Nachtzwaluw excursie in Noord-Drenthe op 15 juni 2024

(9 klantbeoordelingen)

35,00

Een vogelexcursie naar de nachtzwaluwen is een geweldige ervaring die je niet snel zult vergeten. De nachtzwaluw is een mysterieuze vogel die alleen in de schemering en de nacht actief is. Hij leeft op heidevelden, zandverstuivingen en open dennenbossen, waar hij insecten vangt met zijn enorme bek. Zijn ratelende geluid is onmiskenbaar en soms hoor je ook zijn vleugels klappen tijdens de balts.

Een vogelexcursie naar de nachtzwaluwen is een avontuur dat je niet wilt missen. Het is een unieke kans om kennis te maken met een vogel die veel mensen nog nooit hebben gezien. Je zult versteld staan van zijn uiterlijk, zijn gedrag en zijn geluid. Het is een echte belevenis om in het donker door de natuur te wandelen en te luisteren naar de nachtzwaluw.

Op 15 juni 2024 van 20:30 uur tot ca. 23:30 uur.

Voor elke deelnemer draag ik 10% van de betaalde excursie prijs af aan het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Zo ondersteunt u de instandhouding van dit prachtige gebied met zijn vogels!

Deze Excursie is vol

Beschrijving

Nachtzwaluw vogelexcursie

Op zaterdag 15 juni 2024 organiseert Birds4You.nl weer een Nachtzwaluw excursie in Noord-Drenthe,  ongeveer 20 kilometer van Groningen, en 5 kilometer vanaf Assen. Deze vogelexcursie duurt 3 uur en zal plaatsvinden ergens nabij het Stroomdal gebied van de Drentsche Aa. Na inschrijving ontvangt u een e-mail met de exacte locatie vanaf waar wij vertrekken. Het gebied is normaal gesproken niet toegankelijk tijdens deze uren. Maar wij hebben hiervoor speciaal toestemming gekregen! Het maximale aantal deelnemers aan deze excursie is 12 personen. De nachtzwaluw is het middelpunt en hoofddoel van deze vogelexcursie, maar wij gaan samen natuurlijk ook andere vogelsoorten ontdekken. En er gaat een Swarovski telescoop mee om deze vogels goed te kunnen observeren, voor veel deelnemers is dit een unieke ervaring.

De nachtzwaluw is één van de meest mysterieuze vogels van Nederland. Overdag zit hij goed verscholen en wacht hij op het donker. Als de avond valt maakt hij zijn aanwezigheid kenbaar met een kenmerkende roep, en heel soms laat hij zich even zien in een flits. Ook maken we kans op het horen en zien van de balts van de nachtzwaluwen. We gaan wandelend naar de plek waar de nachtzwaluwen waar te nemen zijn. Deze wandelexcursie is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

Vogelexcursie Nachtzwaluw
Nachtzwaluw
Vogelexcursie Roodborsttapuit
Roodborsttapuit
Nachtzwaluw Rustend Vogelexcursie
Nachtzwaluw Rustend

Hieronder een korte impressie van een eerdere nachtzwaluw vogelexcursie

Op zoek naar de Nachtzwaluw excursie 18 juni 2016 door Birds4You.nl

De nachtzwaluw excursie start om 20.30 uur en eindigt om ongeveer 23.30 uur. Uiteraard zullen we naast de nachtzwaluw ook veel andere vogels zien en horen. Denk hierbij onder andere aan de roodborsttapuit, geelgors, boompieper en boomleeuwerik. De ervaring leert dat de koekoek vaak ook nog even langs komt!

vogelexcursie Koekoek
Koekoek
Vogelexcursie Narchtzwaluw Levendbarende hagedis
Levendbarende hagedis
Vogelexcursie Nachtzwaluw Geelgors
Geelgors

 

 

 

 

 

 

Het is niet toegestaan honden of andere huisdieren mee te nemen op mijn vogelexcursies.

Vergeet niet uw eigen verrekijker mee te nemen. Heeft u geen verrekijker? Geen nood, er zijn een aantal leenkijkers beschikbaar.

Stevig schoeisel en bij het weer passende kleding aanbevolen, het kan behoorlijk afkoelen na zonsondergang. Houd ook rekening met de aanwezigheid van muggen (DEET of Citronella aanbevolen!).

vogelexcursie Aardhommel
Aardhommel

 

 

Voor elke deelnemer draag ik 10% van de betaalde excursieprijs af aan het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Zo ondersteunt u de instandhouding en onderhoud van dit prachtige gebied!

Wat mag u verwachten van deze vogelexcursie?

 • Tijdens de vogelexcursie is er een Swarovski telescoop aanwezig voor algemeen gebruik;
 • De gids is zeer bekend in het gebied, ook op de minder bekende plekken;
 • Normaal niet toegankelijk tijdens deze uren;
 • Prima plaatsen om de nachtzwaluw waar te nemen in het gebied;
 • Verschillende biotopen dus afwisseling in vogels;
 • De mogelijkheid gebruik te maken van een leen verrekijker gedurende de vogelexcursie;
 • De gids heeft veel ervaring met vogels en kan u ze snel aanwijzen;
 • De mogelijkheid om zelf de vogels te fotograferen tijdens de excursie;
 • Deze vogelexcursie is geschikt voor ervaren en onervaren vogelaars;
 • Gratis parkeer mogelijkheid voor uw auto gedurende de vogelexcursie;
 • Na de vogelexcursie per e-mail een rapport met daarin alle waargenomen vogelsoorten;
 • Een onvergetelijke vogel ervaring;
 • Ondersteun met uw deelname het gebied van de Drentsche Aa.
Andrea de Vries
Uw gids: Andrea de Vries

9 beoordelingen voor Nachtzwaluw excursie in Noord-Drenthe op 15 juni 2024

 1. Irene Lodder (geverifieerde eigenaar)

  Op een mooie zomerse avond ben ik met een aantal andere enthousiaste vogelliefhebbers met Andrea en Martin een heideveld op gegaan. Voor mij wel een bekend gebied maar de vogelsoort waar we naar op zoek gingen was voor mij een onbekende. Na een wandeling waarbij we diverse soorten hoorden en zagen zijn we neergestreken om, rustig zittend, de nachtzwaluwen af te wachten. We hadden er al een paar gehoord, maar het duurde even voor ze zich ook daadwerkelijk lieten zien. Ons geduld werd beloond met een mooie vliegshow van enkele van deze bijzondere vogels. Na deze mooie ervaring liepen we in het donker terug naar de parkeerplaats. Dank je wel weer voor deze leuke excursie.

  Irene Lodder

 2. Anoniem (geverifieerde eigenaar)

  Dank voor de mooie excursie ! Ik heb alleen maar genoten en wat fantastisch dat de Nachtzwaluw niet alleen van zich liet horen, maar zich uiteindelijk ook nog liet zien in het schemerdonker en wel in een paar prachtige vluchten boven ons en achter ons en voor ons. Het klappen van de vleugels was ook goed te horen. Wellicht weer tot een volgende keer.

  Anoniem

 3. Claudia de Boer (geverifieerde eigenaar)

  Ik heb genoten van de excursie. Ik vond het vooral erg fijn dat je veel vertelde en dat er extra aandacht was voor de vogelgeluiden en het determineren. Erg leerzaam op een laagdrempelige manier. Ook de service om na die tijd de lijst met soorten te ontvangen vind ik super. Dank je wel en tot een volgende keer!

  Claudia de Boer

 4. Hanneke (geverifieerde eigenaar)

  Voor het eerst mee geweest op vogelexcursie met Andrea en Martin. We gingen na zonsondergang het gebied in. Na zonsopgang heb je vergunning nodig, hierdoor waren we vrijwel alleen in het veld, wat in combinatie met het vallen van de nacht bijzonder sfeervol was. Tot mijn grote verassing zagen we binnen een korte tijd heel veel verschillende vogels. Je kunt de vogels heel goed zien door de telescoop van Andrea. Na een schitterende wandeling streken we neer op een plek waar de nachtzwaluw te spotten is. Het werd donker en nadat er tot ons verrassing een lepelaar over vloog hoorden we het o zo herkenbare geluid van de nachtzwaluw. Mijn complimenten voor Andrea en Martin. Voldaan ging ik naar huis na deze prachtige en ontspannen tocht.

  Hanneke

 5. Erik en Sipke (geverifieerde eigenaar)

  Bedankt voor de soorten lijst. We hebben van de avond genoten. Er werd mooi de tijd voor alles genomen en dat is ook fijn voor iedereen. Daarnaast was het ook een prachtig gebied. En natuurlijk leuk de uitleg van de geluiden van de vogels. Nogmaals bedankt.

  Erik en Sipke

 6. Flo (geverifieerde eigenaar)

  Ik vond het een heerlijke avond. Je hoorde en zag veel, en deelde dat direct met ons. Ik heb onderweg onder andere genoten van de prachtige spot van de koekoek en het uur in de schemering zitten, stil luisterend naar de nachtzwaluwen om ons heen. Prachtig gebied. Fijne groep die echt gericht was op de vogels. Graag tot een volgende keer.
  Flo

 7. Hessel Kleine (geverifieerde eigenaar)

  Ik vond het een leuke en leerzame excursie, zeker voor herhaling vatbaar.
  Leuke kleine groep. Vogels dichterbij halen met een telescoop.
  De nachtzwaluwen gehoord en gezien. En ook nog andere soorten gezien.
  Het vogelen begint al op de parkeerplaats.
  Succes en tot een volgende keer.

 8. Franz Widmann (geverifieerde eigenaar)

  Prima excursie in mooi gebied!
  De omstandigheden waren goed te noemen: droog, windstil en aangename temperatuur.
  Onze doelsoort, de Nachtzwaluw, liet zich uiteindelijk prachtig zien en horen. Meerdere exemplaren op meerdere plekken kunnen waarnemen. We pikten zelfs nog de baltsroep inclusief het “vleugelklappen” mee!
  Daarnaast nog leuke bijvangsten als Geelgors, Havik (met prooi), Boompieper, meerdere Koekoeken, etc.
  Kortom: geslaagde excursie en een aanrader!

  Franz Widmann

 9. Ada (geverifieerde eigenaar)

  Hallo Andrea,

  Bedankt voor de lijst, maar vooral ook voor de link naar het filmpje.

  Ik vond de excursie een geweldige belevenis. Voor het eerst van mijn leven “life” de nachtzwaluw gehoord en zien baltsen.
  Ook vond ik het fijn dat je ons actief informeerde over andere vogels die we hoorden/zagen.
  Handig dat er zo’n mooie kijker was. Daardoor heb ik ook voor het eerst een koekoek zo duidelijk(met streepjes ☺ ) gezien.

  Vriendelijke groet,
  Ada

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.