Groeps Vogelexcursie Grauwe Klauwier 29 juni 2019

(6 klantbeoordelingen)

17,50

Niet beschikbaar

Beschrijving

Vogelexcursie ‘Op zoek naar de Grauwe Klauwier’

Tijdens deze vogelexcursie op zaterdag 29 juni 2019 gaan we van 10.00 – 12.30 uur samen op zoek naar de Grauwe Klauwier. Hoewel mannetje Grauwe Klauwier prachtig van kleur is, is het toch een onopvallende vogel, die je snel over het hoofd ziet. De Grauwe Klauwier is maar kort in Nederland, begin mei komen de eerste Klauwieren aan uit Afrika en in augustus / september vertrekken de meesten alweer. Om deze vogels in Nederland te zien moet je er dus snel bij zijn. Daarom neem ik je graag mee om deze interessante vogel ook te leren kennen.

De Grauwe Klauwier

Het is een bijzondere vogel omdat hij zijn prooien op een stekel prikt. Dit doet hij om een voorraadje voedsel te hebben op de momenten dat er minder voorradig is. De prooien kunnen insecten, maar ook kleine amfibieën, zoals kikkers, zijn. Vanaf een tak loert hij naar een kans om een lekker hapje te pakken. Als hij een mogelijke prooi ziet duikt hij er razendsnel op en neemt het mee. Al snel zit hij daarna weer op zijn plekje voor het volgende slachtoffer.

Vogelexcursie Grauwe Klauwier man
Grauwe Klauwier man
vogelexcursie Grauwe Klauwier jong
Grauwe Klauwier jong
Vogelexcursie Geelgors
Geelgors

 

 

 

 

 

 

Met een beetje geluk zijn de jongen op het moment van de vogelexcursie al groot genoeg om samen met hun ouders een struik te bezetten. Met hun ouders zitten ze te wachten tot er door vader of moeder een lekker hapje geserveerd wordt . Het is een redelijk schuwe vogel, die bij gevaar diep in een struik afwacht tot de kust weer veilig is.

Video van de Grauwe Klauwier (2018)

Grauwe Klauwier (Lanius collurio) mannetje met jong in Drenthe bij de Drentsche Aa 2018

Andere mogelijke vogels in het gebied

vogelexcursie Gekraagde Roodstaart
Gekraagde Roodstaart
Vogelexcursie Diependal Veldleeuwerik
Veldleeuwerik
Vogelexcursie Diependal Rietgors
Rietgors

 

 

 

 

 

 

Maar wij hopen niet alleen de Grauwe Klauwier te zien! Er zitten veel meer leuke vogels in het gebied waar wij heen gaan. Denk bijvoorbeeld aan de Gekraagde roodstaart, Roodborsttapuit en Geelgors.

Vergeet niet je eigen verrekijker mee te nemen. Heb je zelf geen verrekijker? Geen nood, ik heb een aantal leenkijkers beschikbaar.

Uiteraard neem ik mijn Swarovski telescoop mee om alle vogels echt goed te kunnen laten zien.

De Grauwe Klauwieren excursie zal in de omgeving van Zeijen / Peest / Norg, (Noord-Drenthe) plaats vinden. Ruim voor de excursie krijgen alle deelnemers een e-mail met de exacte locatie van de excursie waar wij verzamelen. Vanaf dit punt is het nog enkele minuten rijden met de auto naar het start punt van de excursie.

Praktische informatie:

 • Vertrek om 10:00 uur en duurt tot ca. 12:30 uur (bij veel waarnemingen kan het iets uitlopen);
 • Startlocatie van de excursie krijg je per e-mail;
 • Deze vogelexcursie is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn;
 • Stevig schoeisel en bij het weer passende kleding wordt aanbevolen;
 • Kleine groep van maximaal 10 personen;
 • Swarovski telescoop gaat mee voor algemeen gebruik;
 • Leenkijkers beschikbaar;
 • Soortenlijst na de excursie per e-mail.

Het is niet toegestaan honden of andere huisdieren mee te nemen op de vogelexcursies!

 

Andrea de Vries
Andrea de Vries

 

6 beoordelingen voor Groeps Vogelexcursie Grauwe Klauwier 29 juni 2019

 1. Ria (geverifieerde eigenaar)

  Zowel de excursie als de lunch waren prima geregeld en op een mooie locatie. Ik vond het een hele leuke dag, leuke groep en we hebben veel gezien. Samen zie je meer.
  Bedankt!
  Ria

 2. Hans en Wessel (geverifieerde eigenaar)

  Ondanks het aanvankelijk winderige weer toch veel soorten gehoord en gezien, de grauwe klauwier liet zich gelukkig ook goed zien. Fijne en ontspannen tocht door het schitterende Hijkerveld.

  Hans en Wessel

 3. Jan Baarveld (geverifieerde eigenaar)

  Hartelijk dank voor de soortenlijst. Het is een indrukwekkende lijst.
  Het was een geslaagde excursie. Meestal ga ik alleen op pad maar een keer met andere vogelaars is ook heel erg leuk. Je leert van elkaar en met meer ogen zie je ook meer. De lunch was uitstekend, en wat een mooie locatie. Het gebied leent zich uitstekend voor een excursie vanwege de variatie in het terrein op loopafstand. Kortom zeer geslaagd en voor herhaling vatbaar.

  Jan Baarveld

 4. Riet (geverifieerde eigenaar)

  Het was een prachtige en ontspannende excursie. Wat hebben we ontzettend veel vogels gezien. Ook nieuwe soorten voor mij. Ik heb er enorm van genoten.
  Bedankt voor je deskundige begeleiding. Graag tot ziens.

  Riet

 5. Janneke (geverifieerde eigenaar)

  Hoi Andrea,

  Het was aangenaam met dit kleine clubje mensen, die dezelfde interesse hebben op pad te gaan. Het was voor mij weer een nieuw stuk natuur.
  Mooi en divers waar we liepen. Veel uitleg van Andrea gehad aanvullend met vriend die mee was. Gelukkig de Grauwe Klauwier gezien, zowel man als vrouw. Door telescoop van Andrea was het net of de Grauwe Klauwier naast je op het paaltje zat. Sfeer in de groep was gemoedelijk. Andrea nam alle tijd om vogels te laten zien en de geluiden te laten horen via een app op haar telefoon. Al met al een leuke ervaring.

  Met vriendelijke groet,
  Janneke

 6. Franz Widmann (geverifieerde eigenaar)

  Ondanks de slechte weersvoorspellingen klaarde het prachtig op waardoor er prima omstandigheden waren om de Grauwe Klauwier te spotten.
  Dankzij ervaring van de gidsen, het prachtige gebied en een gezellige groep fanatieke vogelaars werd de excursie een groot succes. Vele Grauwe Klauwieren kunnen zien inclusief jonge exemplaren !
  Daarnaast nog een groot aantal andere mooie waarnemingen.
  Aanrader en zeker voor herhaling vatbaar!

  Dank voor de lijst, Andrea!
  Zal in de toekomst zeker nog een keer van de partij zijn!

  Gr. Franz

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.