Vogelexcursie Lauwersmeer

(16 klantbeoordelingen)

Vogelexcursie Lauwersmeer

Vogelexcursie Lauwersmeer Paartje Sneeuwgorzen in Lauwershaven
Paartje Sneeuwgorzen in Lauwersoog haven.

Vogelexcursie Lauwersmeer is een vogelexcursie naar één van de meest vogelrijke gebieden in Nederland. Het hele jaar rond worden in het Lauwersmeer veel soorten vogels waargenomen, waaronder met grote regelmaat ook (zeer) zeldzame soorten. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat dit gebied het hele jaar rond bezocht wordt door vogelaars uit binnen- en buitenland. Maar niet alleen de zeldzame soorten laten zich hier goed zien. Ook de meer algemene soorten zijn in dit uitgestrekte gebied prima waar te nemen als men bekend is in dit gebied.

Ontstaan Nationaal Park Lauwersmeer

Met een grootte van 60 vierkante kilometer is het Nationaal Park Lauwersmeer een van de grootste natuurgebieden van Noord-Nederland.

Na de afsluiting van de Lauwerszee van de Waddenzee in 1969 is het zoute water overgegaan in zoet water en is door de variatie van water, ruige graslanden, rietkragen en bosjes een waar paradijs voor vogels ontstaan. Het gebied ligt op de grens van Groningen en Friesland.

Vogelexcursie Grauwe Franjepoot
Grauwe Franjepoot
vogelexcursie Lauwersmeer Kleine Geelpootruiter bij Ezumakeeg Zuid
Kleine Geelpootruiter bij Ezumakeeg Zuid
Vogelexcursie Lauwersmeer Baardman
Baardman

 

 

 

 

 

 

 

Sinds 1969 zijn er maar liefst  336 verschillende soorten vogels waargenomen! In het voorjaar en zomer broeden er ruim 100 soorten, waaronder vanaf 2010 ook de Zeearend. In het najaar zijn er vele doortrekkers aanwezig en daarna zijn er nog in ruime getale wintergasten te vinden. In het gebied graast een grote kudde Schotse hooglanders en een kudde Konikpaarden om het dichtgroeien van het gebied tegen te gaan.

De Zeearenden van het Lauwersmeer

Met een beetje geluk zullen wij hier ook de Zeearend zien die sinds enkele jaren in dit gebied broedt. Een jong van dit paar heeft zich inmiddels met partner in het Zuidlaardermeergebied gevestigd!

 

 

Vogelexcursie Lauwersmeer Zeearend
Overvliegende Zeearend
Vogels kijken bij Ezumakeeg Zuid Lauwersmeer Zeearenden Baltsend
Ezumakeeg Zuid, Zeearenden baltsend
Vogelexcursie Watersnip
Watersnip

 

 

 

 

 

 

 

Waar gaat de vogelexcursie Lauwersmeer langs?

Het Lauwersmeer is een zeer uitgestrekt gebied. Als men hier niet bekend is, dan mis je al snel de mooiste plekken met de vogels.  Naast het Lauwersmeer zelf is er ook de haven van Lauwersoog en de Waddendijk met uitzicht op de Waddenzee. Aangezien het onmogelijk is om alle gebieden in één dagdeel te bezoeken, en er dan ook nog goed de vogels te observeren en ontdekken, bestaat deze excursie uit twee delen. Namelijk uit een vogelexcursie Lauwersmeer Groningen deel en een vogelexcursie Friesland deel. Aan u de keuze of u de Groninger of de Friese kant wilt doen tijdens een vogelexcursie van een dagdeel. Als u deze excursie op twee dagdelen boekt bezoeken we beide kanten van Lauwersmeer. In beide gevallen is er tijdens de vogelexcursie voldoende mogelijkheid om de vogels te fotograferen.

Vogelexcursie Lauwersmeer Groninger deel

Deze vogelexcursie start bij de prachtige vogelkijkhut Jaap Deensgat. Vanaf dit punt zullen we langzaam omhoog gaan richting de haven van Lauwersoog en de spuisluizen waar deze vogelexcursie eindigt. Bij deze vogelexcursie kunnen we in het juiste seizoen ook een bezoek brengen aan de kwelders. In de winter maken we grote kans hier de Bonte Kraai en Sneeuwgorzen aan te treffen. Ook zijn er altijd veel soorten steltlopers en verschillende eenden te verwachten. Op onze tocht omhoog richting de haven van Lauwersoog kunnen we verder veel verschillende soorten rietvogels en watervogels verwachten. Uiteraard hopen we ook een IJsvogel aan te treffen. Verder kun je in dit gebied het hele jaar door verschillende roofvogels aantreffen, waaronder, afhankelijk van het seizoen, enkele soorten Kiekendieven.

Vogelexcursie Lauwersmeer Topper vrouw
Topper vrouw
Vogelexcursie Lauwersmeer IJsvogel met visje.
IJsvogel met visje.
vogelexcursie Lauwersmeer Baardmannetjes
Baardmannetjes

 

 

 

 

 

 

 

Vogelexcursie Lauwersmeer Friese deel

De vogelexcursie Lauwersmeer Friese deel start bij  Natuurkampeerterrein de Pomp. Hier starten we met een wandeling, en bezoeken we de Uitkijkheuvel. Vanaf de Uitkijkheuvel is er een prachtig vergezicht over de rietvelden. Hier komt regelmatig een Bruine Kiekendief overvliegen, en is de kans op het zien van een Zeearend relatief groot. Ook tijdens deze vogelexcursie maken we veel kans oog in oog te komen met een IJsvogel. Daarna gaan we via Ezumakeeg omhoog richting de spuisluizen en Lauwersoog Haven. ’s Winters komen hier duizenden ganzen foerageren, waaronder ook regelmatig een Roodhalsgans. In de lente en zomer zijn er vooral steltlopers te zien. Vanaf de zeedijk is een mooi stuk van de Waddenzee te zien, waar bij laag water veel steltlopers naar voedsel zoeken.

vogelexcursie Lauwersmeer Gele Kwikstaart
Gele Kwikstaart
vogelexcursie Lauwersmeer Roerdomp
Roerdomp
vogelexcursie Lauwersmeer Roodhalsgans
Roodhalsgans

 

 

 

 

 

 

 

De spuisluizen van het Lauwersmeer en zeedijk Bantpolder

Dit is het eindpunt van de vogelexcursie Lauwersmeer Groninger deel en de een na laatste stop voor de vogelexcursie Friesland deel. Hier nemen we een kijkje over de Zeedijk en de Waddenzee. Afhankelijk van het getij zullen we hier verschillende steltlopers aantreffen en typerende zeevogels.

vogelexcursie Lauwersmeer Eider
Eider
vogelexcursie Lauwersmeer Grote Zaagbek
Grote Zaagbek
vogelexcursie Lauwersmeer Scholekster
Scholekster

Lauwersoog haven

Uiteraard bezoeken we bij beide vogelexcursies de haven van Lauwersoog. Hier zijn het hele jaar door leuke vogels te vinden. In de winter zullen we onder andere de Paarse Strandloper kunnen aantreffen. Ook de Steenlopers zijn hier meestal in grote getale aanwezig. Prachtig is van nabij te zien hoe deze dieren hun voedsel zoeken tussen de basaltblokken. In de haven van Lauwersoog komen regelmatig verrassende vogels voor. Zoals zeldzame meeuwen of vogels die men normaal alleen op volle zee aantreft. En bijna altijd is er we een Zeehond in de haven aanwezig op jacht naar vis. Hier eindigt de vogelexcursie Lauwersmeer voor het Friese deel.

Vogelexcursie Lauwersoog Zeehond
Lauwersoog haven Zeehond
Vogelexcursie Lauwersoog Paarse Strandloper
Paarse Strandloper
Vogelexcursie Lauwersoog Steenloper
Steenloper

 

 

 

 

 

 

 

Eten en drinken

Gedurende de vogelexcursie zal er koffie en thee geschonken worden en is er een lokale lekkernij bij.

Wat mag u verwachten van deze vogelexcursie Lauwersmeer?

 • Tijdens de vogelexcursie is er een Swarovski telescoop aanwezig voor algemeen gebruik;
 • De gids is zeer bekend in het gebied, ook op de minder bekende plekken;
 • Het hele jaar door veel vogels in het gebied aanwezig;
 • Prima voorzieningen om de vogels goed te observeren in het gebied;
 • Verschillende biotopen dus afwisseling in vogels;
 • De mogelijkheid gebruik te maken van een leen verrekijker gedurende de vogelexcursie;
 • De gids heeft veel ervaring met vogels en kan u ze snel aanwijzen;
 • De mogelijkheid om zelf de vogels te fotograferen tijdens de excursie;
 • U kunt zelf kiezen waar de vogelexcursie plaatsvindt;
 • Eten en drinken zijn verzorgd tijdens de vogelexcursie;
 • Deze vogelexcursie is geschikt voor ervaren en onervaren vogelaars;
 • De vogelexcursies zijn op verzoek ook geschikt voor minder mobiele deelnemers;
 • Gratis parkeer mogelijkheid voor uw auto gedurende de vogelexcursie;
 • De mogelijkheid om uw vragen over vogels beantwoord te krijgen;
 • Na de vogelexcursie per e-mail een rapport met daarin alle waargenomen vogelsoorten;
 • Een onvergetelijke vogel ervaring.

 

Ik laat u graag kennis maken met de vogelgeheimen van dit gebied. U kunt hieronder uw eigen vogelexcursie in het Lauwersmeer snel en eenvoudig boeken op de door u gewenste datum en tijd. U kunt in de laatste stap bij de boeking in het vak opmerkingen aangeven of u de vogelexcursie aan de Groninger of Friese kant wilt laten uitvoeren. Als u de gehele dag boekt dan doen we beide kanten.

 

Een prachtige vogelexcursie van 1 dagdeel naar dé vogel hoogtepunten rond het Lauwersmeer. U kunt kiezen uit een vogelexcursie aan de Groninger kant of in het Friese deel. Wanneer u beide dagdelen boekt bezoeken we zowel het Groninger als het Friese deel van het Lauwersmeer.

Als u een hele dag wilt boeken dan kunt u deze excursie twee dagdelen boeken op de dag van uw keuze.

Deze prijs is de totaalprijs voor deelname tot maximaal 3 personen. Het maximale aantal deelnemers aan deze vogelexcursie is 10. Heeft u een grotere groep? Neem dan contact op met mij om de mogelijkheden door te nemen.

Selecteer a.u.b. ook bij uw boeking het maximaal aantal personen waarmee u komt bij de Extra’s optie in de kalender. Wanneer u een hele dag boekt krijgt u € 20,= korting op het totaal bedrag.

TIP van de gids!

Wanneer u geen keuze kunt maken of voorkeur heeft voor een kant van het Lauwersmeer adviseer ik om in de ochtend te kiezen voor het Groninger deel, en in de middag voor de Friese kant. Dit in verband met de stand van de zon, dan hebben we tijdens de vogelexcursie de zon meestal in de rug. Dan zijn de vogels mooier te observeren eventueel te fotograferen.

Andrea de Vries
Uw gids: Andrea de Vries

 

 

 

 

139,00

16 beoordelingen voor Vogelexcursie Lauwersmeer

 1. Simone (geverifieerde eigenaar)

  We hebben met Andrea een gezellige leerzame ochtend gehad bij het mooie Lauwersmeer. Andrea weet veel van het gebied en de vogels af, dat maakt de excursie extra interessant!
  Helemaal leuk was natuurlijk de daurische klauwier die we uitgebreid hebben kunnen bewonderen, super!
  Simone

 2. Fokko (geverifieerde eigenaar)

  Beste Andrea,
  Ik heb een hele leuke en leerzame excursie met je gehad. We hadden er prachtig weer bij en hebben 60 soorten gespot die middag, zeer de moeite waard. Wat erg aangenaam was dat je prima aansloot bij mij als ‘beginnend’ vogelaar. De route van toen door het Lauwersmeergebied heb ik inmiddels weer gedaan en nog weer nieuwe soorten gezien zoals de Kemphaan. Nogmaals erg bedankt voor de gezellige en vogelrijke excursie.

  Fokko

 3. Frank van de Velde (geverifieerde eigenaar)

  Beste Andrea,
  Hartelijk bedankt voor de geweldige vogelexcursie om het Lauwersmeer op 29 mei 2019! Het was een heel erg leuke en leerzame tocht. Ik heb er met volle teugen van genoten.
  Frank van de Velde

 4. Vogelclub Rotary Zwolle (geverifieerde eigenaar)

  Dag Andrea,

  Het was een hele mooie excursie. Op een deskundige en sympathieke manier begeleid door jou en je vriend Martin. Veel vogels gezien, een prima en gezellige dag, ook nog met prachtig weer.

  Vogelclub Rotary Zwolle

 5. Wies (geverifieerde eigenaar)

  2 zien meer dan 1, maar samen met jou zag ik vier keer zo veel ! Dank je wel daarvoor.

  Wies

 6. Dick, Corina en Margriet (geverifieerde eigenaar)

  Nogmaals dank voor de leerzame en gezellige excursie. Geweldig dat we zo veel soorten hebben gespot, in elk geval meer dan ik dacht. Het is voor mij een eyeopener geweest en duwtje in de rug om nog eens te gaan vogelen.

  Dick, Corina en Margriet

 7. Irene (geverifieerde eigenaar)

  De excursie was een zeer geslaagd verjaardagscadeau voor mijn vader. We hebben erg genoten van deze dag. We hadden mooi zonnig weer met een harde woei!

  Andrea wist de plekken waar de vogels zitten goed te vinden en daardoor hebben we meer dan 60 soorten gezien en gehoord op deze ochtend in april.

  Andrea is een kundige gids die de vogels vaak nog eerder herkent aan het geluid dan dat we ze zagen. Dat is een stuk makkelijker zoeken!

  We hebben heel wat leuke dingen gezien maar de toppers voor mij waren de roodhalsfuut, slechtvalk, bontbekplevieren, steenlopers en pijlstaarten. Of toch de zwarte ruiter en de kemphaan… een zeer geslaagde ochtend!

  Irene

 8. Tjitske en Jan (geverifieerde eigenaar)

  Hartelijk bedankt voor de (lange) lijst met vogels, die we gezien hebben. Zoveel vogels hadden we niet verwacht. We hebben erg genoten van de excursie en zijn erg tevreden over het enthousiasme, waarmee u ons op de vele voor ons nog onbekende (en ook de bekende) vogelsoorten gewezen hebt. Voor ons is het een echte eyeopener geweest.

  Tjitske en Jan

 9. Fietje & Harry (geverifieerde eigenaar)

  Afgelopen zaterdag een excursie met Andrea gehad rond het Lauwersmeer, waarin zij haar enthousiasme en kennis t.a.v. vogels met ons heeft gedeeld. We hebben veel vogel soorten gezien. Behalve leerzaam ook gezellig en leuk met een kopje koffie met koek als welkome onderbreking.

  Fietje & Harry

 10. Eveline, Sonja en Monique (geverifieerde eigenaar)

  Een leerzame, leuke en gezellige vogelexcursie bij het Lauwersmeer;
  Andrea, je hebt ons met andere ogen naar vogels leren kijken!
  Je bent een gepassioneerde vakvrouw die ons met jouw informatie en enthousiasme van begin tot eind van de excursie wist te boeien. Dankjewel!

  Eveline, Sonja en Monique

 11. Jacqueline en Jan Noordijk (geverifieerde eigenaar)

  De excursie van jou (Birds4You) kunnen wij iedereen aanraden. Je hebt een uitgebreide kennis van het Lauwersmeer en de vogels die daar leven.
  Een vogelaar, hoe ervaren ook, die het terrein daar niet kent zal geen 60 waarnemingen op zijn lijstje hebben zoals wij die hadden.
  Een excursie van Birds4You is niet alleen interessant voor mensen zoals wij, met bescheiden ervaring, maar ook een aanrader voor zeer ervaren vogelaars, juist vanwege deze terrein kennis.
  Ook je ervaring wat betreft vogelgeluiden kwam goed van pas in het bos aan de Pomp.
  Eén ding staat voor ons vast en dat is dat we zeker nog gebruik gaan maken van jouw kennis. Hetzij Lauwersmeer (Groningen kant) of in en rond het Hijkerveld te Drenthe.
  Wij hebben genoten en veel geleerd van de excursie, waarvoor dank!
  Ik heb nog een vraagje: dat handige vogelgidsje dat je bij had, van welke uitgeverij is dat?
  Tot ziens en groeten
  Jacqueline en Jan Noordijk (uit België)

 12. Anoniem

  We hebben genoten van een heerlijke middag vogelen aan het Lauwersmeer. Met onze gezellige gids Andrea zijn we aan de westkant van het Lauwersmeer gaan kijken. We hebben hier veel gezien en ook heel veel geleerd van Andrea over de verschillende vogels we die dag hebben gezien. Andrea heeft goed rekening gehouden met de route i.v.m. de rolstoel van 1 van de deelnemers.

  We hebben een super leuke dag gehad die zeker voor herhaling vatbaar is.”

 13. Els en Els (geverifieerde eigenaar)

  Op zondag 22 april om 13.00 uur afgesproken bij de parkeerplaats Kollumerpomp voor een middag vogelen.
  Samen met Andrea gaan we op weg, het is fijn om met een kenner op stap te zijn. Andrea is goed op de hoogte van plaatsen waar we vogels kunnen spotten en daarnaast weet ze veel van het gedrag en hoe een vogel goed te onderscheiden is van andere gelijkende vogels.
  Andrea, bedankt voor een heerlijke middag vogelen in de prachtige omgeving van het Lauwersmeer.

  groet Els en Els

 14. Ettina, Evelien, Ingrid en Nynke (geverifieerde eigenaar)

  Vogelexcursie Friese kant van het Lauwersmeergebied. 31-03-2018

  En ineens zie ik in mijn tuin vanmorgen een glanskop of een matkop.
  Het vogeltje nooit eerder gezien en moest dus de vogelgids erbij pakken om te kijken wat de naam is van dit vogeltje.
  Ben ik dan weer een iets betere vogelaar geworden nadat we uren met Andrea op stap zijn geweest in het Friese deel van het Lauwersmeer gebied?

  Met vier vriendinnen meldden wij ons onlangs bij De Rijsdammen. Met de verrekijkers om onze nek begonnen wij aan onze tocht van kijken, luisteren, stilstaan, zoeken, verbazen en genieten.

  De naam van onze vriendengroep is de “Kaspische Roodborsttapuiten”. Het eerste vogeltje dat we door onze kijker zagen was een roodborsttapuit.
  Een goed voorteken misschien.
  Want zouden we de zeearend ook te zien krijgen?

  Waren we in het begin wat druk en hadden we nog een schoolreisje-gevoel, allengs werden we stiller en een en al oor voor onze gids en oog voor de mooie natuur. We hebben echt veel vogels gezien en veel geluiden gehoord van diverse vogels. Wij moesten onze uiterste best blijven doen om er de juiste naam bij te noemen. Dat viel niet mee, ook de dagen erna hield ons dat nog bezig.
  Op een heel prettige, rustige manier loodste Andrea ons door het gebied; ze voelde de sfeer goed aan, vond het belangrijk dat we veel vogels te zien en te horen kregen en als gids genoot ze er, volgens ons, zelf ook van.

  De tijd vloog voorbij, maar er was geen haast. Wel heerlijke koffie en thee met een dikke plak koek . Terwijl we die verorberden bleven we in de lucht kijken en ineens was daar, hoog in de lucht, een jonge zeearend, achterna gezeten door een havik. Een slechtvalk bemoeide zich er ook nog mee. Uniek nietwaar?

  Wat ons die dag ook opviel was dat de verschillende vogels, bijvoorbeeld de vele soorten eenden, zo vredig met en naast elkaar kunnen leven. Wij mensen kunnen daar af en toe nog een voorbeeld aan nemen, alhoewel de dierenwereld……

  Het was een mooie en uitgebreide excursie met een prima gids in het prachtige natuurgebied van het Lauwersmeer.

  Ettina, Evelien, Ingrid en Nynke.

 15. Jolien (geverifieerde eigenaar)

  We hebben met Andrea een hele toffe en leerzame middag gehad. Ze vertelde vrolijk over wat we hoorden en zagen, en heeft ons prachtige plekjes laten zien. Achteraf stuurde ze per mail een lijstje met de geziene en gehoorde vogelsoorten, zodat we alle waarnemingen konden herbeleven en nabespreken thuis. Mijn vader, die de vogelhobby al jaren heeft verwaarloosd, was erg enthousiast over de excursie, dus het was een zeer geslaagde middag!

  Heel erg bedankt voor alles, en wie weet tot ziens!

  Groetjes,
  Jolien

 16. Hariette (geverifieerde eigenaar)

  Wat heb ik afgelopen zaterdag genoten van de vogel excursie. Deze beleving kan ik iedereen aanbevelen. Zo mooi om met het juiste materiaal de vogels van zo dichtbij te bewonderen.

  Mijn mooiste vogels waren toch de grote zilverreiger en de aalscholver. Bijzonder waren ook de verschillende soorten zwanen. Ik heb inmiddels een zwak voor sommige eendjes en zal voortaan heel anders naar deze schoonheden kijken.

  Wat leuk dat ik de lijst kreeg van de vogels die we hebben gezien, nooit geweten dat dit een heel netwerk is van vogelvrienden die alles bijhouden. Leuk dat je de app liet zien waar je dit allemaal in verwerkt (OBS).
  Dank je wel voor deze dag, ik snap dat je hiervan je werk maakt. You are perfectly fit for the job!

  Facebook

  Vogelexcursie Lauwersmeer 10 januari 2016

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.