Ik adviseer minimaal een 300 mm als lens, maar het is beter om een 500 tot 600 mm lens mee te nemen.

 

Er zijn slechts 6 plaatsen beschikbaar voor deze vogelexcursie!

 

Vertrek aankomst en vervoer

 • Datum 30 juni 2018;
 • Vertrek om 10.00 uur vanaf de carpool plaats langs de A7 bij Hoogkerk;
 • Aankomst in het gebied omstreeks 12.00 uur.
 • Terugkeer om ongeveer 20.00 uur op het punt van vertrek.
 • We gaan per minibus, en er gaat een ervaren gids en een Swarovski telescoop mee.

Lunchen bij de Flamingo's
Lunchen in het veld

Eten en drinken

 • Deze reis is inclusief een uitgebreide lunch. Deze lunch zal tijdens de vogelexcursie ‘in het veld’ genuttigd worden;
 • Er is koffie en thee met iets lekkers erbij;
 • Er is voldoende drinkwater;
 • Fruit voor iedereen.

 

Praktische informatie over de Flamingo & Oehoe vogelexcursie

 • U dient zelf zorg te dragen voor een eventuele reis en/of annuleringsverzekering met voldoende dekking.
 • Wij vertrekken om 10.00 uur en wachten niet op laatkomers, er is geen recht op restitutie bij niet of te laat komen opdagen.
 • Zorg voor bij het weer passende liefst waterdichte kleding en schoeisel. Het kan vochtig zijn in het gebied.
 • Heeft u een dieet, dan kunt u dit bij de betaling doorgeven in het vak voor de aanvullende informatie of via ons contact formulier.
 • Honden of andere huisdieren zijn niet toegestaan op de excursie.

Deze excursie in het kort:

 • Geheel verzorgde vogelexcursie naar de flamingo’s in Duitsland en de oehoe in Winterswijk
 • Datum: 30 juni 2018
 • Duur: 1 dag, vertrek om 10.00 uur vanuit Groningen.
 • Terug om ongeveer 20.00 uur.
 • Vervoer per minibus met ervaren gids.
 • Maximaal 6 deelnemers.
 • De excursie gaat door vanaf 4 deelnemers.
 • Deze reis is inclusief uitgebreide lunch.
 • Deze lunch zal tijdens de vogelexcursie ‘in het veld’ genuttigd worden.
 • Er is koffie en thee met iets lekkers erbij.
 • Er is voldoende drinkwater.
 • Fruit voor iedereen.
 • Exclusieve kleine groep.

TIP van de gids!

Vergeet niet waterafstotend schoeisel en uw verrekijker mee te nemen! Mocht u zelf niet over een verrekijker beschikken, dan is het mogelijk eentje te lenen gedurende de vogelexcursie.

Andrea de Vries

 

 

 

 

 

Uw gids: Andrea de Vries

In 2019 naar de Flamingo’s?

Kijk dan hier:
Klik op de afbeelding voor meer info of op de oranje knop om direct te boeken.

 

1 beoordeling voor Flamingo Duitsland & Oehoe Winterswijk vogelexcursie

 1. Wilma van der Pols (geverifieerde eigenaar)

  Ik vond het een boeiende excursie in een mooi gebied waar ik nog niet eerder was geweest, ondanks dat de opbrengst aan soorten door het warme weer misschien een beetje tegen viel. Maar de flamingo’s van het Zwillbrocker ven hebben we goed kunnen bekijken.
  Ik ga bij gelegenheid graag nog eens met je mee !

  Wilma van der Pols

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.