Groeps vogelexcursie Lettelberter Petten 29 juni 2019

(1 klantbeoordeling)

17,50

Niet beschikbaar

Beschrijving

Groeps vogelexcursie Lettelberter Petten

Lettelberter Petten Rietzanger
Rietzanger

De Lettelberter Petten zijn onderdeel van het natuurgebied de Onlanden en bestaan oorspronkelijk uit laagveen. Dit gebied is ontstaan door turfwinning, het veen werd opgebaggerd en te drogen gelegd. Vervolgens werden er blokken van gestoken. Door het uitbaggeren ontstonden zo in de loop der eeuwen de petgaten. Tot in de late middeleeuwen was de invloed van de zee hier merkbaar, en bij harde stormen en springtij kwam het voor dat dit gebied onder water liep. Het gevolg is dan ook dat er zout in het veen zit en dus van lage kwaliteit is. Wanneer men de blokken turf in de kachels verbrande kwam het zout vrij en uiteindelijk roestten de kachels door. Door de zee werden er ook lagen zeeklei afgezet in dit gebied, dit bleef achter als het water zich terug trok na een overstroming. Door het veen was deze klei echter erg zuur en ontstond er onvruchtbare en moeilijk te bewerken katteklei. Dit is de reden dat men hier in het Westerkwartier voornamelijk veehouderij aantreft. Dit in tegenstelling tot de noordelijker gelegen klei op zandgronden, daar komt voornamelijk akkerbouw voor.

Tureluur
Dodaars
Dodaars
Vogelexcursie Lettelberter Petten Sprinkhaanzanger
Sprinkhaanzanger

Oeverzwaluwen

Wij zullen een rondwandeling van ca. 3 km. door het gebied maken, waarbij weilanden, water en moerasbos elkaar afwisselen. Vanuit de uitkijktoren zullen we het Leekstermeer kunnen zien. In de tussengelegen graslanden zijn vaak verschillende soorten ganzen te zien, en in de lucht zweeft regelmatig een Buizerd, Zeearend of Visarend. Ook zullen we de vogelkijkhut bezoeken, die uitkijkt over een plas. Hier komen meerdere soorten eenden, Aalscholvers, Waterral en Roerdomp voor. In één van de hoeken is bovendien een wand voor Oeverzwaluwen aangelegd, die inmiddels bewoond is.

In het moerasbos zullen we aandacht besteden aan de vogelgeluiden van de aanwezige zangvogels, en de kans is groot dat een Gekraagde Roodstaart of Grote Bonte Specht zich ook nog even laat zien.  Wanneer we terug lopen naar de auto is de kans aanwezig dat een IJsvogel voorbij komt vliegen, over één van de aanwezige slootjes in het gebied. Natuurlijk hopen we ook nog een paar weidevogels en Reeën aan te treffen. Ga je mee op zoek?

Praktische informatie:

 • Vertrek om 19:00 uur en duurt tot ca. 21:30 uur;
 • Start locatie van de excursie: parkeerplaats Groninger Landschap aan de Hooilanden 12 te Lettelbert;
 • Deze vogelexcursie is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn;
 • Stevig schoeisel en bij het weer passende kleding wordt aanbevolen;
 • Kleine groep van maximaal 8 personen;
 • Swarovski telescoop gaat mee voor algemeen gebruik;
 • Leenkijkers beschikbaar;
 • Soortenlijst na de excursie per e-mail.

Het is niet toegestaan honden of andere huisdieren mee te nemen op de vogelexcursies!

 

Andrea de Vries
Andrea de Vries

 

1 beoordeling voor Groeps vogelexcursie Lettelberter Petten 29 juni 2019

 1. Anoniem (geverifieerde eigenaar)

  Met een kleine enthousiaste groep zijn we richting de Lettelberter Petten gelopen en onderweg al vele vogels gezien en gehoord, zo ook voor mij voor het eerst een roodborsttapuit in de kijker. Fantastisch. Door de meegebrachte telescoop van Andrea was hij heel duidelijk te zien. De oeverzwaluwwand was ook indrukwekkend om te zien evenals de grote zilverreigers.
  Leuke leerzame excursie! Aanrader!

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.