Vogelexcursie Fochteloërveen

(4 klantbeoordelingen)

Vogelexcursie Fochteloërveen op de grens van Drenthe en Friesland

Vogelexcursie Fochteloerveen Boomvalk
Boomvalk met libelle

Vogelexcursie Fochteloërveen is een gevarieerde vogelexcursie naar de vogels die kenmerkend zijn voor het Fochteloërveen. Het Fochteloërveen is een hoogveen gebied dat is gelegen in de driehoek tussen Assen, Veenhuizen en Appelscha. Het wordt doorsneden door de provinciegrens van Drenthe en Friesland. Het Fochteloërveen is een restant van het hoogveen dat een groot deel van Drenthe vroeger bedekte. Vanaf de late middeleeuwen zijn deze veengebieden afgegraven om de groeiende bevolking in met name Amsterdam van brandstof te voorzien. Tot in de jaren ’80 van de vorige eeuw is hier turfstrooisel gewonnen wat gebruikt werd voor onder andere het maken van potgrond. Turf heeft de eigenschap erg veel water te kunnen absorberen wat het een ideaal middel maakt voor gebruik in de tuinbouw.

Vogelexcursie Fochteloërveen Kraanvogels
Kraanvogel met jong
Vogelexcursie Fochteloërveen Bruine Kiekendief
Bruine Kiekendief
Vogelexcursie Fochteloërveen Rietgors
Rietgors

Het Fochteloërveen nu

Na een periode van honderden jaren, waarin het Fochteloërveen steeds verder werd afgegraven en droger werd gemaakt, is nu de tijd van herstel gekomen. De afgelopen jaren is er door meerdere partijen hard gewerkt het hoogveen gebied te behouden en zelfs te vergroten. Er zijn verschillende maatregelen getroffen om verdere verdroging tegen te gaan. Nu is het één van de weinige hoogveen gebieden in Nederland waar men nog levend hoogveen aan kan treffen! Al deze inspanningen zijn niet zonder resultaat gebleven: de laatste jaren hebben zich hier steeds meer vogels gevestigd die bijna nergens anders in Nederland voorkomen. Denk hierbij aan de Kraanvogel en de Slangenarend.

De vogels in het Fochteloërveen

Vogelexcursie Grauwe Klauwier man en vrouw
Grauwe Klauwier man en vrouw.

Dit is een auto- en wandelexcursie. We gaan vogels kijken in en om de verschillende kijkhutten en we bezoeken uiteraard de unieke uitkijktoren, die bekend staat als de 7. Uiteraard gaan we op zoek naar de Kraanvogels die hier broeden en in de zomer hopen we de Slangenarend te zien. De kans is groot dat we ook kunnen genieten van Grauwe Klauwieren. In het najaar en winter zijn hier veel ganzen op de omringende landbouwgronden en is de kans groot op een Klapekster. Andere vogels die we hier kunnen spotten zijn de Boomvalk, Buizerd, Geelgors, Roodborsttapuit, Paapje, Bruine Kiekendief, Graspieper, Watersnip en met een beetje geluk een Roodpootvalk op doortrek.

 

 

Vogelexcursie Fochteloerveen Slangenarend
Slangenarend
Vogelexcursie Fochteloërveen Buizerd
Buizerd
Vogelexcursie Fochteloerveen Boomvalk in vlucht
Boomvalk in vlucht

Eten en drinken

Gedurende de vogelexcursie zal er koffie en thee geschonken worden en is er een lokale lekkernij bij.

Wat mag u verwachten van de vogelexcursie naar het Fochteloërveen?

 • Tijdens de vogelexcursie is er een Swarovski telescoop aanwezig voor algemeen gebruik;
 • De gids is zeer bekend in het gebied, ook op de minder bekende plekken;
 • Met name in voorjaar en zomer zijn hier veel bijzondere vogels aanwezig;
 • Goede voorzieningen om de vogels goed te observeren in het hele gebied;
 • Verschillende biotopen dus veel afwisseling in vogels: water, bos, veen en heide;
 • De mogelijkheid gebruik te maken van een leen verrekijker gedurende de vogelexcursie;
 • De gids heeft veel ervaring met vogels en kan u ze snel aanwijzen;
 • De mogelijkheid om zelf de vogels te fotograferen tijdens de excursie;
 • Eten en drinken zijn verzorgd tijdens de vogelexcursie;
 • Deze vogelexcursie is geschikt voor ervaren en onervaren vogelaars;
 • De vogelexcursie is op verzoek ook geschikt voor minder mobiele deelnemers;
 • Gratis parkeer mogelijkheid voor uw auto gedurende de vogelexcursie;
 • De mogelijkheid om uw vragen over vogels beantwoord te krijgen;
 • Na de vogelexcursie per e-mail een rapport met daarin alle waargenomen vogelsoorten;
 • Een onvergetelijke vogelervaring.

Een gevarieerde excursie naar de vogels in en bij het Fochteloërveen. Dit is een auto- en wandelexcursie. We bezoeken verschillende kijkhutten en uiteraard de unieke uitkijktoren die bekend staat als de 7.

Deze prijs is de totaalprijs voor deelname tot maximaal 3 personen. Het maximale aantal deelnemers aan deze vogelexcursie is 10. Heeft u een grotere groep? Neem dan contact op met mij om de mogelijkheden door te nemen.

Selecteer a.u.b. ook bij uw boeking het maximaal aantal personen waarmee u komt bij de Extra’s optie in de kalender. Wanneer u een hele dag boekt krijgt u € 20,= korting op het totaal bedrag.

Ook u kunt alle mooie vogels in dit gebied zien! Laat mij u meenemen op deze veelzijdige vogelexcursie naar het Fochteloërveen. U kunt hieronder eenvoudig op de door u gewenste datum uw eigen vogelexcursie reserveren.

Andrea de Vries
Uw gids: Andrea de Vries

 

 

 

 

 

139,00

4 beoordelingen voor Vogelexcursie Fochteloërveen

 1. Sierd Grouwstra (geverifieerde eigenaar)

  Hoi Andrea, ik heb uit gekeken naar 5 mei, de vogelexcursie, voor mij was het iets nieuws. Ik doe nog niet zo lang aan fotografie en dan met name planten en bloemen. Ik vond vogels wel interessant maar te snel en ze zijn bijna niet vinden. En ik had ook geen goede kijker daarvoor. Maar door deze excursie, om vogels te bekijken, ben ik toch anders gaan kijken en natuurlijk heb ik genoten van de vogels, wat we zagen en hoorden. Wat ik zeker zo leuk vind is dat het mij toch gelukt is om paar vogeltjes op de plaat te zetten. Ik heb genoten van deze excursie en de groetjes van Sierd Grouwstra.

 2. Jacqueline Veltman (geverifieerde eigenaar)

  Wij hebben erg genoten van de door Andrea geleide excursie. Ze heeft ons meegenomen naar een plek waar we zeker 8 kraanvogels troffen. Schitterend gezicht!
  Ook vele andere soorten waaronder de klapekster, en de geelgors hebben wij dank zij haar gezien. Met veel feitenkennis en enthousiasme bleef ze ons boeien. Verrekijkers, vervoer en Drentse koek allemaal prima geregeld. We overwegen zeker om de excursie in Lauwersmeer te gaan doen!
  Jacqueline Veltman

 3. Ellen (geverifieerde eigenaar)

  Een paar weken voor de kerstvakantie losbarst valt mijn oog op een vogel excursie in het Fochteloërveen.
  Hopend op een zonnige vorstdag schrijf ik ons ( grootouders met kleinkinderen ) in.

  Was wel even moed verzamelen toen op de bewuste dag de weersvoorspelling een en al regen was.

  Het is niet droog geweest. Maar ook niet saai.
  Andrea is een goede verteller, kennis te over en als er niets in de lucht waar te nemen is schakelt ze over naar zwammen en korstmossen.
  Een middag vol zorg en kennis en kunde. Goed te doen voor kinderen en voor volwassenen een feest van herkenning naar wat ooit parate vogel kennis was.

  Een heerlijke natte middag!

 4. Guus en Anke (geverifieerde eigenaar)

  Wij zijn woensdag 25 april met Andrea op pad geweest naar Fochtelooerveen, het was best fris en af en toe miezerde het.
  Ondanks het matige weer hadden we toch nog 46 soorten gescoord, best goed in drie uur tijd. 👍

  Andrea weet goed de plekken te vinden waar we vogels gespot hebben. Voor ons waren de zomertaling, de koekoek en de kraanvogels de hoogtepunten.
  Vanaf het hoge uitkijkpunt “De zeven” zagen we twee kraanvogels, gelijk hadden we zo een goed overzicht van dit mooie gebied.
  Andrea heeft ons laten genieten, het kijken en vooral het luisteren naar vogels. Het luisteren is moeilijk voor ons en zakt vaak af, door Andrea is dat weer geactiveerd.

  Bedankt voor de leuke ochtend! De koffie met koek was een welkom en lekker tussendoortje.

  Guus en Anke

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.